Bezlepkové brownies

0
3169

Brownies som piekla prvýkrát, no už pri šľahaní a roztápaní čokolády som vedela, že ma čaká dobrota. Keď bol koláčik v rúre a v celom byte rozvoniavala čokoláda už som začínala slintať. Nakrájala som ho ešte teplý a pustila sa doňho. Je vhodný pre všetkých čokoholikov, no neviem či sa nájde taký, ktorý by ho zvládol zjesť na posedenie. Zjedla som dva kúsky a mala som čokoládu až za ušami a ďalej som už jednoducho nevládala. Tak ak si chcete spríjemniť deň upečte si brownies a hneď sa vám zlepší nálada.

V tomto recepte na brownies som hladkú pšeničnú múku nahradila pohánkovou, ale môžete použiť akúkoľvek hladkú múku. Ďalej som časť trstinového cukru nahradila tmavým Muscovado cukrom. Tento cukor s čokoládou tvorí dokonalú dvojicu.
Koláčik je ľahučký ako obláčik, ale trošku sa drobí (asi to bude tou pohánkovou múkou). No po upečení sa na ňom vytvorila krásna lesklá škrupinka. Je taká jemnučká, že praskne aj keď na ňu iba slabo zatlačíte.

Budeme potrebovať:

200 g horkej čokolády
50 g bielej čokolády (pravú bielu, ktorá obsahuje pravé kakaové maslo a nie je to len nejaký iný stužený tuk, odporúčam napr. Fin Carré z Lidla)
120 g masla
4 vajcia
100 g tmavého Muscovado cukru (kúpite napr. v Marks and Spencer)
150 g trstinového cukru
100 g pohánkovej múky (alebo akákoľvek iná hladká múka)
40 g nepraženého kakaa (kúpite v bioobchodoch, ale môžete použiť aj holandské kakao)
50 g nasekanej horkej čokolády

Postup:

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme horkú aj bielu čokoládu spolu s maslom. V miske mixérom vyšľaháme vajcia s cukrom dopenista (šľaháme asi 5 minút). Potom pridáme mierne vychladnutú čokoládovú hmotu, múku, kakao a premiešame (tentokrát už vareškou). Nakoniec vmiešame nasekanú (nalámanú) čokoládu. Cesto vylejeme na menší, ale hlbší plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 20 minút.