FILM CAFÉ EURÓPA v marci o ženách

0
1440

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálna spoločnosť Film Europe priniesli v marci verejnosti filmové projekcie a následné diskusie na tému „Žena a jej postavenie v súčasnej modernej spoločnosti“. Projekt bezplatných projekcií európskych filmov – FILM CAFÉ EURÓPA – odštartoval vo februári 2014. Marcové projekcie sa uskutočnili 18. 3. v Kinoklube Tatra v Nitre, 19. 3.  v Kine Film Europe v Bratislave a 20. 3. na Stanici Žilina – Záriečie.

V rámci projektu FILM CAFÉ EURÓPA sa uskutočnili tri projekcie filmu talentovanej francúzskej herečky a režisérky Sylvie Testud Život tej druhej (La vie d’une autre), v ktorom stvárnila hlavnú úlohu šarmantná herečka Juliette Binoche. Diskusie k marcovej téme viedol po každej projekcii Juraj Kušnierik nielen so svojimi zaujímavými hosťami, ale najmä so samotnými návštevníkmi podujatí.

Medzinárodne oceňovaná francúzska divadelná a filmová herečka Sylvie Testud, známa z filmov Edith Piaf, Lurdy Strach a chvenie, filmom Život tej druhej debutovala ako režisérka. Predlohou filmu je úspešný román novinárky Frederique Degheltovej, ktorý vyšiel aj v českom preklade. Vo filme  je príbeh upravený.

Mladá žena v podaní Juliette Binoche spoznáva svoju životnú lásku a prežije krásne milostné obdobie. Juliette Binoche sa v krátkom strihu preberie zo spánku a zistí, že ubehlo takmer 15 rokov, býva v krásnom byte pri Eiffelovej veži s krásnym synom a s vysneným manželom, no ich manželstvo je v krachu.  Snaží sa prehodnotiť vzťah k manželovi aj synovi a usiluje sa o skutočný návrat k rodine a prácu i svoju kariéru posúva do úzadia. Po „prebudení“ začína opäť odznova, hľadá svoju stratenú lásku, svoje miesto v rodine aj v zamestnaní. Film prináša zaujímavé  témy o mieste ženy v rodine a spoločnosti a dáva nádej,  že začať nanovo nie je nikdy neskoro.

Po každej projekcii nasledovala diskusia Juraja Kušnierika so zaujímavými hosťami.

V utorok sa po filme v Kinoklube Tatra v Nitre stretli s divákmi herečka Eva Pavlíková a psychoterapeutka a milovníčka umenia Madla Rjabininová Dva diametrálne odlišné životné osudy a nakoniec jasne definované  spoločné poznanie: “Non, je ne regrette rien”/ “Nie, nič neľutujem” (Edith Piaf). V stredu v Kine Film Europe bola špeciálnym hosťom herečka a politička Magda Vášáryová, ktorá  šarmantne a s profesionálnym prístupom bravúrne zvláda úlohu prvej dámy Pisztoryho paláca. Vo štvrtok v Žiline sa diskusie zúčastnila kultúrna manažérka Zora Jaurová a filmový režisér Mátyás Prikler a hneď po filme sa živo diskutovalo nielen o kvótach a pozitívnej diskriminácii v Európskom parlamente, ale najmä o tvrdej práci producenta, či už je mužom alebo ženou tu na Slovensku.

V čase od 14. – 30. marca 2014 sa v priestoroch Pisztoryho paláca v Bratislave, koná aj výstava klasickej fotografie, na ktorú pozýva nezisková organizácie SEEDS. Zameraná je na historické a klasické techniky fotografovania a výroby fotografií. Každá fotografia je jedinečný originál a zameraním sa venuje marcovej téme FILM CAFÉ EURÓPA – žene.

V apríli cyklus FILM CAFÉ EURÓPA bude pokračovať témou, ktorá bude venovaná našej budúcnosti v Európskej únii. K téme sa bude premietať  najúspešnejší bulharský film po roku 1989 Mission London, ktorý s humorom popisuje vstup Bulharska do  Európskej únie,  humor aj témy  zrozumiteľné  aj postkomunistické  krajiny. Aprílové  projekcie sa uskutočnia v utorok 8. apríla v Kinoklube Tatra v Nitre, 9. apríla v Kine Film Europe v Bratislave a 10. apríla v  Stanici Žilina – Záriečie.

Vstup na všetky projekcie je voľný.

Mediálnym partnerom projektu je Rádio FM.

Distributérom filmu Život tej druhej na Slovensku je mediálna spoločnosť Film Europe.

Viac informácií o filme nájdete na: http://filmeurope.sk/movies/656-ivot-tej-druhej

foto:sxc.hu