Domov GASTRO Minestrone

Minestrone

Talianska polievka minestrone je hustá zeleninová polievka, ktorej základ tvoria cestoviny alebo ryža, fazuľa, mrkva a paradajky. Minestrone sa dá uvariť na tisíc spôsobov a každá talianska rodina má svoj recept. Ja vám prinášam tento, ktorý sa hodí na teplé letné dni.

Potrebujeme:

1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 menšiu cuketu
1 veľkú mrkvu
1 veľkú hrsť fazule (malá fazuľa)
1 plechovka krájaných paradajok (400g)
hrsť špenátu (buď čerstvý alebo mrazený)
1 ČL sypkého zeleninového BIO bujónu Alnatura
bazalka
oregano
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
kúsok masla (nemusí byť, ale ja mám rada chuť zeleninky s maslom)

parmezán
cestoviny

Postup:

Fazuľu si deň vopred namočíme. Nasledujúci deň vodu zlejeme a uvaríme ju do mäkka spolu s bobkovým listom (solíme až tesne pred koncom). Po uvarení vodu zlejeme.
Cibuľu si očistíme a nakrájame na drobno. Do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme kúsok masla a na miernom plameni ho zahrejeme. Prihodíme cibuľu a restujeme do zlatista. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a restujeme cca 2 minúty. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hneď ako nám zavonia pridáme na kocky nakrájanú cuketu (cuketu nešúpeme), osolíme, okoreníme a restujeme cca 2 minúty. Prilejeme krájané paradajky, plameň zosilníme na maximum a prilejeme 2 l vody.
Keď polievka začne vrieť osolíme, okoreníme a pridáme 1 ČL bujónu. Varíme cca 15 minút. Potom pridáme uvarenú fazuľu a špenát a varíme ďalších 10 minút.
Dochutíme bylinkami, prípadne soľou a korením. Odstavíme.
Podávame posypané parmezánom a s cestovinami.

SÚVISIACE ČLÁNKY