Domov GASTRO 7 tipov, ako si uvariť lahodnú kávu

7 tipov, ako si uvariť lahodnú kávu

Stále viac a viac ľudí sa snaží prejsť na zdravý životný štýl, a tak jedia všetko bez cukru, veľa zeleniny, sušené goji a iné ovocie a o káve nechcú ani počuť. Pritom mnoho štúdií dokázalo, že káva je pre telo prospešná. Preto by bola škoda, keby ste sa jej vzdali len kvôli tomu, že chcete chudnúť. Stačí, ak si ju nebudete sladiť a máte po probléme. Lenže ďalším problémom môže byť, že vám doma pripravená káva nechutí. Tu je 7 tipov, ako popracovať na jej kvalite.

Základom je chutná káva 

Základné a úplne jednoduché pravidlo – nekupujte si kávu vo veľkých obchodných reťazcoch. Takmer nikdy nedosahuje kvalitu ako čerstvo upražená zrnková káva z miestnej pražiarne. Nájdite si takú vo vašom meste a radšej si za čierne zlato priplaťte. Ale pozor, nekupujte už mletú, dajte si tú námahu s celými zrnami.

Pravidlo 15

Pri varení platí nepísané pravidlo 15. O čom hovorí? Že po zbere zelenej kávy by ste mali zrná upražiť najneskôr do 15 mesiacov. Ale pokračuje to ďalej, upraženú kávu by ste mali spotrebovať najneskôr do 15 dní a čerstvo zomletú kávu by ste si mali uvariť najneskôr do 15 minút. Je to síce prísne, ale ak milujete dobrú kávu, snažte sa to dodržať.

Vlastný mlynček 

Ak chcete mať naozaj kvalitnú kávu, mali by ste mať aj vlastný mlynček. Je na vás, či sa rozhodnete pre manuálny či elektrický, no s ručným mlynčekom si môžete užiť svoj každodenný kávový rituál. Čerstvo zomletá káva však musí byť v každom prípade.

Kvalita vody

Kávu tvorí z 99 % voda, preto je veľmi dôležitá jej kvalita. Ak máte doma tvrdú vodu, nájdite si iný variant. Riešením môže byť filtračná kanvica, nákup balenej vody alebo si dajte tú námahu a choďte načerpať zásoby k prírodnému prameňu.

Nezalievajte ju vriacou vodou

Ak zalievate kávu vriacou vodou, robíte chybu. Prečo? Pretože vriaca voda kávu spáli a bude mať horkú chuť. Ideálna teplota vody na zalievanie je 90°C. Nepotrebujete ani teplomer, aby ste to vedeli odhadnúť. Po tom, čo vám voda v kanvici zovrie, počkajte približne 40 sekúnd, kým vychladne na požadovanú teplotu.

Dávajte dosť kávy 

Na káve sa neoplatí šetriť, ideálny pomer kávy a vody sú dve lyžičky na 180 ml. Urobte si poctivú kávu a nie čiernu vodu.

Čisté vybavenie 

Keď čapujete pivo a nemáte vyčistené trúbky, chutí hnusne. A to isté platí aj o vašej kávovej technike. Takže pravidelne čistite kávovar, koťogo, french press a aj rýchlovarnú kanvicu. Teda všetko, čo potrebujete na jej prípravu.

SÚVISIACE ČLÁNKY