Sídlisko Solinky, Žilina: Zelená strecha ako nový urbanistický prvok

0
1457
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Extenzívne vegetačné strechy sa stávajú trendom najmä v mestách, ktoré čelia úbytku zelene. Ide o inovatívny urbanistický prvok, ktorý je ekologický a zároveň pôsobí veľmi esteticky.

Zelené strechy majú množstvo pozitívnych vlastností, pre ktoré sa oplatí zvážiť ich realizáciu v mestách. „Podporujú kvalitu ovzdušia produkciou kyslíka a prispievajú k zdravej klíme. Okrem toho zadržujú zrážkovú vodu a chránia povlakovú krytinu objektov pred výkyvmi teploty i UV žiarením,“ potvrdil Ing. Jaroslav Vaňo, produktový manažér spoločnosti Icopal a.s., ktorá dodáva komplexný systém s názvom Zelená strecha Icopal. Kus zelene medzi bytové domy nedávno vniesla strecha nových dvojposchodových veľkogaráží na sídlisku Solinky v Žiline.

Rýchla a jednoduchá montáž

Do zelenej strechy na sídlisku v Žiline sa rozhodla investovať spoločnosť Baudes, s.r.o., najmä pre inovačný charakter systému. „Spočíva v tom, že naraz dodáme a namontujeme všetky potrebné prvky systému, vrátane rastlinnej vrstvy. Montáž je rýchla a jednoduchá. Výhodou je, že Zelená strecha Icopal neobsahuje žiadny strešný substrát. Váha celej skladby je tak štyrikrát menšia v porovnaní s klasickou skladbou so strešným substrátom,“ vysvetlil realizátor Ing. Marián Korman zo spoločnosti Anti AQUA, s.r.o. Celková hmotnosť nového systému zelenej strechy je iba 55 kg/m2, preto si nevyžaduje navrhovanie staticky náročných konštrukcií a je vhodný aj na rekonštrukcie. Realizácia na sídlisku Solinky v Žiline odštartovala na prelome mesiacov september a október 2014 a trvala zhruba jeden týždeň. Išlo o návrh plochej extenzívnej zelenej strechy so skladbou bez tepelnej izolácie. Na budovu veľkogaráží realizátor inštaloval zhruba 900 m2 extenzívnej vegetačnej strechy.

Skladba strechy bez zateplenia

V prvom kroku sa na nosnú konštrukciu so spádovou vrstvou dala geotextília, ktorá v skladbe strechy spĺňa úlohu separačnej vrstvy. Na ňu sa voľne položila mPVC fólia Monarplan G 1.5 mm, ktorú v spojoch realizátor zváral horúcim vzduchom. Na hotovú hydroizolačnú vrstvu sa následne položila drenážna vrstva. „Išlo o ICODREN 10 Speed Drainage® SBS. Táto drenážna rohož zaisťuje vysoký súčiniteľ filtrácie vody celým svojím povrchom a chráni drenážny systém pred zanesením,“ vysvetlil J. Vaňo. Rohož je pružná, pričom sa ľahko pokladá a prispôsobuje sa nerovnostiam podkladu. V rámci skladby extenzívnej zelenej strechy sa realizovala aj retenčná vrstva. Skladá sa zo sústavy 7 vrstiev špeciálnej geotextílie Icomat 140. Je to systém netkanej geotextílie, ktorej unikátny charakter spočíva v súčasnej retenčnej aj drenážnej funkcii a vnútornej cirkulácii vzduchu. Táto časť skladby strechy pritom zabezpečuje trojnásobne dlhší čas vysychania ako bežný substrát. Keďže má vysoký obsah prírodných zložiek, poskytuje vhodné podmienky pre zakorenenie rastlinstva. Jednotlivé vrstvy sa ukladali na kríž, vždy nasledujúca vrstva kolmo na už položenú vrstvu geotextílie.

Strecha svoju funkciu plní ihneď

Priamo na retenčnú vrstvu realizátor nakoniec aplikoval vegetačné rohože Icomat Green 317 určené pre ploché strechy. „Sú tvorené machmi, kvitnúcimi bylinami a rôznofarebnými rozchodníkmi. Ide o predpestovanú vegetačnú rohož, ktorá je v okamihu dodania na 70 až 100 % pokrytá zeleňou,“ vysvetlil J. Vaňo. Vegetačné rohože dopravil žeriav priamo na strechu, odkiaľ sa rozložili vedľa seba na plochu strechy. Zelená strecha Icopal sa javí z časového hľadiska realizácie ako bezkonkurenčné riešenie a nerieši len ekologickú stránku. V nevykurovanom objekte pôsobí ako tepelná izolácia účinná proti prehrievaniu slnkom,“ skonštatoval manažér projektu, Ing. Branislav Sališ zo spoločnosti Baudes, s. r. o.

INFOBOX:

Skladba systému Zelená strecha Icopal (bez zateplenia):

  1. Extenzívna zeleň – predpestované vegetačné rohože Icomat Green 317
  2. Retenčná vrstva – 7 vrstiev špeciálnej geotextílie Icomat 140
  3. Drenážna vrstva – ICODREN 10 Speed Drainage® SBS
  4. Hydroizolačná vrstva – mPVC fólia Monarplan G 1.5 mm
  5. Separačná vrstva – geotextília
  6. Železobetónový podklad