Jar v znamení farieb

0
1259

Prichádzajúca jar priamo nabáda ku skrášľovaniu! Nielen že sa prebúdza okolitá príroda, ale aj my sami sa snažíme vylepšiť a zútulniť svoj domov. Účinky farieb na ľudskú náladu a psychiku sú už všeobecne známe, preto nie je potrebné váhať – teraz je ten najlepší čas, kedy môžeme dodať novú energiu nielen svojmu telu, ale aj interiéru. Ako vybrať správnu farbu, dokonale ladiacu s vašim vkusom aj náladou? Odborníci značky Dulux identifikovali niekoľko zásad, ktoré vám pomôžu s prvými krôčikmi na ceste k oku lahodiacemu a štýlovému interiéru.

1. Inšpirujte sa všade okolo

V trafikách je celá rada časopisov, ktoré sa priamo alebo v špecializovaných rubrikách venujú bývaniu a trendom. Sú plné inšpiratívnych fotografií, ktoré vám pomôžu ujasniť si, čo je vám blízke a čo nie. Zdrojom vašej dizajnérske fantázie môžu byť tiež rôzne blogy, sociálne siete ako Instagram alebo u nás menej známy Pinterest. Cestu k inšpirácii otvára aj Facebooková stránka značky Dulux . Alebo si v pohodlí domova prehliadnite aktuálnu brožúru Colour Futures, v ktorej nájdete najnovšie trendy v interiérovej maľbe vrátane farby roka. Mimochodom, tou tohtoročnou sa stala medená oranžová. Môžete tiež zbierať látky, farby a vzorky tapiet, ktoré sa vám páčia, a vytvárať si tak postupne koláž vašich dizajnových predstáv.

Tento zber inšpirácie síce zaberie určitý čas, ale ten sa vám mnohonásobne vráti. Ak si totiž na začiatku nie ste istí svojimi preferenciami, je to skvelý spôsob, ako spoznať vlastnú dušu a sympatie voči farbám a vzorom. Ak sa totiž k zbierke po nejakej dobe vrátite, sami spoznáte, že niektoré prvky alebo odtiene sa opakujú. Tieto elementy sú to pravé – lahodia vášmu oku a korešpondujú s vašim estetickým duchom. Veľa zábavy si užijete, ak zapojíte partnera alebo aj ďalších členov vašej rodiny. Kúpte si veľkú nástenku, kde bude mať každý vyhradený priestor pre svoju inšpiráciu. Pri finálnom rozhodovaní potom môžete tieto nápady zladiť, prípadne každému poskytnúť možnosť aplikovať jednotlivé nápady v určitom priestore.

2. Aký nábytok sa v miestnosti nachádza?

Dobre zvážte, aká rozsiahla by mala plánovaná renovácia byť. Ak si necháte súčasné koberce, závesy, vankúše alebo nábytok, ušetríte síce starosti a náklady spojené so zadovážením nového vybavenia, na druhej strane budete ale limitovaní pri výbere nových farieb výmaľby. Ak nemáte možnosť alebo chuť meniť kompletný interiér a sú vaše súčasné doplnky ladené do neutrálnych farieb, máte takmer vyhraté. Neutrálne farby ako béžová, šedá, alebo staroružová bývajú dobre kombinovateľné aj s odvážnejšími tónmi.

Výrazne sfarebné pôvodné vybavenie síce tiež nie je na prekážku, ale berte jeho odtieň do úvahy, keď sa budete rozhodovať o farebnej palete náterov. Pamätajte si, že v interiéri by mal byť výrazný iba jeden prvok – dominantný kus nábytku, doplnok alebo napríklad tapeta. Ostatné by sa mu malo prispôsobiť a ladiť s ním.

3. K akým aktivitám budete priestor využívať?

Farby majú až prekvapivo výrazný vplyv na to, ako sa v danom prostredí cítime a ich voľbu je teda potrebné si dôkladne premyslieť. Dávno neplatí, že v spálni sa len spí a v kuchyni varí. V spálňach mávame často pracovný kútik s počítačom alebo priestor pre šatňu, v kuchyniach zase nechýbajú ostrovčeky, ktoré slúžia ako bar pre posedenie s priateľmi.

Uvedomte si preto, akým aktivitám sa budete v konkrétnych miestnostiach venovať, a prispôsobte tomu konečný výber odtieňa. Farby, ktoré upokojujú a utlmujú, môžu byť napríklad do spálne skvelou voľbou. Ak v nej ale mienite tiež pracovať, nečudujte sa, že vaša aktivita nebude taká ako v kancelárii.

4. Aké množstvo svetla sa do miestnosti dostáva?

Budete v miestnosti najviac času tráviť ráno,  v popoludní, večer, alebo priebežne počas celého dňa?

Množstvo prirodzeného svetla v miestnosti značne ovplyvňuje to, ako budú farby v priestore nakoniec vyzerať. Pokiaľ do izby počas dňa prúdi veľa priameho slnečného svetla, nebojte sa vybrať sýtejší odtieň vašej obľúbenej farby. Svetlejšie tóny v kombinácii s množstvom svetla totiž môžu v konečnom výsledku pôsobiť mdlo a vyblednuto.

Všeličo môžeme ovplyvniť aj prídavným osvetlením. Vedeli ste napríklad, že halogénové svetlo vrhá jasné biele svetlo, ktoré má tendenciu ukazovať farby také, aké skutočne sú? Oproti tomu svetlo z klasických žiaroviek máva žltý nádych, takže uberá farbám ich žltkasté tóny.

5. Na akú svetovú stranu je izba orientovaná?

Izby orietované na sever väčšinou trpia nedostatkom prirodzeného svetla. Preto sa odporúča zvoliť do týchto priestorov teplé farby vo svetlých odtieňoch, napríklad prvosienkovú žltú alebo sladkú ružovú.

Naopak južné izby bývajú zaplavené veľkým množstvom prirodzeného svetla, takže vám môže byť príjemná chladnejšia farba, ktorá celý priestor osvieži.