Tradičné Vianoce s vôňou medovníkov

0
1094

Medovníky patria neodmysliteľne k slovenským Vianociam rovnako ako stromček, kapor alebo koledy. Krásne zdobené medovníčky sa stali tradíciou, a preto by nemali chýbať na žiadnom vianočnom stole.

Medovníky navyše krásne rozvoňajú celú domácnosť a vytvoria tú pravú vianočnú atmosféru. Do ich prípravy ľahko zapojíte aj deti alebo partnera. Prinášame vám netradičný recept na plnené medovníky, ktoré stoja určite za vyskúšanie. S ich prípravou vám pomôžu rúry gorenje, ktorých inovatívne funkcie vám ušetria čas s pečením aj upratovaním.

Čo budete potrebovať na prípravu plnených medovníkov?

Cesto:

  • 500 g hladkej múky (T-650)
  • 200 g medu
  • 160 g práškového cukru
  • 90 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia

Plnka:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 kávová lyžičky maizény

Postup:
Preosiate suroviny – múku, cukor, koreniny a sódu dajte do misky, pričom malú časť si odložte bokom. Vo vodnom kúpeli zohrejte med a pomaly doňho primiešajte maslo, vajcia a sypké suroviny. Všetko zmiešajte a vypracujte cesto. Malo by byť hladké a nie príliš tuhé. Cesto na noc odložte a dôkladne zakryte. Na druhý deň ho vyvaľkajte na hrúbku cca 3 až 4 mm, pričom použite odloženú časť múky. Následne vykrajujte jednotlivé tvary.

Na plnku vyšľahajte vajcia s cukrom a následne primiešajte mleté orechy a maizenu. Pomocou dvoch lyžičiek dávkujte plnku na vykrojené medovníčky a prikryte ďalším medovníkom.

Na plech si pripravte papier na pečenie. Naplnené medovníky ukladajte na pripravený plech s dostatočnými medzerami medzi sebou. Pred pečením ich ešte potrite rozšľahaným vajíčkom a krátko pečte vo vyhriatej rúre na teplote 160°C. Správne upečený medovník je ľahký a vysoký a po rozlomení má zlatistú farbu.

 

Šikovné rady pre každú gazdinku

Pri pečení používajte zásadne iba preosiatu hladkú múku, čerstvé vajcia a tekutý med. Nezabudnite cez sitko preosiať aj zomleté koreniny a jedlú sódu. Nikdy nepoužívajte všetku múku naraz, ale pridávajte ju postupne, aby ste dosiahli správnu hustotu pripravovaného cesta. Medovníky možno upiecť veľmi rýchlo, potrebujú iba okolo 10 až 15 minút v rúre. Aby vám neprihoreli a nezískali nepríjemnú horkastú chuť, často ich počas pečenia kontrolujte pohľadom.

Ako po veľkom vianočnom pečení rúru správne očistiť?

Pred začiatkom čistenia odpojte spotrebič zo zásuvky a nechajte ho vychladnúť. Predný kryt rúry čistite výlučne tekutými čistiacimi prostriedkami bez abrazívnych častíc. Na tento hladký povrch používajte suchú jemnú handričku. Na záver predný kryt opláchnite vodou. Na čistenie krytu vyrobeného z nehrdzavejúcej ocele použite iba mydlovú vodu a mäkkú špongiu. Hliníkové povrchy vyčistíte bez akéhokoľvek poškodenia špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na tento účel.

Vnútro rúry čistite pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré zvládnu odstrániť aj silné mastnoty a pripáleniny. Pozor, vonkajšie povrchy by sa nemali dostať do kontaktu s týmito prostriedkami, inak môže dôjsť k ich poškodeniu.

Rúru však možno vyčistiť aj bez použitia „chémie“ a podporiť tak ekologické správanie. Čistenie bez toho aby ste pohli čo i len palcom umožňuje pyrolytická rúra gorenje BOP789S41X s využiteľným objemom 75 litrov a s dotykovým elektronickým ovládaním. Medzi programami, ktoré ponúka, nájdete samočistiaci program pyrolýzy. Ten pôsobením vysokých teplôt v rúre doslova spáli všetky nečistoty na popol a vy sa zatiaľ môžete venovať oddychu a jedeniu vlastných medovníčkov.