V Rajeckých Tepliciach sa už nielen kúpu, ale aj pijú vodu z liečivého prameňa

0
1013

Kúpele Rajecké Teplice zaviedli od apríla 2014 pre svojich klientov novinku – pitné kúry. Popri doterajšom blahodarnom pôsobení termálnej prírodnej liečivej vody zvonku, prostredníctvom klasických kúpacích procedúr, tak pribudla aj forma vnútorného pôsobenia. Vzácny liečivý prameň vyviera priamo v kúpeľnom parku v Rajeckých Tepliciach a voda, ktorá pochádza zo zdroja BJ-22, má osvedčenie o vhodnosti využívania na pitné kúry. Svojím mierne zásaditým pH, s hodnotou 7,44 prispieva k detoxikácii tela a tým k prevencii proti civilizačným ochoreniam. Keďže má nízky obsah sodíka, je vhodná aj na prevenciu srdcovo-cievnych chorôb. Informoval o tom viceprezident akciovej spoločnosti SLK Rajecké Teplice Zdenko Miškolci.

,,Historicky existovali pitné kúry v kúpeľoch Rajecké Teplice už v 17-tom storočí. Rozhodli sme sa ich obnoviť na základe odborného balneologického posudku zo dňa 23. októbra 2011, ktorý uvádza, že táto prírodná liečivá voda je vhodná na pitné kúry v rámci vnútornej balneoterapie. Mierne zásadité pH pomáha k odkysleniu, k očiste organizmu od škodlivých baktérií, toxínov a tým pôsobí preventívne najmä proti ochoreniam srdcovo-cievnym a tráviaceho ústrojenstva. Očistná kúra prospieva pokožke, prečisťuje krv, povzbudzuje látkovú výmenu a dodáva energiu. Celková mineralizácia je 826 mg/l. Liečivá voda je hydrogénuhličitanovo vápenato-horečnatá, stredne mineralizovaná, s veľmi nízkym obsahom sodíka,“ charakterizoval zdroj Z. Miškolci.

Riaditeľ balneoterapie Peter Lališ k tomu dodal: ,,Odporúčaný denný príjem pri pitných kúrach je 1 až 1,5 litra, rozdelený v 3 až 5 dávkach. Účinky pitnej kúry spočívajú v tom, že tlmia zápalové procesy tráviaceho traktu. Kúra sa používa pri vredovej chorobe, gastritíde, prevencii tvorby kamienkov v močových cestách, cukrovke (diabetes mellitus), zápalových chorobách močových ciest, nedostatku horčíka v organizme a chronickom strese. Vhodná je aj pre staršie deti, v tehotenstve, laktácii a vo vyššom veku, pôsobí močopudne a dopĺňa dennú potrebu vápnika a horčíka. Chemická analýza vody bola robená 27.11.2012 nezávislým laboratóriom INGEO – ENVILAB, s.r.o. Žilina, ktoré je akreditované v rámci krajín EÚ.“

Kúpele Rajecké Teplice patria k najobľúbenejším kúpeľom pre samoplatcov. Ako prvé na Slovensku zaviedli wellness služby, víkendové wellness pobyty a to už v 90. rokoch minulého storočia. Liečia sa tu pohybové, nervové, dýchacie choroby (astma) a choroby z povolania. Kúpele vlani otvorili vonkajší vodný svet, ktorý tvorí päť bazénov – relaxačný, plavecký, bralový bazén s vodopádom a dva turecké kúpele. Finančné prostriedky na výstavbu vonkajších bazénov získali kúpele z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast v rámci zmluvne viazaných projektov vo výške 500 000 eur. Celková investícia sa však pohybovala okolo troch miliónov eur. Rajecko-teplická termálna liečivá voda má certifikované liečebné účinky, známe už od 14. storočia.

Vnútorný a vonkajší vodný svet môžu využívať klienti kúpeľov ubytovaní v hoteli APHRODITE, ale aj v novootvorenom luxusnom štvorhviezdičkovom kúpeľnom hoteli APHRODITE PALACE. Skúšobná prevádzka APHRODITE PALACE začala v apríli 2014 a slávnostné otvorenie celého hotela je naplánované na 5. júna 2014.

Hotel APHRODITE PALACE je situovaný v centre kúpeľného mestečka, premostením spojený priamo s kúpeľným domom v antickom štýle APHRODITE, v ktorom hostia absolvujú všetky procedúry. Hotel vznikol dva roky trvajúcou komplexnou prestavbou bývalého hotela Veľká Fatra. APHRODITE PALACE má vynikajúce centrálne umiestnenie a ponúka spolu 111 izieb, z toho 6 suitov s rozlohou 40 m2 a 3 Suite de Luxe s rozlohou 75 m2 a panoramatickým výhľadom. S kúpeľným domom APHRODITE hotel spája presklené premostenie, vďaka ktorému prejdú hostia „suchou nohou“ priamo k vodnému a saunovému svetu, či špičkovo vybavenému centru krásy Beauty Aphrodite.

Hotelu dominuje veľkolepá štýlová lobby a reštaurácia zdobená mramorom, onyxom a 24-karátovým zlatom. Reštauračný koncept a la carte reštaurácie APHRODITE PALACE s 205 stoličkami vznikal za asistencie jedného z najlepších slovenských šéfkuchárov Mariána Fila z kaštieľa Afrodita, Čereňany. V súlade s najnovšími trendmi, v Rajeckých Tepliciach klienti nájdu nielen širokú ponuku medzinárodnej kuchyne, ale aj obľúbené domáce špeciality.