Ako pripraviť tradičnú vietnamskú polievku?

0
3392

Tradičná vietnamská polievka s názvom pho je malý zázrak. Vo Vietname je pho niečo tak typické a tradičné ako pizza v Taliansku.

Už suroviny napovedajú tomu, aká je polievka silná a voňavá: čerstvý koriander je dobrý pre žalúdok, vitamín C z limetky pomáha pri prechladnutí a zinok v hovädzom mäse posilňuje imunitný systém a zmierňuje zápal. Táto kombinácia je neporaziteľná a pomáha proti infekciám podobným chrípke, bolestiam brucha a zármutku.

Pho je typický vietnamský street food a je považovaný viac-menej za raňajky. Nižšie sa dozviete ako pripraviť perfektnú pho polievku s hovädzím mäsom.

Ingrediencie

1,5 kg mäsa s kosťou na varenie vývaru
2-3 hviezdičky anízu
1-2 škoricové tyčinky
1 veľká cibuľa
kúsok čerstvého zázvoru
500 g ryžových nudlí
300 g hovädzieho mäsa (alebo hovädzí steak alebo sviečkovica)
1 zväzok jarnej cibule
asi 4-5 stoniek thajskej bazalky, mäty a koriandra
mungo klíčky
1 malá čili paprička
1-2 limetky
1-6 lyžíc rybacej omáčky
soľ
korenie

Postup

  1. Umyté mäso priveďte do varu vo veľkom hrnci (2-3 litre).
  2. Očistite zázvor a cibuľu, opečte ich na panvici a potom ich pridajte do vývaru.
  3. Nechajte to celé jemne vrieť 2 hodiny na miernom ohni.
  4. Ďalej pridajte aníz a škoricu a nechajte to celé variť približne hodinu. Dochuťte soľou a korením.
  5. Približne po 3 až 4 hodinách vyberte mäso s kosťou a zeleninu. Oberte mäso z kosti a odložte ho na neskôr. Znovu dochuťte vývar soľou a korením a pridajte pár lyžíc rybacej omáčky.
  6. Nakrájajte surové hovädzie mäso na tenké slížiky a odložte na neskôr.
  7. Pripravte ryžové nudle v slanej vode podľa návodu na obale.
  8. Zatiaľ umyte mätu, koriander a thajskú bazalku. Natrhajte lístočky a nakrájajte ich. Nakrájajte jarnú cibuľku a čili papričku na malé krúžky. Umytú limetku nakrájajte na štvrtinky. Očistite mungo klíčky.
  9. Už to skoro bude! Dajte uvarené ryžové nudle, klíčky a mäso z vývaru do veľkej misy alebo hlbokého taniera a pridajte bylinky a jarnú cibuľu. Následne pridajte tenké surové hovädzie slížiky a celé to zalejte horúcim vývarom. Po niekoľkých minútach bude mäso veľmi jemné. Nakoniec dochuťte limetkou a posypte čili papričkami.

Dobrú chuť!