Európska cena za inováciu pre Kúpele Luhačovice od Európskeho zväzu kúpeľov

0
1063

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., získali od Európskeho zväzu kúpeľov ako vôbec prvá spoločnosť v Českej republike prestížny certifikát za víťazstvo v súťaži ESPA Innovation Awards 2016 za najlepšiu európsku inováciu v oblasti liečebného kúpeľníctva. Stalo sa tak na konci mája vo francúzskych kúpeľoch Vichy. Ocenený bol projekt novej balneoprevádzky, v ktorej sú poskytované uhličité kúpele detským pacientom. Cieľom inovácie bolo privedenie prírodného liečivého zdroja priamo do objektu detskej liečebne Miramonti a vďaka zmene prostredia zabezpečenie väčšej účinnosti týchto kúpeľov. Ďalším výsledkom bolo zaistenie možnosti pitnej kúry minerálnej vody priamo v areáli detských liečební a používanie minerálnej vody pre inhalácie bez nutnosti ju prepravovať v nádobách. Informoval o tom generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., MUDr. Eduard Bláha.

,,Základnou myšlienkou je, aby deti počas kúpeľa v uhličitej vode zostali v pokoji a telo sa mohlo pokryť bublinkami oxidu uhličitého, ktorý sa vstrebáva kožou a zlepšuje sa tak jej prekrvenie. Kúpeľ, ktorá má priaznivý vplyv na srdcový a cievny systém a tým aj na celý organizmus, je tak oveľa efektívnejší. Dieťa je pri vstupe do balneoprevádzky vtiahnuté do „iného sveta“ a jeho pozornosť je sústredená na príjemné vnemy, ktoré ho prirodzene zaujímajú. Obmedzuje sa tak jeho pohyb vo vani na minimum a oveľa lepšie počas procedúry spolupracuje. Balneoprevádzka bola preto navrhnutá ako vodný svet s hviezdnym nebom. Vstupná chodba evokuje morské pobrežie s majákom a vstupy do jednotlivých kabínok potom vstup na palubu lode. Vlastné vane sú v podobe lodiek na morskej hladine a vedľa nich pomáhajú odvádzať pozornosť detí umelé rybičky v sklenených valcoch s prebublávajúcou vodou. Oproti vaniam sú televízory, v ktorých deti môžu sledovať rozprávky alebo ich obľúbené relácie. Podlahovina v kabínkach bola zvolená ako paluba – kajuta lode – v dezéne dreva. Súčasťou vnútorného vybavenia sú aj dve svietiace korytnačky a súbor hračiek.

Dokonalú ilúziu „iného sveta“ dokresľujú stovky hviezd v podobe mikrožiaroviek umiestnených priamo nad vaňami, v čakárni a na chodbe. Na prízemí sú inštalované spolu 4 tradičné nerezové vane a 8 odpočinkových kabínok. Sú to najmodernejšie prototypy vaní vyrobených na mieru. Unikátny ohrev dvojplášťových vaní pomocou pary, aj napúšťanie vody do dvoch hladín podľa vzrastu dieťaťa, je automatické. Výška hladiny je snímaná ultrazvukovými senzormi v strope. Všetko je riadené vysoko sofistikovaným systémom, ktorý uľahčuje prácu pracovníkom obsluhujúcim vaňu a zároveň zaisťuje bezpečnosť poskytovania procedúry. Súčasťou vaní je tiež dizajnovo riešené odsávanie CO2, ktorý uniká z hladiny pri minerálnej vode a mohol by deťom pri vdýchnutí spôsobiť zdravotné problémy. V celom technologicky prepracovanom systéme sa podarilo skĺbiť funkčnosť i moderný dizajn a potvrdzuje sa, že klasické kúpele v uhličitej vode môžu byť poskytované v novej podobe a navyše s väčším efektom. Náklady na realizáciu balneoprevádzky dosiahli 15 mil. Kč (cca 555 tisíc Eur),“ povedal E. Bláha.

Nová balneoprevádzka s uhličitými kúpeľmi je vrcholom premien a modernizácie detských liečební v Luhačoviciach, čo zodpovedá dlhodobému zámeru skvalitňovať kúpeľnú starostlivosť. Po niekoľkoročnom úsilí bola hlavná rekonštrukcia detských liečební dokončená pred dvoma rokmi. Ubytovanie je v súčasnej dobe zaisťované v izbách zodpovedajúcich kategórii trojhviezdičkového hotela. Všetky izby pre deti od 1,5 roka so sprievodom sú teraz vybavené moderným príslušenstvom a novým nábytkom.

V rovnakom štandarde bola vykonaná aj modernizácia penziónu Rodina tiež určeného deťom so sprievodom. Deťom starším ako 6 rokov, ktoré absolvujú pobyt bez sprievodu rodičov, sú v detskej liečebni Miramonti k dispozícii izby s novým nábytkom a televízory vrátane WiFi pripojenia priamo v izbách. Upravené boli tiež spoločné toalety a sprchy. Celodenné stravovanie je pripravované v novej kuchyni a pacienti sa stravujú v príjemnom prostredí farebne zladenej jedálne. V posledných rokoch prešli premenou aj ďalšie balneoprevádzky, kde sa podávajú inhalácie, kúpele a rehabilitácie. Deťom slúžia novo vybudované herne, telocvičňa, kinosála, spoločenské priestory, ihriská, bazén, vonkajšie športoviská aj ohnisko. Súčasťou komplexu liečební je aj základná škola.

Detské liečebne v Luhačoviciach patria k najväčším v Českej republike. Liečia sa tu deti už od 1,5 roka veku so sprievodom s respiračnými ochoreniami, obezitou, chorobami zažívacieho ústrojenstva, ale aj kožnými a onkologickými ochoreniami.