Ubytujte sa v SIVEK HOTELS a užívajte si magickosť adventnej Prahy

0
1029

Predvianočnú Prahu si na press tripe vychutnala v  dňoch 26. – 29. novembra 2015 skupina slovenských novinárov. Zaujala ich novinka Praha ako filmová destinácia, ocenili tradičné Adventné trhy na Staromestskom námestí a absolvovali obľúbenú prehliadku Pražského Židovského mesta. Slovenských žurnalistov nesklamali ani najznámejšie a najfotogenickejšie pražské pamiatky – Pražský hrad, Zlatá ulička, Karlov most, Staromestský orloj. Press trip organizoval CzechTourism, hotelová sieť SIVEK HOTELS a PR agentúra PAPER LIFE.

Riaditeľka Českej centrály cestovného ruchu – CzechTourism Slovensko,  Mgr. Nora Gill, Ph.D. k tomu uviedla: ,,Slováci vždy radi jazdili do hlavného mesta ČR, Prahy, nielen za čias spoločného federálneho štátu, ale aj po jeho rozdelení na dve samostatné republiky. Praha mala a má Slovákom čo ponúknuť. Predovšetkým sem chodia za kultúrou, nákupmi, historickými pamiatkami, ale aj koncertmi, výstavami, radi navštevujú múzeá, reštaurácie, alebo sem prichádza staršia generácia za svojimi deťmi, ktorých tu študuje na vysokých školách niekoľko tisíc. Praha patrí spolu s Viedňou k Slovákmi najnavštevovanejším zahraničným metropolám. V súčasnosti rastie trend záujmu Slovákov o Prahu, čo je dané, okrem iného, aj zlepšením dopravného spojenia a zavedením nových liniek súkromných prepravcov, predovšetkým železničných, ale aj zlepšujúcou sa ekonomickou situáciou Slovákov. Slováci podľa posledných údajov už predbehli v kúpnej sile Čechov a radi svoje peniaze utrácajú. O rastúcej atraktívnosti Prahy sa presvedčili aj slovenskí novinári.“

Práve CzechTourism pripravil zaujímavý projekt Česko – země jako z filmu, určený pre filmových fajnšmekrov. Značná časť projektu sa týka Prahy, ktorá je tu predstavená inak ako zvyčajne-ako filmová destinácia. Na projekte spolupracovali aj Barrandov Studio a Múzeum Karla Zemana. Návštevníci získajú unikátnu zostavu zážitkov a uvidia pritom miesta, kde sa nakrúcali obľúbené filmy. Pozrieť si môžu aj Múzeum Karla Zemana. Predstavuje jeho celoživotnú filmovú tvorbu, ktorou preslávil československú kinematografiu 20. storočia. Vstúpia pritom do sveta jeho filmovej fantázie a nazrú do zákulisia legendárnych filmov Cesta do praveku, Vynález skazy alebo Barón Prášil. Spoznajú aj to, ako vznikali filmové triky pred érou digitálnych technológií.

K atraktívnosti súčasnej Prahy sa vyjadril aj účastník press tripu, slovenský novinár Slavomír Mann: ,,Tohtoročná predvianočná Praha je ešte lákavejšia ako po minulé roky. Pri každej návšteve Prahy nezabudnem zájsť na Václavské námestie, ktoré teraz bolo opäť pekne vyzdobené a očarujúce boli aj adventné trhy na Staromestskom námestí. Čo je však na Prahe nezameniteľné je jej atmosféra. Vždy sa rád túlam po uličkách Starého Mesta a Malej Strany a každý raz ma prekvapí niečo nové, milé, zaujímavé. Nezabudnem si vychutnať prechádzku po Karlovom moste, nechám sa unášať atmosférou pouličných predstavení, vypočujem si pesničky pražského jazzového orchestra. Veľmi rád si aj posedím na brehu Vltavy, s pohľadom na rieku, ktorú križujú výletné lode. Vychutnám si tu dobré jedlo a  pivo. Veľmi oceňujem aj kvalitné ubytovanie, ktoré poskytuje napríklad sieť hotelov SIVEK HOTELS.“

Slovenskí novinári boli ubytovaní v hoteli  Kampa Stará zbrojnica ****, situovanom v časti Malá Strana, blízko k historickému centru mesta. Navštívili však aj Slovákmi veľmi obľúbený hotel Selský Dvůr**** v Hostivaři. Tu si vychutnali kuchárske umenie 27-ročného hotelového šéfkuchára Patrika Bečvářa, na ktorom si zakladá nielen manažment hotela Selský Dvůr, ale má aj široký okruh priaznivcov. Napriek mladému veku sa stal najlepším kuchárom roku 2013-14 v ČR a skončil druhý v semifinále Najlepší mladý kuchár sveta (San Pellegrino Young Chef 2015).

Na Prahu je jeden deň málo a návštevníci sa radi ubytujú práve v hotelovej sieti SIVEK HOTELS. Je to preto, že tieto hotely sú v lokalitách s vynikajúcim dopravným spojením. Okrem hotela Kampa je aj hotel William ***+ situovaný v časti Malá Strana, blízko k historickému centru mesta. Rovnako hotel Melantrich *** má vynikajúcu strategickú polohu medzi Václavským a Staromestským námestím, s výhľadom na jedno z najstarších trhovísk v Prahe. K dispozícii je aj hotel Harmony *** v samom srdci Prahy priamo na jednej z hlavných tried. Všetky ponúkajú bohatý sprievodný program s atrakciami a exkurziami a zaujímavé pobytové balíčky. Tie ponúkajú prostredníctvom vlastnej incomingovej cestovnej kancelárie, ktorá ročne privezie viac ako 150 000 zahraničných klientov.

Výkonný riaditeľ siete SIVEK HOTELS Viliam Sivek, jr. hovorí: „Záujem zahraničných, ale aj domácich návštevníkov o Prahu sa neustále zvyšuje, čo pociťujeme aj my v našej sieti. Najviac ubytovaných u nás tvoria domáci návštevníci, za nimi nasledujú Slováci, Nemci, Rusi, Taliani a Francúzi. Za prvých 9 mesiacov tohto roka evidujeme nárast hostí  zo Slovenska v našich zariadeniach  o viac než 5 % . Naša cestovná kancelária ponúka hosťom aj poznávacie balíky, ako napríklad Židovská Praha, Praha stovežatá, Praha po stopách rytierov, Prehliadka pivovaru Plzeň, Kutná Hora-mesto UNESCO, Karlštejn a iné. Sme schopní uspokojiť i dopyt po akciách na kľúč podľa zadania klientov a pripraviť im okružné jazdy po republike i mimo. O tom, že s tým máme veľké skúsenosti svedčí aj to, že sme v prvej polovici tohto roka zabezpečovali s tímom SIVEK EVENTS najväčšiu kultúrno-športovú udalosť v histórii českej republiky, Majstrovstvá sveta IIHF v ľadovom hokeji 2015.“

Praha je ideálnym miestom pre oddych i prácu, poznávanie i kultúru, ale aj oslavy a pracovné stretnutia. Okrem tradičných lákadiel ponúka tohtoročná predvianočná Praha  Adventný trh na Staromestskom námestí a obľúbené výstavy betlehemov alebo vianočných zvykov a tradícií. Nezabudnuteľným zážitkom je aj prehliadka pražského Židovského mesta s výkladom. Židovské obyvateľstvo si tu od začiatku budovalo vlastnú samosprávu, vrátane škôl a synagóg. Je ich tam doteraz niekoľko: Maiselova synagóga, Staronová synagóga, Španielská synagóga, Klausová synagóga, obradná sieň a Pinkasova synagóga. Súčasťou mesta je aj starý židovský cintorín z polovice 15. storočia. Najvýznamnejšou osobou pochovanou na tomto mieste je náboženský učenec a pedagóg Jehuda Liva ben Becalel (rabi Löw), s ktorého osobou je spojená i povesť o vytvorení umelej bytosti – Golema.

Dominantou Prahy je Pražský hrad – najvýznamnejšia česká pamiatka a jedna z najvýznamnejších českých inštitúcii.  Pre verejnosť sú prístupné: Starý kráľovský palác, stála expozícia Príbeh Pražského hradu, Bazilika sv. Jiří, expozícia Svatovítsky poklad, Obrazáreň Pražského hradu, Prašná veža, Katedrála sv. Víta, Rožmberský palác a Veľká južná veža katedrály. Pražský hrad je najväčším súvislým hradným komplexom na svete, na ploche takmer 70 000 m² a je zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zaujímavým miestom neďaleko Pražského hradu je Zlatá ulička. Tvoria ju malé, farebné domčeky z druhej polovice 16. storočia, kedy sa tu usadili hradní strelci a zlatotepci. Návštevníci si môžu pozrieť niekoľko domčekov, v ktorých je výstava vývoja Zlatej uličky, staroveká krčma, pravá alchymistická dielňa a laboratórium, dom bylinkárky či kartárky.