Ako vyberať veľkoplošné presklené dvere

0
1732

Veľkoplošné presklené dvere umožňujú jednoducho prepojiť vnútorný priestor s vonkajším. Za príjemného počasia rozširujú dispozíciu domu smerom do voľného priestoru, pomáhajú priviesť čerstvý vzduch do miestností a stavbe prepožičiavajú osobitosť. Aj keď sú zatvorené, prinášajú do interiéru množstvo denného svetla, ktoré významne ovplyvňuje zdravie a duševnú pohodu jeho obyvateľov.
Veľkoplošné presklené dvere sa okrem vyššie uvedených výhod vyznačujú vysokým stupňom bezpečnosti, ale aj komfortným ovládaním. Tieto systémy sa vyrábajú aj z hliníkových profilov, ale vzhľadom na pomer úžitkových vlastností a ceny sú najvyhľadávanejšie presklené dverové systémy z plastových profilov. Výhody plastových okien sú všeobecne známe: vynikajúce tepelno-izolačné parametre, výhodný pomer kvality a ceny, dlhá životnosť, jednoduchá údržba a pod. Navyše, inovatívne povrchové úpravy umožňujú prevedenie rámov dverí a okien napríklad aj v metalických farbách, ktoré verne pripomínajú vzhľad hliníkových okien. Treba spomenúť aj hlavné negatívum, ktorým sú oproti hliníkovým dverám obmedzenejšie statické možnosti.
Široká ponuka výrobcov týchto systémov je pre rozdielne pomenovania pomerne zmätočná a nie je jednoduché sa v nej zorientovať. Predstavujeme preto jednotlivé typy systémov, ktoré sú dostupné na našom trhu, aj keď pod rôznymi názvami.
Klasické otváracie alebo výklopno-otváracie dvere – ide o finančne najmenej náročné riešenie s komfortným ovládaním. Poznáme ich aj ako tradičné balkónové dvere s napojeným okenným rámom. Nevýhodou pri snahe o prepojenie interiéru a vonkajšieho prostredia je ich limitujúca maximálna prípustná výška i šírka. Tieto dvere nie sú preto vhodné na presklenie veľkých plôch. Štíhle subtílne profily môžu mať problém s únosnosťou trojskiel a môže dochádzať k ich preťaženiu a následnej deformácií, zväčšovaniu krídel atď. Ďalšou nevýhodou je potreba značného priestoru pre otvorenie okenných krídel.
Jednoduché posuvné systémy – využívajú jednoduchšie typy kovania a preto je aj ich otváranie náročnejšie. Dvere často akoby „drhnú“ a ich obsluha býva problematická. Tiež nezvyknú mať bezbariérový prah. Ich výhodou je, že významne šetria priestor. Avšak možno nimi riešiť otváracie presklenie väčších plôch. Postupne sa však nahradzujú modernejšími systémami HST alebo PSK.
Zdvižno-posuvné dvere – niekde nazývané HST, HS Portál (HS z nemeckého Hebeschiebe) a pod. Umožňujú s týmto systémom realizovať veľkorysé presklené plochy až do výšky poschodia (2,60 m) a šírky šesť metrov. Dvere sa pohybujú po súbežnej koľajnici umiestnenej v konštrukcii rámu a efektívne šetria priestor. Tento typ dverí, ak je dobre spracovaný, má kvalitné kovanie a je dobre namontovaný, naozaj ho možno ovládať jednoducho jednou rukou, prípadne je možné použiť elektrické ovládanie. Ďalšou prednosťou niektorých systémov zdvižno-posuvných dverí je aj bezbariérový vstup na terasu alebo balkón. Systém tiež ponúka možnosť elektrického pohonu. Treba však počítať s vyššou cenou.
Sklopno-posuvné dvere (odsuvno-posuvné dvere) (PSK) môžeme označiť za moderné riešenie balkónových dverí. Systém je veľmi podobný zdvižno-posuvným dverám, až na to, že sa dvere nepohybujú po súbežnej koľajnici. Najprv ich pritiahnete k sebe a potom odsuniete do boku. Sklopno-posuvné dvere možno vyrobiť podľa priania, ako dvoj až štvorkrídlové. Ich výhodou je možnosť sklopenia posuvného krídla do ventilačnej polohy, ktorá dovoľuje vetranie rovnakým spôsobom ako u okien. Pri kvalitnom kovaní a výrobe by nemal byť problém s ovládaním. Možno tiež inštalovať elektrické otváranie. Neumožňujú však bezbariérové riešenie napojenia na terasu a balkón. Systém dobre poslúži najmä na zasklenie menších presklených plôch. Cena je o niečo nižšia ako u zdvižno-posuvných dverí.
Posuvno-skladacie dvere (alebo skladacie dvere) (ľudovo nazývané harmoniky). Výhodou tohto systému je, že výhľad a prístup do exteriéru nie je rušený žiadnym pevným krídlom alebo stĺpikom. Navyše jednotlivé dverné diely možno zhrnúť ako harmoniku a odsunúť nabok. Skladacie dvere možno zafixovať v akejkoľvek polohe čiastočného otvorenia. Toto riešenie však má omnoho nepriaznivejšie tepelno-izolačné vlastnosti i statické možnosti ako zdvižno-posuvné dvere.Odborník radí

Ondřej Fridrich, marketingový manažér Inoutic

  • Nenechajte sa zmiasť množstvom názvov a označení presklených dverových systémov. Vždy si najskôr skúste uvedomiť, aké sú vaše požiadavky na systém či už z hľadiska funkčnosti alebo estetiky.
  • Kľúčová je veľkosť plochy, ktorú chcete preskliť. Maximálna veľkosť dverí je daná výrobnými možnosťami profilového systému pri zachovaní funkčnosti. V tomto smere majú navrch zdvižno-posuvné dvere. Sú však cenovo náročnejšie.