Ako to natrieť cholerikovi – farby v interiéri pre každú osobnosť

0
1587

Výber farby v interiéri je dôležitý pre vytvorenie príjemného a harmonického prostredia, kde sa budeme cítiť dobre. Mali by sme mu preto venovať veľkú pozornosť a zamyslieť sa, ako na nás ktorá farba pôsobí, pretože inak bude modrú miestnosť vnímať pokojný melancholik a inak aktívny cholerik. Experti značky Dulux sa pri tvorbe palety prémiových farieb kolekcie Colours of the World inšpirovali nielen rozmanitou škálou mapy sveta, ale zvažovali aj tieto aspekty. Aké farby teda potešia jednotlivé typy osobností, prezrádza Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.

Sangvinik

Aká farba je tá pravá?
Veselý a činorodý sangvinik má priateľskú povahu, je svieži a živý. Miluje spoločnosť a rád je stredobodom pozornosti, zároveň ale môže byť pre svoje okolie nespoľahlivý a pôsobiť sústredený iba na seba. Blízka mu býva žltá, ktorá podporuje vlastnosti jeho charakteru. Je to farba slnka, radosti a optimizmu, pôsobí veselo a nesie v sebe potešenie zo života. Teplejšie odtiene, žltohnedá a hnedá, ho nabíjajú a mali by tak miestnosti dominovať. Nemusí sa brániť ani neutrálnym farbám ako je biela, krémová alebo smotanová, všetky dodajú miestnosti jas a opticky zväčšia priestor. „Ak zariaďujete interiér pre sangvinika, nebojte sa siahnuť po tejto odvážne a originálne farebnej variante. Bohatú paletu odtieňov žltej ukrýva kolekcie Dulux Colours of the World a jej kolekcia inšpirovaná prostredím Cejlonu (www.dulux.cz/coloursoftheworld). Tá sa pohybuje v rozmedzí od umierneného odtieňa Tropického slnka až po výrazný a sýty Koreň kurkumy s teplým oranžovým nádychom,” radí Martin Brodský.

Ako si poradiť s vybavením?
Sangvinikovi bude dobre vo svetlej, vzdušnej miestnosti bez zbytočných predmetov, rád sa cíti voľne a slobodne. Pretože sa vyžíva v spoločenskom ruchu a väčšinou je zahľadený sám do seba, budú jeho obľúbeným doplnkom sklá a zrkadlá.

Melancholik

Aká farba je ta pravá?
Protipólom radostného sangvinika je tichý melancholik. Ten býva hĺbavý, tvorivý, má rád samotu a vie byť starostlivý a súcitný. Ľahšie však podľahne depresii a často očakáva problémy skôr, ako nastanú. Jeho farbou je upokojujúca modrá, ktorá v jeho vnímaní pôsobí harmonicky a príjemne. Melancholika iste poteší vymaľovanie niektorým z odtieňov Antarktídy z rovnakej farebnej kolekcie. Jej názov je skutočne výstižný – nájdeme v nej totiž prekrásne studené odtiene Polárnej oblohy, Mrazivého tyrkysu alebo Nekonečného oceánu. Čo viac si môže jeho citlivá duša priať?

Ako si poradiť s vybavením?
Ideálna miestnosť pre melancholika má rôzne zákutia, kam sa môže schovať a premýšľať. Hnedá farba v podobe prírodných materiálov dodá interiéru krásny nádych a zároveň povzbudí jeho zmysly.

Flegmatik

Aká farba je ta pravá?
Nekonfliktný flegmatik je pokojný, sústredený, systematický a spoľahlivý. Jeho vytrvalosť je rovnako silná ako jeho neochota rozhodovať sa. Málokedy prejaví známky nadšenia. Flegmatikovi vyhovuje zelená farba, ktorá v sebe snúbi istotu, bezpečie, vyvoláva pokoj a pohodu. Na farebnej palete kolekcie Dulux Colours of the World sa preto orientujte v odtieňoch Ostrova Bali.

Ako si poradiť s vybavením?

Flegmatická osobnosť sa bude cítiť príjemne vo vzdušnej miestnosti s funkčným zariadením v konzervatívnom štýle. Nemá rada novinky ani experimenty a ocení predovšetkým pohodlnú sedaciu súpravu a logicky usporiadané úložné priestory. Interiér je vhodné doplniť pieskovou alebo svetlo žltou farbou.

Cholerik

Aká farba je ta pravá?
Najviac nevyspytateľným osobnostným typom je cholerik, ktorý môže kedykoľvek prekvapiť zmenou nálady alebo výbuchom hnevu. Cholerik je vždy presvedčený o svojej pravde, rád sa cíti nadradene a chce za každú cenu zvíťaziť. Na druhú stranu to bývajú dynamické a ctižiadostivé osobnosti, ktoré dokážu rýchlo konať a efektívne riešiť problémy. Jeho energia a rysy sa zrkadlí v temperamentnej červenej farbe. Tú nájdete vo farebnom pilieri Andalusie vo vzorkovníku Dulux Colours of the World. „Skúste aspoň jednu stenu dekorovať v odtieni Ohnivého flamenca. Výsledok vás celkom iste prekvapí,” odporúča Martin Brodský.

Ako si poradiť s vybavením?
Domov cholerika bude s najväčšou pravdepodobnosťou kombinovať viac štýlov, bude sa časom premieňať a ani nábytok nezostane dlho na svojom mieste. Cholerik zariaďuje svoje bývanie moderne a rád experimentuje, má rád funkčný nábytok a vyhýba sa zbytočným doplnkom. Ak chcete cholerika aspoň trochu skrotiť, skúste vášnivú červenú použiť len ako doplnkovú farbu a jeho temperament vyvážte použitím upokojujúcej modrej.

Ak si nevyberiete zo 40 úchvatných odtieňov, ktoré poskytuje paleta Colours of the World, nezúfajte! V miešacích centrách Dulux (ich zoznam nájdete na webových stránkach Dulux) na vás čaká až 55 tisíc farieb, ktoré vám pomôžu vytvoriť originálny a osobitý interiér, súznejúci práve s vašou osobnosťou.