Vianočné prekvapenie po švédsky

0
1168
Colour Check: Fysiskt Prov (Nils Pedersen)

Aj vy si každý rok hovoríte, že na tieto Vianoce sa pripravíte včas? Aby sme vám pomohli vyhnúť sa tradičnému predvianočnému stresu, prinášame zopár tipov na vianočné darčeky, ktoré sme pre vás vybrali spolu s našimi dizajnérmi.

Pre najdôležitejších ľudí na svete

Detí sú tými najdôležitejšími ľuďmi na svete a domov je pre ne úžasným ihriskom. Zahrajte sa preto spolu! Kniha Poďme sa spolu zahrať! – sprievodca hrami pre malých aj veľkých z novej kolekcie LATTJO (€9,99; cena pre členov IKEA Family – € 7,99) je zábavným a veľmi užitočným sprievodcom hrami pre deti vo veku od 7 do 97 rokov.

Žonglérska súprava TRÄNING (€29,99) bola vytvorená
v spolupráci s významným švédskym cirkusom Cirkus Cirkör a poteší všetky aktívne deti.

Na odstrašenie malých nočných strašidiel poslúži nočné LED osvetlenie SPÖKA (€12,99).

Malé princezné budú mať ťažké rozhodovanie – plyšová hračka KVACK (€7,99) je totiž z jednej strany princ, z druhej žabiak.

Aj bábiky potrebujú útulný domček! Posteľ pre bábiky DUKTIG (€14,99), či obývačka a spálňa z kolekcie HUSET (od €9,99) im poskytne dokonalé pohodlie.

Ruku na srdce, oteckovia – kto z vás sa ako dieťa netúžil stať smetiarom, hasičom alebo rušňovodičom? Umožnite to svojmu drobcovi – so súpravou vláčikov LILLABO (€2,99).

Ak máte doma malých tanečníkov, rozžiarte im izbu disco guľou DANSA (€24,99).

Na oživenie detskej izby použite modernú verziu tradičných kukučkových hodín STARHOLK (€6,99). Dekoratívne vtáčiky potichu pozorujú, ako plynie čas.

Plyšové hračky SAGOSKATT (ružový plamienok, €7,99 ; príšera na ruku €5,99; tiger €9,99 a ďalších 7) navrhli deti pre tohtoročnú Kampaň plyšových hračiek. Ich kúpou tak pomôžete aj vy – výťažok €1 z predaja každej plyšovej hračky poputuje na pomoc deťom žijúcim v chudobných podmienkach pri budovaní ich lepšej a krajšej budúcnosti.

Deti si imitovaním dospelých vytvárajú isté sociálne zručnosti a samy sa spoločensky začleňujú. „Pri navrhovaní mini kuchyne DUKTIG som chcel, aby vyzerala čo najviac realisticky a disponovala množstvom funkcií – kuchynka má napríklad infračervenú varnú dosku. Jedna vec, nad ktorou som si lámal hlavu, bola výška, do ktorej je umiestniť. Potom mi napadlo použiť nastaviteľné nohy a všetko sa vyriešilo,“ hovorí dizajnér Mikael Warnahmmar, tvorca mini kuchyne DUKTIG (€69,90):

Pre domácich kutilov a vášnivých kuchárov

Nájsť vhodný a užitočný darček pre muža nie je také jednoduché. Spýtali sme sa preto nášho dizajnéra Jozefa, čo by odporučil ako vianočný darček: „Každý muž ocení kvalitné nože. Vybral by som si niektorý zo série IKEA 365+ (cena od (€9,99). Sú veľmi kvalitné a ešte k tomu dobre vyzerajú. Určite ich ocení každý, kto rád varí. K tomu pribaľte ešte dosku na krájanie z bambusu a zopár chutných švédskych špecialít.“ Každého vášnivého kuchára tiež poteší súprava kuchynského riadu OUMBÄRLIG (€49,99/7ks).

Domáci majstri ocenia mini komodu MOPPE (€14,99). Drevo možno impregnovať alebo natrieť priesvitným náterom, ktorý mu dodá osobitejší vzhľad a odolnejší povrch. Vďaka mini komode urobíte ľahko poriadok so skrutkami, háčikmi a inými drobnosťami.

Stohovateľné schodíky MÄSTERBY (€24,99) zabezpečia, aby ste mali vo všetkom nielen prehľad, ale aj nadhľad. Sú ľahké a jednoducho sa prenášajú.

Vášnivý čitatelia ocenia vysoké kreslo STOCKHOLM (cena od €349) Tvarovaná vysokopružná pena zabezpečuje pohodlné sedenie a v kombinácii s vysokým operadlom a nastaviteľnou opierkou hlavy predstavuje perfektný doplnok pre chvíle trávené s knihou.

Správne osvetlenie dokáže zmeniť priestory v byte na kútiky, v ktorých sa človek s pôžitkom venuje rôznym činnostiam. V ponuke IKEA nájdete veľa rôznych druhov svietidiel. Či už je to lampa na čítanie TRÅL (€29,99), bodová lampa RANARP so štipcom (€19,99), ktorú môžete vďaka nastaviteľnej hlavici jednoducho nasmerovať, alebo originálna stolová lampa s bezdrôtovou dobíjacou podložkou VARV (€54,90), každá jedna môže byť výborným darčekom pod stromček.

Urobte radosť umením! Je jedno, či uprednostňujete da Vinciho alebo Picassa. Obraz OLUNDA (€29,99)

Pre milovanú polovičku, mamu, sestru, či kamarátku

Neviete, čím učarovať vašej polovičke, sestre, mame alebo kamarátke tento rok? Tu je malá rada od našej dizajnérky Barbory – „Ako takmer každá žena, aj ja mám rada kvety. Vybrala by som si preto niečo z oddelenia kvetov, napríklad bonsaj v kvetináči (FICUS MICROCARPA GINSENG, €9,99). A k tomu kanvicu na polievanie BITTERGURKA (€9,99). Má výborný dizajn a je naozaj originálna. Aj ostatné výrobky z tejto série by mohli potešiť: závesný kvetináč BITTERGURKA (€9,99/ks), v ktorom si môžete pestovať bylinky a vytvoriť doma visiacu záhradku. Určite poteší aj niektorý z výrobkov série SINNERLIG.“

Milovníčky módy určite využijú vešiak TURBO (€12,99) alebo stojan na šaty MULIG (€12,99) – s 3 vešiačikmi na opasky, šály alebo kabelky, so snímateľným kontajnerom na vrchu, vhodným na odloženie hodiniek, šperkov a iných drobností. Atmosféru s nádychom romantiky do spálne vnesie paraván EKNE (€39,99).

Praktická nástenná LED lampa BLÅVIK so zrkadlom (€14,99) sa ľahko inštaluje a doplnkové osvetlenie a zväčšovacie zrkadlo sú ideálne na líčenie.

Počas dlhých zimných večerov príjemne zahreje deka STOCKHOLM (€24,99) z mohérovej vlny s hodvábnym leskom alebo OFELIA (€14,99).

Vášnivé kuchárky sa určite potešia zapekacej mise BUREN (€9,99) či servírovaciemu riadu zo série DUKNING (cena od €9,99).