Kedy sa kazia chladničky

0
1940

V letných mesiacoch zaznamenávajú predajne elektrospotrebičov zvýšený nárast predaja chladničiek. Tie sa totiž v lete kazia najviac a jedným z hlavných dôvodov je nedostatočná ventilácia. Ako predchádzať poruche chladničky?

Leto je obdobím, kedy chladničky najčastejšie vypovedajú službu, potvrdzujú štatistiky predajcov elektroniky. Chladničky totiž potrebujú k svojmu výkonu ventiláciu, no ak sú umiestnené v rohu miestnosti a prirazené natesno k stene, začínajú sa nielen v horúčavách prehrievať.   „Mnohokrát sa stane, že sa chladnička počas vysokých teplôt prehreje a pokazí. Je to zapríčinené predovšetkým nedostatočne zabezpečenou ventiláciou. Dopyt po kúpe chladničiek sa v letnom období zvyšuje o 200 %,“ potvrdzuje Martin Gergély, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia.

Ako hovorí odborník, chladnička by mala byť umiestnená aspoň 15 centimetrov od steny, aby mala priestor „dýchať“, inak sa prehrieva. Rovnako musí dostať voľný priestor aj výparník, ktorý sa nachádza na zadnej stene vnútra chladničky. Ak k nemu umiestnite príliš rozmerné potraviny, zabránite tým prúdeniu studeného vzduchu. Pri inštalácii chladničky je potrebné k rozmeru hĺbky pripočítať 5 cm a na každý bok 2 cm. Iba zachovaním týchto medzier je možné zabezpečiť potrebnú cirkuláciu vzduchu.

Príčiny pokazenia chladničky však môžu byť aj ďalšie: sezónnym naplnením sa pokazí kompresor, užívateľ nemá nastavený správny výkon, alebo ju jednoducho pozabudol vyčistiť. Plné chladničky, najmä počas sezónneho naplnenia, sa občas môžu samé otvoriť, pričom dochádza nielen k plytvaniu elektrickej energie, ale najmä k nedostatočnému chladeniu jej obsahu.

Ako vybrať novú chladničku?

Aby chladnička správne pracovala a dlho vám vydržala, pred samotným výberom by ste mali zvážiť účel jej používania a počet ľudí v domácnosti, pre ktorých je chladnička určená. Všeobecne sa udáva norma 50 l vnútorného objemu chladničky a 25 l mrazničky na jedného člena domácnosti.

Pri výbere sa treba rozhodnúť, či chcete chladničku voľne stojacu alebo vstavanú. Prednosťou voľne stojacej chladničky je, že môžete jej umiestnenie kedykoľvek a akokoľvek zmeniť

„U zákazníkov sú stále obľúbené kombinované chladničky so samostatnou mrazničkou. Takýto typ chladničky bohato stačí dvojčlennej domácnosti. Pri kombinovanej chladničke si dajte pozor na to, či má dva termostaty. Ak áno, môžete teplotu v chladiacej a mraziacej časti nastavovať zvlášť a prispôsobiť tak spotrebič svojim potrebám,“ vysvetľuje M. Gergély z OKAY Slovakia.

Pri nových chladničkách sa často zákazníci sťažujú na pískanie a myslia si, že ide o poškodený kus, no vedzte, že ide len o sprievodný proces zábehu novej chladničky, ktorý po pár dňoch odznie.

8 PREKVAPIVÝCH FAKTOV O CHLADNIČKÁCH

1.  Energetická trieda chladničky je dôležitá. Jej spotreba predstavuje asi 12 % z účtov za energie.
2. V 20. rokoch minulého storočia stála v Amerike chladnička 600 dolárov. Dnes by táto chladnička stála v prepočte 7000, ak by sme brali do úvahy infláciu a reálne mzdy namiesto nominálnych.
3. Oikofóbia je strach z chladničiek.
4. Priemerná chladnička sa dožije 14 rokov. Správne používanie môže predĺžiť jej životnosť až trojnásobne.
5. Kúpiť si môžete aj chladničku v tvare Fiatu 500. Horšie je, že stojí toľko, čo dve bežné autá.
6. Ruský dizajnér vytvoril koncept bio chladničky. Jedlo v nej má chladiť zelený sliz.

7. Magnety na chladničke vás môžu dostať do Guinnessovej knihy rekordov. Musíte ich však nazbierať cez 32 000.

8.  Einstein navrhol chladničku poháňanú plynom z alkoholu. Patentovali ju v roku 1926, no nebola vyrobená.

Zdroj: OKAY Slovakia