Učarovala mu historická strecha

0
1025

Čo môže Bardejov charakterizovať výstižnejšie ako námestie, ktoré je svetovým dedičstvom UNESCO? Lemujú ho originálne meštianske domy, ktoré ukrývajú svoje tajomstvá. Jedným z nich je aj inšpiratívne podkrovie, ktoré je dôkazom, že aj v historickom objekte možno bývať moderne a nadčasovo.

Pôvodný zámer majiteľa bolo postaviť si rodinný dom na zakúpenom pozemku. Napokon však podľahol čaru podkrovného priestoru viac ako 600 ročného meštianskeho domu, v ktorom už niekoľko rokov sídlila jeho advokátska kancelária. Rozhodol sa pre mestské bývanie v priestrannom mezonete plnom svetla s výhľadom ponad bardejovské strechy.

Spolupráca s pamiatkovým úradom

Majiteľ meštianskeho domu ho postupne rekonštruoval od roku 1999. Pred piatimi rokmi došlo aj na rekonštrukciu podkrovia a vybudovanie bytu v jeho priestoroch. Meštiansky dom je národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a preto všetky stavebné zásahy museli byť prvotne odsúhlasené Krajským pamiatkovým úradom. V prípade rekonštrukcie podkrovia úrad trval na zachovaní tvaru strechy. Určil tiež druh, tvar a farbu strešnej krytiny. Majiteľovi sa však úspešne podarilo presadiť čiastočné zníženie druhej úrovne podkrovia, a tým vytvoriť dve izby s využiteľnou svetlou výškou. „Tiež som uspel s požiadavkou realizácie strešných vikierov v západnej aj východnej valbe strešného plášťa, vrátane prisadenia dvoch kovových terás k vikierom umiestneným v základnej valbe strechy,“ hovorí majiteľ.

Otvorená dispozícia plná denného svetla

Priestorovo veľkorysý interiér pôsobí útulne a prívetivo vďaka vhodne zvolenej kombinácii farieb a dostatočnému presvetleniu cez strešné okná. Architekti Ing. Mgr. art. Ľubomír Fuňa a Ing. Mgr. art. Martin Vanko z firmy FVA s. r. o. zohľadnili v návrhu požiadavky investora, ktorý chcel farebným výberom dosiahnuť nadčasovosť interiéru. Charakter podkrovia dotvárajú odhalené pôvodné nosné trámy, ktoré sa prebrúsili a nalakovali.

V spodnej časti mezonetového bytu je situovaná spoločenská časť s rozľahlou spálňou. Množstvo úložných priestorov pomáha udržiavať poriadok a prehľad v osobných veciach majiteľov. Obývacia izba je doplnená krbom a barovým kútom. Priechodná kuchyňa ústi do jedálenského kúta a technického zázemia bytu. Na druhej úrovni sa nachádzajú dve menšie izby, ktoré sú prepojené dreveným mostíkom. V každej z nich vzniklo zapustením druhej úrovne do podkrovia vyvýšené pódium.

Pôsobivosť celého vnútorného priestoru znásobuje aj množstvo denného svetla. Jeho zdrojom sú strešné okná VELUX. „Pocit z presvetlenia interiéru strešnými oknami je príjemný a istým spôsobom aj jedinečný na rozdiel od klasického presvetlenia obytných miestností fasádnymi oknami,“ porovnáva majiteľ. Počas teplých letných dní chránia interiér pred prehrievaním vnútorné priehľadné rolety spolu s klimatizačnými jednotkami. Na rýchle a účinné vyvetranie môže majiteľ naraz otvoriť okná v spodnej aj v hornej úrovni a využiť tzv. komínový efekt.

Majiteľ stavil na kvalitu

Výsledný efekt rekonštrukcie je vskutku prvotriedny. Jeho dosiahnutie však vyžadovalo značnú dávku trpezlivosti. „Nemal som vždy šťastie na kvalitných dodávateľov. Vzhľadom na to, že som tak trochu perfekcionista, sa niektoré práce museli realizovať opakovane, kým sa nedosiahol želaný stav,“ spomína si majiteľ. Rekonštrukciu skomplikovalo aj vyčíňanie neželaného hosťa – kuny obyčajnej, ktorá poškodila tepelnú izoláciu strešného plášťa. Na druhej strane sa tak naskytla príležitosť vymeniť osadené strešné okná, ktoré nesplnili očakávania majiteľa, za strešné okná VELUX.

Dôraz na kvalitu stavebných prác, ako aj použitých materiálov, cítiť v celom interiéri. Drevené podlahy v kombinácii s netradičnými povrchovými úpravami vnútorných stien perlata, benátsky štuk a marco polo dodávajú vnútornému priestoru nádych honosnosti. Interiér je obohatený o bytové doplnky od lokálnych výrobcov, ktoré sú vyrábané na mieru. „Tento byt vo mne vyvoláva príjemný a upokojujúci pocit. Celú atmosféru dotvára fakt, že je umiestnený v podkroví prekrásneho meštianskeho domu situovaného na historickom bardejovskom námestí,“ hodnotí majiteľ.