15 osvedčených tipov (nielen) pre veľkonočné pečenie

Skôr než začnete s prípravou veľkonočných pokrmov, značka MORA zozbierala niekoľko rokmi osvedčených rád pre správne pečenie.

A. Pečenie cesta

1 » Pokiaľ chcete zistiť, či je cesto už prepečené, pred dokončením zapichnite drevenú špajľu do najvyššieho miesta koláča. Ak ostane suchá, je koláč hotový.

2 » Chcete, aby koláč neklesol? Nabudúce použite menej tekutiny, alebo nastavte teplotu pečenia asi o 10° C nižšiu. Zároveň dbajte na dobré prepracovanie cesta podľa receptu.

3 » Pokiaľ koláč uprostred vyskočí a po krajoch je nižší, voľte nižšiu teplotu a pečte o niečo dlhšie.

4 » Ak je koláč zhora príliš tmavý, zasuňte plech nižšie. Zvoľte nižšiu teplotu a pečte koláč o niečo dlhšie.

5 » Ak je naopak koláč príliš tmavý uprostred, zasuňte plech vyššie a do budúcna nastavte nižšiu teplotu. Použite hlbší plech a pečte o niečo dlhšie.

6 » A čo ak je koláč príliš suchý? Nabudúce zvoľte teplotu o 10°C vyššiu a skráťte dobu pečenia. Môžete prípadne pokvapkať koláč šťavou z ovocia alebo alkoholom.

B. Pečenie mäsa

7 » Ak pri pečení mäsa hrozí, že mäso na povrchu príliš stmavne a začne sa pripaľovať, v tom prípade preverte výšku zasunutia a teplotu pečenia.

8 » Ak pečienka vyzerá dobre, ale šťava sa pripaľuje, použite menšiu nádobu na pečenie alebo pridajte viac tekutiny. Ak je šťava príliš svetlá a vodnatá, stačí použiť menej tekutín. Na dusenie postačí 8-10 polievkových lyžíc vody, podľa veľkosti mäsa. Veľkú pečienku obráťte po polovici celkovej odporúčanej doby.

9 » Vítanú úsporu energie pri pečení dosiahnete využitím tzv. „dobehu.“ Pokrm jednoducho ponecháte v rúre na konci tepelnej úpravy po jej vypnutí.

C. Grilovanie

Je jednou z najstarších a najdokonalejších úprav mäsa, pri ktorej nedochádza k prepaľovaniu tukov. Mäso zostáva šťavnaté a má veľmi dobrú chuť. Neničia sa cenné živiny a biologická hodnota mäsa je takmer zachovaná. Pokrm je tiež ľahšie stráviteľný, na rozdiel od pečenia, kedy šťava uniká do vody a tuku.

10 » Najvhodnejšie je odležané mäso alebo hydina.

11 » Ryby sú najlepšie úplne čerstvé alebo dokonale zmrazené.

12 » Grilované kusy by mali byť pokiaľ možno rovnako hrubé. Ideálne okolo 2-3 cm, aby rovnomerne zhnedli a zostali šťavnaté.

13 » Mäso zbytočne pred grilovaním neumývajte. Stačí ho utrieť čistou a vlhkou utierkou.

14 » Pokiaľ nie je mäso naložené v marináde, potrite ho tukom alebo olejom. Tesne pred grilovaním ho posoľte.

15 » V rúre sa porcie na grilovanie vkladajú priamo na rošt, najlepšie do stredu. Pekáč alebo plech na pečenie umiestnený pod roštom zachytí vytekajúcu šťavu z mäsa. Dno tak zostane čisté.