Rebarbora – ovocie či zelenina?

0
2516

Konečne je tu čas rebarbory. Má svojich priaznivcov i odporcov. Dôvodom je jej kyslá chuť, ktorá si nie všetkých dokáže získať. Ale príroda to jednoducho zariadila tak, že najlepším priateľom rebarbory sú jahody, ktoré dozrievajú v rovnakom čase. Hoci v našich kuchyniach rebarboru využívame ako ovocie, v skutočnosti je to zelenina. A nie hocijaká, ale jedna z najzdravších. Obsahuje vysoký obsah vápnika, draslíka, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B. Je bohatým zdrojom vlákniny, takže predchádza zápche. Listy sa využívajú pri liečbe popálenín.

Rebarbora sa však nesmie jesť surová a pre vysoký obsah kyseliny šťavelovej by sa nemala konzumovať často. Pozor by si mali dať hlavne ľudia s ochoreniami obličiek či žlčníka.

Z rebarbory sa najčastejšie pečú koláče v kombinácii s už spomínanými jahodami. No môžete si z nej pripraviť aj chutnú jogurtovú zmrzlinu:

IMG_1916

Potrebujeme:

500 g jahôd
250 g rebarbory
1 vanilkový lusk
8 PL medu
800 g hustého bieleho jogurtu (použila som BIO od Hollandie)

Postup:

Jahody si odstopkujeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Rebarboru očistíme (zbavíme ju „fúzov“) a nakrájame na plátky. Dáme do hrnca, pridáme 4 PL medu. Pridáme vyškrabnuté semienka z vanilky a aj celý lusk.

IMG_1896

Privedieme k varu a na miernom ohni (musí to len trošku bublať), za občasného miešania varíme 10 minút. Odstavíme, vyberieme vanilkový lusk a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
Prelejeme to do plastovej nádoby a dáme do mrazničky vychladiť na cca 1 hodinu (nie zamraziť!).
2/3 vychladenej zmesi zmiešame s jogurtom, zvyšným medom a dáme do plastovej nádoby s vrchnákom.
Každú pol hodinu premiešame ručne metličkou alebo mixérom, kým nie je úplne zmrazený. Po zmrazení prilejeme zvyšný „džem“ a lyžicou ho jemne zapracujeme aby nám vznikol pekný vzor.

IMG_1898

Zdroj info: zeleninari.sk, wikipedia.sk

úvodný obrázok : yycgrowers.com