IKEA na ceste za dizajnom budúcnosti

0
1038

KEA sa spojila so známym britským dizajnérom Tomom Dixonom a dánskou dizajnérskou spoločnosťou HAY, aby v spolupráci s nimi predstavila nové trendy a riešenia v dizajne a bývaní budúcnosti. 

Výzva pre tradičné riešenia 

Stále viac ľudí žije v menšom a menšom priestore, čo logicky ruší hranice medzi jednotlivými izbami a ich využitím. Nie je ničím výnimočným, keď obývacia izba slúži na stretávanie sa s priateľmi, relaxovanie, či vychutnávanie jedla. V spolupráci s medzinárodne uznávaným a oceňovaným dizajnérom Tomom Dixonom sa IKEA chce pozrieť na to, čo zmeny v spôsobe života a využívania priestorov a technológií doma znamenajú pre modernú domácnosť, pričom sa zameriavajú na pohodlné sedenie.

„Sme uprostred obrovskej revolúcie. Môžeme vidieť zmeny v tom, ako ľudia vnímajú, vytvárajú a spotrebúvajú veci. Nábytkársky priemysel odpovedal na tieto príležitosti spočiatku pomaly, ale teraz prišiel ten správny čas na experimentovanie. V tomto prípade na báze spolupráce priamo so spotrebiteľom, priemyselným odvetvím a globálnymi expertmi,“ hovorí Tom Dixon.

Spoločný projekt IKEA s Tomom Dixonom nie je iba o dizajne, rovnako sa zameriava na skúmanie nových materiálov. Jedná sa o výzvu pre tradičné spôsoby výroby a redefinovanie chápania pohodlia v domácnosti.

Momentálne sa zameriavame najmä na riešenia pre sedenie. Môže sa to na prvý pohľad zdať jednoduché, avšak my sa nielen snažíme vybudovať systém, ktorý umožňuje vytvoriť všestranný nábytok, vhodný pre moderné bývanie, ale robíme to takým spôsobom, ktorý bude mať vplyv na výrobu nábytku v budúcnosti,“ zdôrazňuje Marcus Engman, Design manažér pre IKEA.

Výsledok spolupráce IKEA a Toma Dixona sa na trhu objaví v Auguste 2017.

Objavovanie budúcej identity škandinávskeho dizajnu

V súvislosti s novými trendmi v modernom bývaní sa IKEA pustila aj do spolupráce s dánskou dizajnérskou spoločnosťou Hay. Cieľom spolupráce bolo vytvoriť novú kolekciu, typickú pre škandinávsky dizajn, ktorá bude prispôsobená zmenám prebiehajúcim v moderných domácnostiach a bude zameraná na socializovanie sa v obývačke.

„Dnešná Škandinávia je pluralitná, plná kontrastov, preto vyvstáva potreba urobiť ďalší krok a pracovať na vytvorení novej identity škandinávskeho dizajnu. Začali sme otvorením sa svetu a hraním sa s kombináciou našich hodnôt s materiálmi, farbami, technológiami výroby, funkciou – s našimi koreňmi,“ dodáva Marcus Engman, Design manažér pre IKEA.    

Charakteristický pre novú kolekciu z dielne IKEA a HAY bude škandinávsky štýl, ktorý sa vyznačuje svetlými farbami, kvalitným spracovaním a čistým dizajnom. Zároveň však bude kolekcia adaptovaná na nové potreby obývacej izby, so všestrannými a funkčnými riešeniami pre každodenný život, založenými na šikovných konštrukciách a využití materiálov netradičným spôsobom.

„S obľubou sledujem, ako sú veci vyrábané a aké sú možnosti využívania nových technológií. Často sa sami seba pýtame, čo svet vlastne potrebuje. Zaujímam sa o to, čo môžeme dokázať s tým, čo nám zajtrajšok ponúka, s modernou výrobou, či ako môžeme veci zdokonaľovať, “ hovorí Rolf Hay, spoluzakladateľ dizajnérskej spoločnosti Hay.

Snažíme sa kombinovať a prepojiť farby v doplnkoch tak, aby vytvorili svieži a moderný vzhľad domácnosti. Pri doplnkoch, na ktorých pracujeme spolu s IKEA, sme sa rozhodli vyskúšať rôzne materiály vrátane hliníka, terakoty, textilu, plastu, či dreva, aby sme vytvorili rozmanité portfólio produktov pre rôzne využitie,” dopĺňa Mette Hay, druhá z dvojice stojacej za HAY.

Kolekcia, ktorá vznikne zo spolupráce IKEA a HAY, bude na trhu dostupná od  jesene 2017. Bude zahŕňať nábytok, osvetlenie, doplnky a textilné vzory, ktoré IKEA vyrobí pomocou zdokonalených výrobných postupov.