Všeliek menom tradičná čínska medicín

0
1013

Tradičná čínska medicína (TČM) je vo svete využívaná už viac ako 2500 rokov a vychádza zo starodávnej čínskej filozofie. Tá hovorí o dvoch základných pilieroch, ktorými sú teória Yin a Yang i učenie o piatich prvkoch. Človek je vnímaný ako súčasť prírody, a preto zmeny ročných období, či poveternostných podmienok rovnako vplývajú na vnútro človeka ako na jeho okolie. Rovnováha je tak veľmi dôležitá a pri jej narušení dochádza k vzniku rôznych problémov, ktoré sa tradičná čínska medicína snaží nielen riešiť, ale im aj predchádzať.

TČM pozostáva z viacerých faktorov akými sú cenné skúsenosti, teórie a masívna klinická prax vykonávaná generáciami lekárov a terapeutov. Ako hovorí terapeutka Karolína Hauerová: ,,tradičnú čínsku medicínu je možné použiť v podstate na akýkoľvek zdravotný problém, a to od akútneho až po chronický. Je tiež vhodná na liečbu fyzických a psychických ťažkostí, preto má skutočne širokospektrálne využitie. Vedci zároveň potvrdili, že TČM priamo pôsobí už na bunkovej úrovni,od stimulácie imunitného a nervového systému po aktiváciu/deaktiváciu rôznych častí mozgu. Tradičná čínska medicína sa však nezaoberá len samotnou liečbou. Základnými piliermi sú okrem nej aj diagnostika a prevencia, vďaka ktorej má TČM nenahradieľnú pozíciu.“

Pomocou TČM je možné liečiť naozaj obrovské množstvo chorôb. V roku 2003 vydala WHO (svetová zdravotncka organizácia) zoznam približne stovky chorôb, kde bol účinok akupunktúry dokázaný ako jednoznačne prospešný cez kontrolované, nezávislé štúdie. Akupunktúra sa odporúča pri bolestiach hlavy a migrénach, vysokom aj nízkom krvnom tlaku, bolestiach pohybového aparátu (bolesti kolena, krížov, chrbtice ako celku a pri akútnych seknutiach), používa sa na liečbu depresií, problémoch s menštruáciou. Jej veľké využitie je pri prenatálnej starostlivosti na neplodnosť, na liečbu tehotenských nevoľností, otáčanie plodu, spúšťanie pôrodu a na uľahčenie samotného priebehu pôrodu. TČM je navyše veľmi prospešná pre športovcov. V zahraničí sa používa na viaceré účely ako napríklad úľava od bolesti, či prevencia voči zraneniam. Špecifické je tiež zaradenie TČM ako povoleného dopingu pre športovcov na zvyšovanie ich výkonu. Ďalej pomáha pri reumatoidnej artritíde, tenisovom lakti a syndróme karpálneho tunela. V praxi sa často stretávame aj s pacientmi s ekzémami a akné, nespavosťou, autoimunitnými chorobami ako lupus, sarkoidóza a s onkologickými pacientmi, kde je možné akupunktúrou zlepšiť celkový priebeh liečby chemoterapie či rádioterapie, ale aj zlepšiť krvný obraz a posilniť imunitu s bylinkami.

Aké sú liečebné metódy?

Tradičná čínska medicína v sebe zahŕňa niekoľko liečebných metód, ktorých kombinovanie vedie k vysokej efektivite. Medzi najznámejšie a najčastejšie využívané metódy TČM patria akupunktúra, akupresúra a fytoterapia. Rovnako sa tiež využívajú aj metódy ako bankovanie, moxibúcia, liečebná masáž TuiNa pohybové cvičenie Qi Gong (Čchi kung) a nutričná terapia.

Akupunktúra

Akupunktúra je najštudovanejšou a najtestovanejšou zo všetkých liečebných metód TČM a zahŕňa súbor procedúr, ktoré stimulujú presne vytýčené body ľudského tela, používaním viacerých techník. Najčastejšie ide o napichovanie kože s ihlami, s ktorými je následne manipulované ručne alebo aj za pomoci elektoro-stimulácie elektrickú stimuláciu. Miesta vpichu sa vyberajú podľa priebehu akupunktúrnych dráh alebo lokálne sa stimulujú šľacho-svalové štruktúry. V súčasnosti je tiež uznávaná modernou medicínou a k jej aplikácii dochádza priamo samotnými lekármi.

Akupresúra

Akupresúra je svojou technikou veľmi podobná akupunktúre. Zakladá sa na masírovaní citlivých bodov na povrchu tela. Tlak sa vykonáva najčastejšie prstami alebo tupým koncom špicatého predmetu. Úlohou akupresúry je udržiavať kanály tzv.meridiány, cez ktoré koluje energia qi (čchi) v rovnováhe. Polovica meridiánov označovaných ako jin zodpovedá parasympatickému nervovému systému a stimulácia bodov vedie k zníženiu srdcovej frekvencie, krvného tlaku a svalovej relaxácii. Druhá polovica jang naopak zodpovedá sympatickému nervovému systému a stimulácia bodov vedie k vyššej aktivite, napätiu, zvýšeniu srdcovej frekvencie, krvného tlaku a silnejším svalovým kontrakciám.

Fytoterapia

Pri fytoterapii ide o liečbu pomocou rastlín, respektívne liekovými formami, ktoré sa z týchto liečivých rastlín priamo pripravujú. TČM má svoje presné pravidlá, preto sa používajú len špecifické rastliny, prípadne produkty živočíšneho pôvodu. V TČM bylinných zmesiach sa nachádzajú veľké množstvá účinných látok a zmesi sa predpisujú najmä po absolvovaní podrobnej diagnostiky.