Kúpele Luhačovice pokračujú v modernizácii energetiky

0
994

Kúpele Luhačovice, a. s., budú v 2. polroku pokračovať v zásadnej modernizácii energetického hospodárstva. V rámci modernizácie nahradia centrálny rozvod pary horúcou vodou. Začiatok projektu bude v priebehu augusta a s ukončením sa podľa plánu počíta v marci 2017. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s.

„V minulom roku bolo centrálne zásobovanie teplom prostredníctvom pary v hoteloch Palace a Morava nahradené lokálnymi plynovými kotolňami. Cieľom tohtoročnej modernizácie je prechod na novú efektívnejšiu technológiu a po viac ako päťdesiatich rokoch nahradenie už dosluhujúceho parovodu. Zásadná zmena už bola nevyhnutná. Výroba tepla bude nielen ekonomicky výhodnejšia, ale aj šetrnejšia k životnému prostrediu. Náklady na realizáciu dosiahnu 65 mil. Kč (cca 2,4 mil. Eur). V krátkodobom výhľade plánujeme aj dostavbu kúpeľného penziónu Riviera a rozšírenie detskej liečebne Vítkov. A ak uspejeme so žiadosťami o dotačnú podporu, potom do dvoch rokov predpokladáme začatie obnovy kolonády a haly Vincentka,“ naznačil plán investícií J. Dědek.

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice pokračuje v masívnych investíciách, ktoré posilňujú jej pozíciu najnavštevovanejších moravských kúpeľov a kúpeľnej jednotky v Luhačoviciach. Kúpele tento rok získali od Európskeho zväzu kúpeľov ako vôbec prvá spoločnosť v Českej republike prestížny certifikát za víťazstvo v súťaži ESPA Innovation Awards 2016 za najlepšiu európsku inováciu v oblasti liečebného kúpeľníctva. Stalo sa tak na konci mája vo francúzskych kúpeľoch Vichy. Ocenený bol projekt novej balneoprevádzky, v ktorej sú od marca 2016 poskytované uhličité kúpele detským pacientom. Cieľom inovácie bolo privedenie prírodného liečivého zdroja priamo do objektu detskej liečebne Miramonti a vďaka zmene prostredia zabezpečenie väčšej účinnosti týchto kúpeľov. Ďalším výsledkom bolo zaistenie možnosti pitnej kúry minerálnej vody priamo v areáli detských liečební a používanie minerálnej vody pre inhalácie bez nutnosti ju prepravovať v nádobách. Náklady na realizáciu balneoprevádzky dosiahli 15 mil. Kč (cca 555 000 Eur).

Nová balneoprevádzka s uhličitými kúpeľmi je vrcholom premien a modernizácie detských liečební v Luhačoviciach, čo zodpovedá dlhodobému zámeru skvalitňovať kúpeľnú starostlivosť. Po niekoľkoročnom úsilí bola hlavná rekonštrukcia detských liečební dokončená pred dvoma rokmi. Ubytovanie je v súčasnej dobe zaisťované v izbách zodpovedajúcich kategórii trojhviezdičkového hotela. Všetky izby pre deti od 1,5 roka so sprievodom sú teraz vybavené moderným príslušenstvom a novým nábytkom. V rovnakom štandarde bola vykonaná aj modernizácia penziónu Rodina určeného deťom so sprievodom.

V prvom polroku tohto roka, s nákladom 3,5 mil. Kč (cca 130 000), pokračovala aj rekonštrukcia sociálneho zariadenia izieb v penzióne Póla, potom čo na začiatku roka 2015 bola v penzióne Póla vykonaná čiastočná rekonštrukcia vnútorných priestorov a obmena nábytku. Celkovo išlo o 21 izieb. V rámci stavebných úprav boli vymenené aj podlahové krytiny na schodiskách a chodbách. V objekte Karlín, ktorý je dlhodobo využívaný pre ubytovanie zamestnancov akciovej spoločnosti, sa stavebné úpravy týkali predovšetkým vnútorných častí. Práce zahŕňali vymaľovanie, výmenu podlahových krytín, rekonštrukciu elektroinštalácie, úpravu rozvodov kúrenia a výmenu nábytku. Ukončené boli v marci 2016 a vyžiadali si náklady 3 mil. Kč (cca 111 000 Eur).

Kúpele Luhačovice sú dlhodobo najnavštevovanejšími moravskými kúpeľmi. Nachádzajú sa v lone krásnej prírody a lákajú návštevníkov nielen svojimi liečebnými a wellness pobytmi či svojimi perfektnými službami, ale aj neopakovateľnou architektúrou Dušana Jurkoviča. Kúpele poskytujú kvalitnú komplexnú starostlivosť o pacientov s ochorením dýchacích ciest, pohybového aparátu, tráviaceho ústrojenstva, látkovej výmeny (cukrovka), obehového ústrojenstva a onkologickými ochoreniami. Luhačovice sú ideálnym miestom pre relaxáciu, ponúkajú wellness víkendy aj relaxačné pobyty pre všetky vekové kategórie.