Ústna hygiena nie je len čistenie zubov, ale aj starostlivosť o zubnú náhradu

0
1714

Už od útleho detstva nám rodičia vštepovali, že ak sa chceme chváliť krásnym chrupom, musíme sa o neho dôkladne starať. Avšak ako to je v prípade protéz? Mnoho ľudí si myslí, že protézam netreba venovať toľko starostlivosti ako trvalým zubom, pretože nemôžu vypadnúť.  Chyba.  Správna starostlivosť o protézu predlžuje nielen jej životnosť, ale spríjemňuje aj jej nosenie.

Viacerí odborníci sa zhodujú, že ústna hygiena nie je len akt čistenia zubov, ale rovnako dôležitá je tiež starostlivosť o zubnú náhradu. Snímateľne zubné protézy sú bežným riešením náhrady straty celého chrupu alebo jeho značnej časti.

Tipy ako sa správne starať o zubnú náhradu podľa stomatologičky MUDr. Kataríny Tulejovej

  1. Doprajte svojim ďasnám oddych od protézy – „Predídete tak zápalu ďasien a protézneho lôžka, vzniku zubného kazu na zvyšných zuboch.  Taktiež sa môžete vyvarovať tvorbe zubného kameňa a nepríjemnému zápachu z úst. Protézu je vhodné vyberať každý deň aspoň na chvíľu,“ radí stomatologička.
  2. Nezabúdajte na čistenie – Na trhu sú dostupné čistiace tablety na rýchle a jednoduché čistenie protéz. Lacalut Dent čistiace tablety na zubné protézy 4,54€/32 ks obsahujú koncentrované čistiace látky, ktoré vďaka dezinfekčnému a antibakteriálnemu účinku rozpúšťajú povlaky a usadeniny. Protéza ostáva čistá a svieža aj vďaka obsahu aktívneho kyslíka a osviežujúcej mäty. „Aby ste predišli škvrnám a zubnému kameňu čistite zubnú náhradu každý deň podľa návodu,“ odporúča odborníčka.
  3. Zaobchádzajte so svojou zubnou náhradou opatrne – Protéza nie je najlacnejšia investícia, práve preto by ste mali byť ostražití pri jej čistení. „V žiadnom prípade nepoužívajte špáradlo alebo tvrdú zubnú kefku, pretože môže dôjsť k poškodeniu zubnej náhradou,“ radí doktorka. Zubná kefka Lacalut sensitive 2,47€/ks, ktorá vďaka starostlivo zaobleným štetinám rovnomerne a dôkladne čistí a zároveň ohľaduplne masíruje ďasno.
  4. Nezabúdajte na ďasná – Kompletná zubná náhrada neznamená, že sa nemusíte starať o ďasná. Keď vytiahnete zubnú protézu, opláchnite si ústa a potom masírujte ďasná mäkkou zubnou kefkou. Ak máte čiastočnú zubnú protézu, nezabúdajte aj na používanie Lacalut zubnej nite 3,19€/50 m.
  5. Dbajte na spoľahlivé upevnenie protézy – Dobre sediaca a upevnená, či už čiastočná alebo celková zubná náhrada vám dodáva pocit istoty. Lacalut dent fixačný krém Extra na zubné protézy 4,78€/40 ml spoľahlivo a dlhotrvajúco upevňuje protézu počas celého dňa. Drží na suchej, ale aj mokrej náhrade a nemení výšku skusu.
  6. Nezabúdajte na návštevu stomatológa – Či už máte čiastočnú alebo úplnú zubnú náhradu, navštívte svojho stomatológa aspoň raz ročne. „Len pri návšteve ambulancie môže stomatológ skúmať zmeny tkaniva a boľavých miest, ktoré sa môžu stať neskôr aj rakovinotvorné,“ hovorí stomatologička a na záver dodáva: „Ďasná a kosti sa v priebehu času menia, čo môže viesť k tomu, že vám protéza prestane sedieť. Zlá montáž môže spôsobiť vredy, bolesti, pálenie, ale aj brušné plyny z prehĺtania vzduchu.“