Deti v trnavskom sanatóriu si užili Spartakovský Mikuláš

0
1097

V trnavskom Dennom detskom sanatóriu pri Fakultnej nemocnici Trnava dnes (4. 12. 2014) pripravili hráči Spartaka Trnava futbalovo-predvianočné podujatie Spartakovský Mikuláš. Spolu s hráčmi deti navštívil aj obľúbený maskot Bílí Andel. 

Prvý decembrový štvrtok znamenal pre deti s respiračnými a pohybovými problémami veľa zábavy a zážitkov, ktoré si odniesli z podujatia Spartakovský Mikuláš. Cieľom akcie bolo zoznámenie detí s trnavskými futbalovými idolmi. Do Denného detského sanatória prišli kapitán Marek Janečka a hráči Erik Jendrišek a Ján Vlasko.

„Dnes to bola pre mňa osobne najkrajšia akcia takéhoto typu, ktorú som v Spartaku absolvoval. Bolo nádherné vidieť, ako sa detičky s nami hrali, spievali a tancovali. Všetko to bolo z lásky k deťom. Obrovská pochvala patrí všetkým ľuďom, ktorí sa o tieto deti starajú,“ povedal o atmosfére na podujatí futbalista Spartaka Ján Vlasko.

Hráči Spartaka Trnava deťom priniesli malé darčeky a najmä množstvo zážitkov.

„Najväčšou motiváciou pri činnosti Denného detského sanatória je samozrejme zlepšovanie zdravotného stavu detičiek. Úžasné je tiež vidieť radosť v ich očiach. Pekné zážitky a dobrá nálada ma nesporne aj veľké terapeutické účinky,“ zhodnotil význam podujatia riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Ing. Martin Tabaček.

Denné sanatórium pre deti so zameraním na ochorenia nervového a pohybového ústrojenstva bolo zriadené v roku 1989. Jeho náplňou je poskytovanie komplexnej liečebno-preventívnej a rehabilitačnej starostlivosti pre deti od 1. roku do 6. – 7. roku života. Odborná zdravotná starostlivosť o deti je rozdelená do lôžkovej a ambulantnej časti. Lôžková časť je určená pre 2 skupiny detí rozdelených podľa veku a úrovne psychomotorického vývinu.

Deťom sú v Dennom detskom sanatóriu pri Fakultnej nemocnici Trnava poskytované odborné diagnostické, terapeutické a poradenské neurologické, psychologické a rehabilitačné vyšetrenia a terapia. Významnou novinkou je Montessori liečebná pedagogika. V rámci nej pôsobí špeciálne vyškolený Montessori pedagóg, účastník štipendijného pobytu v Kindercentre Mníchov. Rehabilitačné výkony spočívajú v individuálnej a skupinovej liečebnej telesnej výchove a v reflexnej metodike podľa prof. Vojtu. Zaujímavými pre deti sú cvičenia na fyziobale, liečba hrou s náradím (loptou, činkami, kruhmi, akupresúrnymi pomôckami), vodoliečba, bazén, vírivka, perlička, bioptron lampa, nožná masáž, nožná vírivka, laseroterapia či magnetoterapia. Realizuje sa aj muzikoterapia či liečba hrou. V zariadení pracuje komplexný odborný tím – detský neurológ, psychológ, vyškolený Montessori pedagóg, rehabilitačné sestry špecializované na reflexné rehabilitačné metodiky podľa prof. Vojtu, detské zdravotné sestry a personál zaisťujúci pomocné služby.