Domov GASTRO Špargľa – kráľovná zeleniny

Špargľa – kráľovná zeleniny

Na pultoch v obchodoch sa už objavila špargľa zelená aj biela. Mnohí nevedia čo to vlastne je a ako ju správne použiť a práve preto o špargli, ktorá je v strednej a západnej Európe považovaná za kráľovnú zeleniny, si čosi povieme.

Špargľa pochádza zo stepných oblastí Čierneho mora. Existujú tri druhy a to biela, zelená a fialová, ktorá sa však u nás nepredáva. Mnoho ľudí sa domnieva, že zelená a biela špargľa sú dve úplne odlišné rastliny, ale opak je pravdou. Je to tá istá rastlina a iba spôsob pestovania je rôzny.

Biela špargľa je bledá, pretože je pestovaná pod plachtami, ktoré sú  z jednej strany biele a z druhej čierne –  otáčajú sa podľa potreby (aby sa pôda viac zahriala alebo ochladzovala), a teda sa k nej nedostane slnko, čo ma za následok, že v nej neprebieha fotosyntéza a nevzniká chlorofyl.

Biela špargľa má omnoho jemnejšiu chuť ako jej zelená sestra. Bielu špargľu je potrebné očistiť od hora na dol a odrezať drevnaté konce.

Zelená špargľa má omnoho výraznejšiu chuť a mnoho ľudí ju preto aj často uprednostňuje. Zelenú špargľu nie je potrebné čistiť, ale takisto je potrebné zbaviť sa drevnatých koncov. Stačí ak špargľu chytíte v strede a koniec odlomíte. Špargľa sa zlomí presne tam kde má.

Špargľa má aj množstvo liečivých účinkov ako napríklad protirakovinové účinky, odvodňuje organizmus, používa sa pri liečbe močových infekcií či ako liečba pri vypadávaní vlasov. Pozor! Niektorí ľudia môžu po konzumácii pri močení cítiť nepríjemný zápach. Je to spôsobené látkou metylmerkaptán, ktorá vzniká pri jej trávení.

Špargľu kupujte iba čerstvú. Keď pri trení jednotlivých špargličiek o seba počujete vŕzgavý zvuk, tak to značí že je čerstvá. Odporúča sa spotrebovať ju čo najskôr, no ak chcete aby vám doma v chladničke vydržala čo najdlhšie, postavte ju do misky s vodou a vodu pravidelne vymieňajte.

1978801_589255217837117_2125377738_n

Špargľa sa dá pripravovať na milión spôsobov. Môžte ju uvariť vo vode so štipkou soli, masla a kvapkou citrónovej šťavy (vhoďte ju do vriacej vody, varte cca 5 – 10 minút v závislosti od hrúbky, otestujte vidličkou, mala by byť uvarená na skus a hneď schlaďte studenou vodou), môžete ju grilovať či piecť v rúre, upiecť špargľový quiche či uvariť si jarné rizoto.

IMG_1521

A tu je recept na talianske risotto so zelenou špargľou:

Potrebujeme:

1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 hrnček ryže (viem, že do risotta ide ryža arborio, ale použila som takú akú som mala, a teda jasmínovú)
150 ml bieleho vína
1 l zeleninového vývaru (pripravila som ho zo sypaného BIO bujónu)
10 ks špargle
3 jarné cibuľky
3 hrste mrazeného hrášku
120 g ricotty
olivový olej
maslo
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

Cibuľu si nakrájame na drobno. Do väčšieho hrnca nalejeme olivový olej (cca 3 PL) a pridáme kúsok masla. Na miernom ohni zahrejeme a vhodíme cibuľu. Restujeme ju do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak a hneď ako nám zavonia pridáme ryžu (ryžu nepremývajte, lebo risotto potrebuje škrob). Ryžu chvíľu pražíme a zalejeme vínom. Víno necháme úplne vypariť.
Pri príprave risotta je dôležité udržiavať vývar teplý. Takže ryžu zalejeme pár naberačkami vývaru (tak aby bola zakrytá) a na veľmi miernom ohni za stáleho miešania varíme. Dávajte pozor aby sa vám ryža na spodku neprichytila. Keď sa tekutina vyparí opäť prilejeme vývar. Takto to robíme až kým nespotrebujeme všetok vývar.
Pri poslednom doliatí vývaru k ryži pridáme na menšie kúsky nakrájanú špargľu, jarnú cibuľku a hrášok. a varíme ešte asi 5 minút. Napokon primiešame ricottu, ktorá nám risotto zjemní a spraví krásne krémové.
Odstavíme. Ochutnáme a ak je potrebné dosolíme a ochutíme čiernym korením.

Podávame posypané nastrúhaným syrom grana padano.

 

Úvodná foto: asklubo.com

info: zeleninari.sk, časopis Apetit 05/2013