Domov GASTRO Ako si pripraviť vianočný punč?

Ako si pripraviť vianočný punč?

Nie je nič krajšie ako vôňa vianočného punču. Verím, že máte podobné cítenie a tiež kvôli atmosfére každoročne podstupujete omŕzania prstov na nohách i rukách. Či je trh v malom, alebo veľkom meste, stačí, že je tam aspoň jeden stánok s varením vínom či punčom.

Krutá pravda

No poviem vám, posledné dva – tri roky som bola na trhoch len sklamaná („punč“ končil v koši) a tak som začala pátrať po vianočnom punči, ktorý by som si urobila doma. Nikdy síce nie je taký úžasný ako v Mníchove, ale to bude asi tou atmosférou. Keď si túto jednu ingredienciu nahradíte vlastnou, napríklad pocit byť doma pred telkou pod dekou s vyloženými nohami, tak by to malo celkom fungovať.

Recept na dokonalé navodenie vianočnej atmosféry

Nech je vami urobený punč akýkoľvek, vždy bude naj! Na to nezabúdajte 🙂 A ak ste nároční, tak ako ja, tu je podľa mňa dokonalý recept na vianočný punč, ktorý pôjde na dračku 🙂 Ja nedávam do punču žiadny čierny čaj, zdá sa mi to zbytočné. Základom je víno, rum a pomarančový džús.

1 l pomarančového džúsu /môže byť aj pomarančový fresh/
2 PL cukru (a potom podľa chuti, lebo každé víno má inú kyslosť)
7 ks celých klinčekov
2 kúsky celej škorice
0,7 l červeného vína (ideálne polosuché)
0,2 l umu, alebo brandy
pomaranč ošúpaný a nakrájaný na malé kúsky, prípadne jabĺčko

Ako na to?

Do hrnca dáme džús, cukor, klinčeky, škoricu, víno – snažíme sa priviesť čo najbližšie k bodu varu, ale len tesne, aby sa nám alkohol nevyparil. Ku koncu pridáme aj um. Degustujeme, či je dosť sladký, aby sa príjemne pil. Do hrnčekov dáme ovocie (do 1/5) a zalievame punčom. Hneď podávame.

DSC_0008-1

Odkaz pre milovníkov vareného vína:

4e6aa5fc-3e85-11e4-8c43-3abc45258671Tento ročnú top vychytávku som objavila v rakúskom Spar-e – našla som tam krabičku, ktorá vyzerala ako čaj, ale v skutočnosti to boli suroviny na prípravu vareného vína – koreniny ako klinček, škorica, pomarančová kôra boli v elegantnom a praktickom vrecku a tak som len zvarila víno, naliala do hrnčekov a do každého dala vrecúško korenín. No parádny „čajíček“ to bol 🙂 Samozrejme, tieto koreniny môžete využiť aj pri varení punču 😉

Šťastné & Veselé!