Ako vytvoriť deťom čarovné miesto v podkroví?

0
1486

Pri zariaďovaní detskej izby musia rodičia myslieť na veľa faktorov. Chcú vytvoriť pre svoje ratolesti praktický a bezpečný priestor s príjemnou atmosférou. Miesto, ktoré podporuje kreativitu detí a zároveň vytvára pokojné prostredie pre spánok. Aby sa deti naozaj cítili vo svojom malom kráľovstve dobre, nesmieme zabúdať tiež na dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu, ktoré sú potrebné pre zdravie i psychickú pohodu detí. Prinášame vám niekoľko tipov, ako premeniť detskú izbu na najobľúbenejšie miesto v podkroví.

Deti vo svojej izbe trávia veľa času hraním, ale je to tiež miesto, kde sa rozvíjajú, učia a tiež odpočívajú. Pri zariaďovaní detskej izby rodičia myslia v prvom rade na nábytok, farby, doplnky a dekorácie. Veľa ľudí si však neuvedomuje, ako úzko súvisí vnútorná klíma v dome s ich zdravím a pohodou.„Často obmedzený priestor detskej izby by mal ponúknuť univerzálny priestor podporujúci viacero detských aktivít. Nesmieme však zabúdať, že deti potrebujú tiež dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu, ktoré má výrazný vplyv na psychiku a zdravý vývoj dieťaťa,“ radí Magdaléna Bartková zo spoločnosti VELUX.

Zabezpečte deťom dostatok denného svetla

Prirodzené svetlo má veľký vplyv na každodenný život detí, keďže reguluje denný rytmus a dodáva energiu. Dostatok prirodzeného svetla ovplyvňuje nielen zdravie ale i psychickú pohodu detí. V detských izbách sa rozhodne neoplatí šetriť denným svetlom, pretože detský zrak sa ešte len vyvíja. Ak máte doma školopovinné deti, je vhodné umiestniť stôl v blízkosti okna. Treba myslieť aj na to či je dieťa pravák alebo ľavák, aby si neclonilo. Nové strešné okná VELUX majú teraz o 10 % väčšiu presklenú plochu, preto sa do interiéru dostane ešte viac denného svetla.

Doprajte deťom čerstvý vzduch nielen pre lepší spánok

Slabá výmena vzduchu v interiéri vytvára zlé vnútorné prostredie, ktoré znižuje schopnosť učiť sa, sústrediť sa na prácu, vyvoláva alergie a astmu. Dostatok čerstvého vzduchu je v detskej izbe mimoriadne dôležitý, má totiž okrem spomenutých faktorov vplyv aj na kvalitný spánok. Ten pozitívne ovplyvňuje správanie a emocionálnu pohodu dieťaťa. Veď kto by chcel mať doma nevyspaté a umrnčané dieťa. Nová Generácia strešných okien má inovovanú ventilačnú klapku, ktorá umožňuje vetrať interiér, aj keď je okno zatvorené, takže prísun čerstvého vzduchu je zabezpečený aj v noci.

Kombinujte svetlé farby a zaujímavé doplnky

Pre príjemnú atmosféru v detskej izbe odborníci odporúčajú použiť na steny svetlejšie odtiene. Vhodné sú pastelové farby, ktoré sa môžu striedať na stenách s bielou alebo inou tlmenou farbou. Výraznejšie farby je dobré použiť potom na dekoratívnych doplnkoch, ako sú vankúše, deky, koberec alebo rolety. Tie interiér nielen oživia ale sú aj praktické pri regulácii prísunu denného svetla do interiéru podľa činnosti dieťaťa.

Obklopte deti rozprávkovými hrdinami

Nezabúdajte, že deti vidia detskú izbu v prvom rade ako miesto na hranie. Deti preto iste poteší, keď si môžu do svojej podkrovnej izbičky nasťahovať obľúbenú rozprávkovú postavičku v podobe dekorácií. Tohtoročnou novinkou sú úplne zatemňujúce rolety z Disney a VELUX Kolekcie snov. Motívy z kolekcie inšpirujú deti pri hraní a pri zaspávaní sa s nimi nemusia nikdy báť. Kolekcia zahŕňa 12 odlišných vzorov so šiestimi Disney postavičkami. Strešné okná tak rozžiari medvedík Pú, Bambi, myšiaci Minie a Mickey, hrdinovia filmu Lietadlá a Popoluškin príbeh. „Všetky motívy sú spracované v dvoch odlišných dizajnoch. Zatiaľ čo prvý variant hýri jasnými a živými farbami, ktoré očaria tých najmenších, druhý ponúka jemnejšie
a pokojnejšie odtiene vhodné pre deti v predškolskom a školskom veku
,“ vysvetľuje Magdaléna Bartková.

Vytvorte chládok aj tieň v kombinácii s vonkajšou markízou

Úplne zatemňjúce rolety vytvárajú v miestnosti úplnú tmu a doprajú nerušený spánok deťom aj napoludnie. Pre dosiahnutie čo najlepšieho vnútorného prostredia v teplejších dňoch sa odporúčajú kombinovať s vonkajšími markízami. Tie účinne chránia okenné tabule pred slnečnými lúčmi a v detskej izbe udržia chladnejšiu klímu. Sieťovaná štruktúra markízy nebráni výhľadu z okna von a zároveň privádza do interiéru dostatok denného svetla. Spôsob uchytenia vonkajšej markízy na okno z vonkajšej strany umožňuje kedykoľvek okno otvoriť a vetrať. Vonkajšia markíza sa dá jednoducho dodatočne nainštalovať.