Cenovo dostupné bývanie v ekologickom dome

0
1584

Pasívny dom je nielen ekologicky a ekonomicky výhodný, ale aj finančne nenáročný

Cenovo dostupné bývanie v rodinnom dome je v súčasnosti čoraz viac dosiahnuteľné. Najväčší slovenský výrobca nízkoenergetických a pasívnych domov ForDom začína svoju ponuku dodávok „domov na kľúč“ už od 72 490 Eur. Za túto sumu dostane klient nízkonenergetický montovaný prízemný dom vhodný pre 3-4 člennú rodinu, s úžitkovou plochou viac ako 68 m2. Zákazník tak má k dispozícii nielen komfort v novostavbe, ale zároveň ušetrí na energiách. Všetky mesačné náklady v takomto dome sa pohybujú podľa členov domácnosti od 80 – 100 Eur. Informoval o tom marketingový riaditeľ ForDom s. r. o. Branislav Kuzma.

„Pri najlacnejšom type domu sú malé požiadavky na veľkosť stavebnej parcely, je tu variabilnosť dispozičného riešenia, rozvody a nosná konštrukcia veľmi ekonomicky výhodné. Záujemcovia majú možnosť rozšírenia o zimnú záhradu, či nahradenia pivničných priestorov pod strešnou konštrukciou. Tento variant odporúčame pre začínajúce rodiny do nízkej jednopodlažnej zástavby. Ďalším typom z kategórie cenovo prijateľných rodinných domov je napríklad prízemný bungalov pre 4 člennú domácnosť, s úžitkovou plochou 78 m2 v cene 82 220 Eur, alebo s plochou viac ako 100 m2 za 113 560 Eur. V cenách od cca 117 100 Eur máme v ponuke nízkoenergetické montované domy s plochou 118 m2, alebo viac ako 126 m2 s podstrešným garážovaním pre jedno až dve autá. Z našej bohatej ponuky 60 katalógových domov si môže vybrať naozaj každý zákazník. Zároveň si môže zvoliť typ konštrukcie – nízkonákladovú alebo pasívnu,“ konštatoval B. Kuzma.

Dodal, že ceny najlacnejších domov na kľúč sú dnes už na úrovni dvoj a trojizbových bytov. V ponuke sú však aj domy pre najnáročnejších zákazníkov a to napríklad s úžitkovou plochou 197 m2 a cenou 191 275 Eur pre 4-6 osôb. Cena na kľúč zahŕňa skutočne všetky náklady na výstavbu domu vrátane DPH a potrebnej dokumentácie. Jedinou výnimkou je pozemok, ktorý musí mať klient k dispozícii ešte pred výstavbou. Firma zákazníkom vychádza v ústrety aj tým, že môže dodať len časť stavby a to napríklad hrubú stavbu a dokončovacie práce, prípadne základovú dosku si už urobí zákazník sám. V prípade dodávky hrubej stavby sa cena realizácie znižuje už na úroveň 48 000 Eur.ForDom-Ecocube

„Pri výstavbe používame najpokrokovejšie technológie a moderné stavebné materiály s vysokou účinnosťou tepelnej izolácie, preto môžeme garantovať nízku celkovú spotrebu energií. Oproti klasickým domom, kde sú prevádzkové náklady na úrovni 200 – 250 kWh, u našich stavieb sa pohybujú na úrovni 50- 70 kWh. Našou novinkou, ako jedinej spoločnosti na trhu, je garantovaná spotreba energií, ale aj v prípade vyššej spotreby preplatenie rozdielu klientovi. Výhodou bývania v drevodome je nielen úspora energií, ale aj zdravšie bývanie, vhodné pre alergikov, malé deti, ľudí s oslabenou imunitou a pod. V zdravej novostavbe sa nevyskytujú plesne, nadmerný prach ani iné zdraviu škodlivé látky,“ uzavrel B. Kuzma.

Poukázal aj na to, že z najlacnejších variantov je z portfólia firmy nízkoenergetický jednopodlažný bungalov. Najpredávanejší rodinný dom je EcoCube. Firma vlani postavila 30 stavieb v SR a v zahraničí. Rešpektuje želanie zákazníkov a vie postaviť akúkoľvek drevostavbu podľa individuálnych požiadaviek. Zabezpečuje aj financovanie všetkých svojich stavieb v spolupráci so slovenskými bankami. V prípade hypoték od VÚB Banky a Slovenskej sporiteľne, je možnosť zabezpečenia len financovanou nehnuteľnosťou a vlastným pozemkom, ktorý nie je zaťažený záložným právom. Splatnosť úveru je minimálne 4 roky, horná hranica splatnosti je  30 rokov a výška úveru do 100 % hodnoty realizovanej stavby. Uvoľnenie čerpania úveru je až do 50 % z ceny diela, ešte pred zápisom rozostavaného domu do katastra nehnuteľností, čiže ide o plynulé financovanie výstavby bez prerušení.

           Viac na www.fordom.sk, www.mojpasivnydom.sk, www.mojzelenydom.sk