Čo servírovať deťom na obed?

0
1134

Iba 26,3% matiek priznáva, že ich deti konzumujú na obed zeleninu. Situácia je o niečo lepšia v prípade ovocia, kde ide o 53,3% matiek.[1] Surové ovocie a zelenina nie sú vždy atraktívnymi pre naše ratolesti. Poradíme vám, ako pripraviť chutné, pohodlné a predovšetkým výživné jedlo s obsahom ovocia a zeleniny, ktoré už vaše deti nebudú nosiť späť domov.

Každý deň v škole vaše dieťa čelí novým výzvam. To je aj dôvod, prečo vaše ratolesti potrebujú veľa energie na učenie a hranie sa so svojimi rovesníkmi. Ich organizmy majú pracovať v správnom biorytme, aby vyťažili čo najviac z ponúkaného dňa. Jesť výživné jedlo v škole je základ. Dodáva podrebnú dávku energie počas vyučovania.

Správne zloženie obeda poskytuje potrebné množstvo energie a živín, ktoré sú kľúčové pre správny chod organizmu. Deti, ktoré jedia zdravý obed majú lepšiu koncentráciu, dosahujú lepšie výsledky v škole a ich duševný rast napreduje. Avšak, žiaci, ktorí nejedia obed alebo ho nahrádzajú nezdravou desiatou, sa často sťažujú na bolesti hlavy, ktoré môžu spôsobovať nevrlosť a zrakové problémy so zaostrením.[2]

Podľa MUDr. Petra Minárika, gastroenterológ z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, by mal zdravý obed obsahovať celozrné výrobky, proteíny a ovocie a zeleninu v rôznych formách. Navyše by mal byť pripravený atraktívne vo vhodnej podobe:

„Keď príde na obedy, deti môžu byť veľmi vyberavé. Preto je treba byť kreatívny. V prípade, že pripravujete zloženie obedárov sami, skúste niečo jednoduché ako celozrnný sendvič, alebo cestovinový šalát so syrom, tuniakom a grilovanou zeleninou. Namiesto nezdravého občerstvenia, voľte prírodné produkty, ako sú džúsy alebo pyré. Jedno balenie pyré sa rovná jednej z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny na deň, preto sú smart formy také výhodné,“ hovorí MUDr .Peter Minárik.

Tvorivý prístup pri príprave obedu je nesmierne dôležitý. Sendviče nesmú byť nikdy nudné. Dbajte na farebnosť, ktorú vám zaistí zelenina, akou je napríklad šalát alebo paprika. Namiesto údenín zvoľte grilované kurča, tradičný chlieb nahraďte tortilou. Zaujímavou alternatívou sú aj domáce ovsené sušienky, ktoré si môžete pripraviť spoločne so svojím dieťaťom. Obal vášho pokrmu je rovnako dôležitý, ako obed samotný. Nechajte vášho drobca, nech si sám vyberie obedár s obľúbenou postavou z rozprávky.

Pohodlný dodatok k perfektnému obedu pre deti sú džúsy a pyré. Džúsy si môžete zakúpiť v šikovných fľašiach alebo kartónoch, pyré zase v malých baleniach vo vrecúšku. Pre deti bude jednoduchšie konzumovať džús alebo pyré, než samotné ovocie alebo zeleninu. A výsledok je rovnaký. Navyše, atraktívnym je aj fakt, že jedno balenie obsahuje zmes niekoľkých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablko a mrkva. Džúsy a pyré sú prírodné produkty, vyrobené 100% z ovocia. Pamätajte, že neobsahujú pridaný cukor alebo iné umelé látky. Deti si džúsy zamilujú kvôli chuti a výhodnému baleniu zároveň. Vy si zase môžete byť istí, že budú mať dostatok energie na celý deň v škole a nedonesú vám obed späť domov.

[1] Štúdia zrealizovaná Inšitútom Millward Brown v mesiaci marec-apríl 2015 na vzorke 300 žien.

[2] http://www.livestrong.com/article/478173-what-will-happen-if-kids-do-not-eat-lunch/