Závesná lampa IKEA PS 2014 získala ocenenie Red Dot za dizajn

0
1068

Závesná lampa IKEA PS 2014 získala prestížnu cenu Red Dot, ktorá je najvýznamnejším ocenením na poli dizajnu na svete. Závesná lampa IKEA PS 2014 bola ocenená Čestným uznaním (An Honourable Mention) za dobre premyslený dizajn, jeho prevedenie i prekvapujúce inovatívne riešenie osvetlenia s jednoduchým mechanizmom stmievania. 38-členná odborná porota tento výrobok vybrala z 4 928 prihlásených produktov z 56 krajín.

Závesná lampa IKEA PS 2014 bola inšpirovaná filmami sci-fi a videohrami. Svietidlo pomocou jednoduchého mechanizmu mení svoj tvar: zatiahnutím za šnúrku zmeníte nielen tvar tienidla, ale aj intenzitu svetla. Pri zatvorenej pozícii vyžaruje zo svietidla len veľmi malé množstvo svetla, pričom pri plne otvorenej pozícii sa z lampy šíri svetlo a vytvára na stenách zaujímavé svetelné efekty.

„Ak niekto pri prezeraní časopisu o dizajne náhodou narazí na svoju vysnívanú lampu, zvyčajne sa spája s príliš vysokou cenou. Naším cieľom bolo premeniť kreatívne riešenie – ako napr. závesnú lampu IKEA PS 2014 – na reálny výrobok za nízku cenu“, vysvetľuje Björn Block, Range Manager v IKEA.

Profesor Dr. Peter Zec, zakladateľ a riaditeľ súťaže Red Dot: „Už 60 rokov sa uznávaní odborníci z oblasti dizajnu snažia objaviť tie najlepšie dizajnové riešenia. Tento rok sa do súťaže prihlásilo rekordných takmer 5 000 výrobkov – čo predstavovalo pre porotu, ktorá musela každý jeden kus pozorne preskúmať, odskúšať a posúdiť s použitím najprísnejších štandardov, veľa práce. Držitelia ocenenia Red Dot 2015 za dizajn potvrdili výnimočnú kvalitu dizajnu svojich výrobkov a preto mohli zožať úspech v najdôležitejšej dizajnérskej súťaži na svete.“