1. Očista organizmu pred sviežou jarou
Tento veľmi jednoduchý nápoj má jedinú úlohu, a to vyčistiť tráviaci trakt po tažších jedlách, ktoré sme si dopriali počas zimy. “Nápoj zároveň skvele zregeneruje tráviacu mikroflóru a pripraví náš organizmus na príjímanie jarných, ľahkých a zároveň energetických potravín,” vysvetľuje šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Tomáš Tejbus.
Potrebujeme:
4 ks stredne veľkých jabĺk bez jaderníkov
1 plnú hrsť čerstvého baby špenátu
2 polievkové lyžice rebarborového pyré
Olivový olej s čili
Postup:
Jablká odšťavíme a šťavu prelejeme do mixéra. Pridáme špenát a rebarborové pyré, rozmixujeme na hladké smoothie. Podľa chuti môžeme pridať mätu alebo šťavu z limetky. Rovnako môžeme experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk, ktoré nám vždy prinesú iný výsledný chuťový efekt, pridať môžeme aj niekoľko kvapiek extra panenského olivového oleja parfumovaného s čili.
2.Jarný detox a očista krvi
Žerucha, jablko a kiwi sú podľa šéfkuchára Tomáša Tejbusa skvelou kombináciou pre detoxikáciu organizmu. Žerucha je jednou z najliečivejších rastlín vhodných na prípravu štiav. Je vynikajúcim antioxidantom a čističom krvi.
Potrebujeme:
1 plná hrsť čerstvej žeruchy
2 jablká
1 kiwi
Postup:
Vložte ingrediencie do mixéra alebo odšťavovača a pripravte šťavu. Žerucha má veľmi intenzívnu chuť a arómu, a to aj napriek tomu, že neprodukuje veľa šťavy. Preto by nemal jej obsah v nápoji presahovať 1/6 hotového džúsu.
3.Útok na nádchu a prechladnutie
Mrkva a jablko sú veľmi účinné pri podpore imunitného systému, zároveň z nášho organizmu odplavia škodlivé látky a zlepší sa tak stav našej pleti.
Potrebujeme:
2 jablká
2 mrkvy
Postup:
Ingrediencie očistíme a odšťavíme. Ak použijeme červené jablká, dosiahneme sladšiu chuť. Môžeme experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk a tak vytvárať nové chuťové kombinácie. Nápoj dochutíme šťavou z polovice limetky a malým kúskom zázvoru.
4.Obnova imunity po tuhej zime
„Na obnovu imunity je vhodná kombinácia kapusty a ananásu. Kapustová šťava je silným antioxidantom, pomáha nadobúdať imunitu, očisťuje organizmus a chráni pred chorobami,“ vysvetľuje šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Tomáš Tejbus.
Potrebujeme:
½ ananásu
¼ hlávky bielej kapusty
Postup:
Kapustu a ananás očistíme a rozmixujeme. Šťavu môžeme doplniť o kúsok čerstvého zázvoru a niekoľko lístkov čerstvej mäty. Nezabudnime, že každý druh kapusty prináša inú chuť a iné účinky na organizmus, no biela kapusta je najsladšia.