Dovolenka doma zažíva renesanciu. Dvojnásobný počet Európanov bude tráviť dovolenku vo svojich krajinách

0
1251

Trendom tohtoročnej dovolenkovej sezóny bude cestovanie v tuzemsku. Očakáva sa , že až 1,14 miliárd ciest ľudí z celej Európy sa uskutoční v rámci ich domoviny. Počet dovoleniek strávených Európanmi v ich vlasti sa tak tento rok zvýši o 114 %, čo je oproti roku 2013 viac než dvojnásobný nárast. Rebríčku krajín, ktorých obyvatelia hodlajú najčastejšie využiť možnosti k odpočinku a relaxácii vo svojej vlasti, kraľuje Francúzsko, nasledované Španielskom, Nemeckom, Veľkou Britániou a Ukrajinou. Ukázala to analýza cestovných trendov spoločnosti MasterCard vychádzajúca z prieskumu Euromonitor.

Prieskum Európskej komisie zistil, že v roku 2013 trávili svoju hlavnú dovolenku v tuzemsku viac než dve pätiny Európanov, pričom za hranice EÚ sa vydala iba necelá pätina[1]. Podobný trend je možné dlhodobejšie sledovať aj na Slovensku. Podľa štatistík Slovenského štatistického úradu uskutočnili Slováci v štvrtom štvrťroku 2012 1 195 040 krátkodobých a dlhodobých dovolenkových ciest doma i v zahraničí, z toho 67 % ciest v SR a 33 % ciest v zahraničí. Hlavným účelom krátkodobých dovolenkových ciest v SR bola rekreácia a šport (31,3 %) návšteva príbuzných, rodiny a známych (29,7 %) a wellness pobyt (10,9 %). Hlavným účelom dlhodobých dovolenkových ciest v SR bola rekreácia a šport (43,9 %), návšteva príbuzných, rodiny a známych (27,3 %), zdravotná a medicínska starostlivosť (10,6 %) a wellness pobyt (9,1 %).

Rastúcu obľubu tuzemských dovoleniek komentuje Javier Perez, prezident spoločnosti MasterCard Europe: „Vzhľadom k tomu, koľko toho Európa ponúka, ma vôbec neprekvapuje, že rekreanti majú tendenciu zostávať vo svojej vlasti. Európania sa podľa všetkého chcú vyhnúť stresu spojenému s opúšťaním pohodlia, na ktoré sú zvyknutí, a snažia sa preskúmavať destinácie, ktoré sú im najbližšie.

Pri plánovaní dovolenky je dôležité oboznámenie s destináciou a odporúčania. Viac než polovica (56 %) respondentov prieskumu totiž uvádza, že pre výber destinácie je rozhodujúce odporúčanie od priateľov, kolegov či príbuzných, spoľahlivosť a pohodlie. Takmer polovica (46 %) Európanov si v roku 2013 zvolila dovolenku na pláži pred dobrodružnejším variantom.

Ďalšími kritériami, podľa ktorých si ľudia vyberajú krajinu pre svoju dovolenku, je bezpečnosť a finančná náročnosť. „Bezpečie, spoľahlivosť a istota sa na dovolenkách často spájajú s peniazmi a platbami. Preto prinášame najlepšie tipy, ako si zabezpečiť hladký priebeh cesty a ako behom svojho pobytu bezpečne platiť,“ uviedol Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ MasterCard pre ČR a SR

  1. Vyskúšajte nové spôsoby platenia. Cestovné lístky sú na ústupe. Pri cestovaní vám môžu uľahčiť život bezhotovostné platobné metódy, vrátane mobilných a bezkontaktných.
  2. Maximálne využívajte možnosti svojej karty. Zoznámte sa so službami, ktoré vám vaša karta ponúka, napr. poistenie, cestovné a rekreačné služby, vďaka ktorým si budete môcť svoju cestu ešte viac vychutnať.
  3. Zavolajte vopred. Oznámte svojej bankovej alebo finančnej inštitúcii, kam máte namierené, aby vám mohla rýchlejšie pomôcť, v prípade, že sa niečo prihodí.
  4. Buďte pripravení. Vytvorte si zoznam kariet, ktoré budete mať so sebou, a do telefónu si uložte číslo pre ich zablokovanie v prípade straty alebo odcudzenia.
  5. Aktuálne informácie na Priceless. Nech už vyrážate len do blízkeho okolia, alebo cestujete do zahraničia, pozrite sa na internetové stránky www.Priceless.com, kde nájdete špeciálne ponuky a možnosti vyžitia, ktoré vám môžu výlet ešte viac spríjemniť.

foto: sxc.hu