Dizajnéri Gorenje Design Studia piekli počas Designbloku 2014

0
1134

Minulý týždeň prebehlo v Prahe významné podujatie Designblok 2014, ktoré je venované dizajnu nábytku, priemyselnému dizajnu, dizajnu bytových doplnkov, svietidiel a módy. Prehliadka dizajnu každoročne priláka tisíce ľudí vrátane slovenských dizajnérov a architektov.

Spoločnosť Gorenje, ako dlhoročný bádateľ a inovátor v oblasti technologického pokroku, zaujala nielen reprezentatívnou expozíciou toho najlepšieho z aktuálneho sortimentu domácich spotrebičov. Na Designblok prijali pozvanie aj dizajnéri z Gorenje Design Studio. Tí počas prezentácie TOP produktov z vlastnej dielne, stihli pre svojich hostí upiecť aj drobné občerstvenie.

Gorenje Design Studio
Gorenje vybavuje domácnosti kvalitnými spotrebičmi už viac ako 60 rokov. Nie každý však vie, že väčšina týchto produktov bola navrhnutá v in-house designovom štúdiu. Gorenje Design Studio s dvoma sídlami (Velenje a Ľubľani) má na konte nielen dizajn stoviek produktov, venuje sa aj grafickému dizajnu a svoje služby ponúka aj iným spoločnostiam.

Prezentáciu na tohtoročnom Designbloku v Prahe viedol vedúci dizajnér Gorenje Matevž Popic zo Slovinska. „Snažíme sa, aby dizajn a funkčnosť výrobkov gorenje odzrkadľovali to najlepšie čo môže Slovinsko ponúknuť. Technologickú dokonalosť Nemecka, taliansky zmysel pre estetiku a slovanské emócie,“ vysvetľuje Matevž Popic.

Za štyri dekády svojho fungovania spolupracovali dizajnéri Gorenje Design Studio aj s dizajnérskymi hviezdami svetového formátu. „Našou úlohou bolo, dotiahnuť návrhy tak, aby vznikli výrobky nielen s ušľachtilým dizajnom, ale aj funkčné.“

Simplicity pre moderný životný štýl
Počas prezentácie sa hovorilo o kolekcii Ora-Ïto, Retro či gorenje+ iChef. Najdiskutovanejšou témou však bola kolekcia Simplicity. Rad domácich spotrebičov Gorenje Simplicity bol špeciálne navrhnutý pre moderných ľudí, ktorí vyznávajú dynamický životný štýl, v ktorom nie je čas presedieť hodiny nad návodmi. „Kolekcia Simplicity umožňuje jednoduchú voľbu najpoužívanejších programov a neobťažuje užívateľov nadbytočnými funkciami,“ vyjadruje sa Jana Neuszerová zo spoločnosti Gorenje ku spotrebičom z rady Simplicity. Ich ovládanie je zabezpečené prostredníctvom jedného gombíka s najpoužívanejšími a najobľúbenejšími programami. Doplnkovými funkciami sú časovač a ukazovateľ teploty, ktorý možno nastavovať podľa individuálnych potrieb. Ďalšou výhodou je leštený kovový povrch spotrebičov, ktorý zjednodušuje ich údržbu.

Čistými líniami, prvotriednymi výrobnými materiálmi a ergonómiou sa budú v kuchyni vynímať chladničky, vstavané rúry a varné dosky, odsávače pár, mikrovlnné rúry, a v kúpeľni práčky z tejto kolekcie. Rad je k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach – biela alebo grafitovo čierna. Obidva varianty vďaka svojmu minimalistickému dizajnu zapadnú do každého priestoru či domácnosti.