V Žiline odovzdali EkoLogické ihrisko

0
982

Ako najlepšie zhodnotiť približne šesť ton plastu v podobe PET fliaš? Študenti žilinskej SOŠ sv. Jozefa Robotníka poznajú správnu odpoveď, v stredu 22. októbra si od spoločnosti Lidl prevzali multifunkčné športové ihrisko. Získali ho za 3. miesto v Ekohre keď v predajniach spomenutého obchodného reťazca odovzdali na prelome februára a marca  153 452 fliaš od nápojov.  „Generácie žiakov snívalo o tomto ihrisku. Sme veľmi radi, že dnes sa tento sen stal skutočnosťou a môžeme otvoriť toto ihrisko. Ďakujeme spoločnosti LIDL. Bola to pekná oslava. Tešíme sa, že oddnes ihrisko bude slúžiť pre dobro našich chlapcov a dievčat,“ uviedol riaditeľ SOŠ Mgr. Viliam Riško.

Víťazom Ekohry sa stala Základná škola s materskou školou v Modranke s bilanciou 194 791 odovzdaných PET fliaš. Ich snahu Lidl odmenil športoviskom v hodnote 80 000 €. Na druhej priečke sa umiestnila michalovská SOŠ obchodu a služieb (161 039 fliaš) a získala multifunkčné ihrisko za 55 000 eur.Lidl ocenil aj školy, ktoré sa umiestnili na 4.   – 7. mieste. Za svoju snahu získali po 10 000 eur na obnovu či výstavbu športových ihrísk. Dôvod na radosť tak majú aj žiaci zo Základnej školy vo Veľkých Uľanoch (4. miesto – 151 627 fliaš), z Gymnázia v Turzovke (5. / 132 154), zo Základnej školy s materskou školou v Malachove (6. / 128 216) a zo Základnej školy s materskou školou v Liešťanoch (7. / 110 894).

„Pred spustením Ekohry sme dúfali, že táto súťaž prebudí v mladých ľuďoch záujem o recykláciu a šport. Ekohra však dokázala oveľa viac. Počas štyroch týždňov zbieralo plastové fľaše celé Slovensko – školákom pomáhali aj na úkor svojho voľného času rodiny, susedia či známi. Na zber fliaš vyzývali aj jednotlivé mestá a obce. Výsledkom bolo takmer 8 miliónov odovzdaných fliaš, ale aj čistejšie mestá, lesy alebo vodné nádrže. Ekohra dokázala spojiť ľudí a nadchnúť ich pre dobrú vec,“ povedal Stanislav Čajka, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl.

Do Ekohry sa zapojilo celkovo 468 škôl a viac ako 147 000 žiakov. Spoločne odovzdali v 123 predajniach Lidl 7 650 000 plastových fliaš od nápojov. Záštitu nad Ekohrou prevzalo Ministerstvo školstva, vedy a výskumu Slovenskej republiky. Vďaka spolupráci s partnerskými organizáciami putovali všetky vyzbierané fľaše do zberných dvorov v jednotlivých mestách.