Jarné inšpirácie v nátierkach

Pôstne obdobie pred Veľkou nocou je ideálnym časom nielen na očistu mysle, ale aj tela. Počas pôstnych dní sa preto odporúča vynechať mäso a konzumovať predovšetkým ovocie a zeleninu, najlepšie v surovej forme. Sú totiž nízkokalorické, obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny, flavonoidov, enzýmov. Vychutnajte si ich napríklad v lahodných a chutných nátierkach, ktoré môžete skombinovať s chrumkavým knäckebrotom a získať tak aj porciu zdravej vlákniny.

1xPórová nátierka s jabĺčkami

Pre 4 osoby

Čas prípravy: 15 min.

Potrebujeme:

  • 2 malé jabĺčka
  • 1 stredný pór
  • 100 g tvrdého syru
  • 1 biely jogurt
  • 50 g vlašských orechov
  • mleté čierne korenie
  •  soľ

Postup:

1. Na panvici za stáleho miešanie opražíme do zlatista vlašské orechy. Necháme vychladnúť.

2. Jablká ošúpeme a spolu s tvrdým syrom nahrubo nastrúhame.

3. Pór nakrájame na tenké kolieska, pridáme biely jogurt a zamiešame spolu s nastrúhanými jablkami a syrom.

4. Nátierku dochutíme korením, soľou  a posypeme opraženými vlašskými orechmi.

Tip pre vás: Podávajte na chrumkavom RACIO Knäckebrote ražnom s vysokým obsahom vlákniny (18 %). Vláknina blahodarne pôsobí na peristaltiku čriev a podporí aj váš imunitný systém.

2xUhorková nátierka s chrenom a kaparami

Pre 4 osoby

Čas prípravy: 20 min.

Potrebujeme:

  • 1 šalátovú uhorku
  • 5 dkg chrenu
  • 1 PL kapár
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g čerstvého syra
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

1. Ošúpeme uhorku, rozpolíme, odstránime zrnká a pokrájame na malé kocky. Osolíme, pomiešame, necháme 15 minút postáť a potom zlejeme prebytočnú šťavu.

2. Cesnak posekáme nadrobno a postrúhame chren.

3. Uhorky zmiešame spolu s postrúhaným chrenom, cesnakom, čerstvým syrom a kaparami.

5. Nakoniec nátierku osolíme a okoreníme podľa chuti.

Tip pre vás: Chuť nátierky ozvláštni RACIO Knäckebrot ražný a vďaka novej naturálnej receptúre vám zaistí ešte jemnejší zážitok z chrumkania.

3xAvokádová nátierka s koriandrom

Pre 4 osoby

Čas prípravy: 15 min.

Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1,2 dl olivového oleja
  • 1 červenú cibuľku
  • 1 chilli papričku
  • šťavu z 1 limetky
  • 3 – 4 lístky čerstvého koriandru
  • mleté korenie
  • soľ

Postup:

1. Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku, dužinu vydlabeme a roztlačíme ju vidličkou.

2. Dužinu vložíme do mixéra, pridáme olej a rozmixujeme dohladka.

3. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, nasekanú a semiačok zbavenú chilli papričku, limetkovú šťavu a najemno nasekané lístky koriandru.

4. Všetko premiešame a dochutíme soľou a mletým korením.

5. Kôstku z avokáda vložíme do nátierky – nebude tak hnednúť.

Tip pre vás: Ak chcete nahradiť pečivo z bielej pšeničnej múky, podávajte s RACIO Knäckebrotom Multigrain, ktorý je okrem pšeničnej, celozrnnej ražnej a pšeničnej sladovej múky obohatený o drvenú raž a semienka sezamu a rasce.

foto:Racio