Pizzový chlebík

Inšpirovala som sa v knihe APETIT – Slané pečení, ale ako stále, pozmenila som niečo.
Tento chlebík (áno chlebík, lebo je malý :)) je v podstate vylepšený austrálsky chlieb damper, ktorý kedysi piekli domorodci v popole z pár základných surovín. Patrí do kategórie chlebov – nemám čas a je skutočne chuťovo výborný čo sa o jeho príbuznom, chlebe so sódou bikarbónou, nedá povedať.

Potrebujeme:

100 g celozrnnej pšeničnej múky
150 g hladkej pšeničnej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL cukru
1 ČL soli
4 PL olivového oleja
100 g syra emental
1 sáčok zelených vykôstkovaných olív (70 g)
6 sušených paradajok naložených v oleji
hrsť petržlenovej vňati
190 ml cmaru

Postup:

V miske zmiešajte múky s práškom do pečiva, cukrom a soľou. Pridajte olivový olej a zapracujte ho.
Syr nakrájajte na kocky, olivy na väčšie kúsky, paradajky taktiež a petržlenovú vňať nadrobno. Pridajte to k múke a premiešajte.
Prilejte cmar a vypracujte hladké cesto.
Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vytvarujte guľu a vyvaľkajte na kruh o priemere 20 cm a preneste na plech vyložený papierom na pečenie a naznačte 6 – 8 dielov (nekrájajte až na úplný spodok).
Pečte pri 220°C cca 20 – 30 minút. Prvých desať minút pečte na strednej mriežke, potom preložte na najvyššiu a pečte kým po poklopaní nepočujete dutý zvuk.