Trendom v exteriéri sú vinylové podlahy

0
9490

Vonkajšia terasa je plnohodnotnou súčasťou obytného priestoru ľudí. Od jari až do jesene ponúka možnosť príjemného pobytu na čerstvom vzduchu. V dome ju ocení celá rodina, v reštauráciách najmä zákazníci. Pri bazénoch a vo wellness centrách pomáha zväčšiť plochu pre oddych a relaxáciu návštevníkov. 

Pri konštrukciách, ktoré sú neustále vystavené vplyvu vonkajších poveternostných podmienok, treba obzvlášť dbať na odolnosť materiálov, z ktorých sú zhotovené. Povrchová úprava terás musí dlhodobo znášať zimné mrazy aj letné horúčavy, ako aj odolávať jarným a jesenným intenzívnym dažďom. Novým trendom sú vonkajšie plochy z vinylu, ktorý dobre znáša zmeny počasia a zároveň je nenáročný na údržbu.

Materiál bez starostí

Pri výbere vonkajšej podlahovej krytiny musíme brať do úvahy nielen dizajn, ale aj jej funkčné vlastnosti. Podlaha by mala byť predovšetkým mrazuvzdorná, protišmyková a pri používaní sedacieho nábytku odolná proti oderu. Vinylové podlahové diely Hortus, ktoré ponúka KPP SK, predstavujú v tomto smere inovatívne riešenie pre vonkajšiu terasu. Výhodou je dokonalá odolnosť proti vplyvom počasia, dostatočná pevnosť, odolnosť proti UV žiareniu, deštruktívnemu pôsobeniu vody a vlhkosti. Je trvanlivá, zachováva si stálofarebnosť počas celej životnosti a neopotrebováva sa. Vinylová terasa dokáže spoľahlivo odolávať rozpätiu teplôt od -25° C až do +70°C. Nedochádza pritom k žiadnym zmenám vlastností materiálu. Preto je jej použitie vhodné práve v našich klimatických podmienkach.

 Vinylová terasa poskytuje príjemný komfort aj pri chôdzi naboso. Podlaha nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť, odoláva plesniam, aj deformáciám materiálu. Mnohí nepochybne ocenia nulové náklady na údržbu, ako aj ekologický charakter vinylových dielov.

Terasa zodpovedajúca osobnému štýlu

Vinylové terasy talianskeho výrobcu Hortus Woven ponúkajú 10 rôznych vzorov s prirodzenou imitáciou textilnej štruktúry. Jednotlivé vzory možno vzájomne kombinovať. Prepožičiavajú terase originálny vzhľad, pričom prinášajú prednosti vinylovej podlahy. V ponuke sú štvorcové diely s rozmermi 300 x 300 mm alebo obdĺžnikové s rozmermi 300 x 600 mm, ich hrúbka je 31 mm. Vzory vinylových dielov odrážajú súčasné architektonické trendy a ponúkajú individuálne riešenie pre vonkajšie podlahy v domácich aj v komerčných priestoroch.

„Vinylové diely napodobňujú štruktúru textilu tak verne, že pri dopade svetla na podlahu, hrajú jednotlivé diely rôznymi farebnými odtieňmi. Tento efekt je pridanou hodnotou tejto podlahovej krytiny. Docieliť jeho vyniknutie možno kladením dielov do šachovnice. Zdôrazní sa tak jedinečný charakter terasy,“ vysvetľuje Radomír Shromáždil obchodný riaditeľ spoločnosti KPP SK s.r.o., dovozcu a predajcu podlahových krytín Hortus Woven.

Jednoduchá inštalácia 

Terasové diely Hortus Woven sa inštalujú pomocou jednoduchého patentovaného systému kladenia. To umožňuje nielen ich nenáročnú montáž, ale zároveň aj demontáž. Nášľapná vrstva z textilného vinylu so skleneným vláknom na vrstve z polyméru s hrúbkou 16 mm sa ukladá na rošt z polypropylénovej mriežky pomocou pozinkovaných skrutiek s dvojitým závitom. Rošt sa montuje na rovný podklad, napríklad priamo na zem alebo na betón.

Podkladová betónová plocha by mala byť mierne vyspádovaná, aby mohla zrážková voda pod roštom voľne odtekať. Rošt sa vďaka svojej pevnosti a flexibilite v kombinácii s podlahovými dielmi ľahko prispôsobí aj mierne nerovnému povrchu. Rozmery dielcov umožňujú pohodlnú manipuláciu. Jednotlivé diely spájajú zámkovým systémom. Háčiky po stranách dielu sa jednoducho zaklapnú do očiek toho vedľajšieho. Odporúča sa striedavo kombinovať vodorovný a zvislý smer lamiel, čím v konečnom dôsledku vznikne šachovnicový vzor. Doplnkovým príslušenstvom sú obvodové lišty a nábehové hrany, ktoré redukujú prípadné rozdiely s priľahlými povrchmi.