Tipy na kuchyňu plnú slnka

0
1279

Viete, aké zásady by mala spĺňať tá „správna“ kuchyňa? Rady odborníkov i praktických užívateľov sa zhodujú -mala by byť praktická, kvalitne presvetlená, mala by vhodne využívať priestor a spĺňať estetickú rovinu. Odborníci z OKNOPLAST-u sa zhodujú, že veľkým pomocníkom je správne rozmiestnenie okien, ktoré môžu byť v kuchyni umiestnené takmer kdekoľvek.

Ideálnym spôsobom je symbióza riešenia kuchynskej linky a okien. Znamená to, že vďaka oknám, zdroju denného svetla, vieme vhodne prispôsobiť umiestnenie pracovnej dosky, drezu alebo varnej plochy a nemusíme sa tak spoliehať na umelé osvetlenie. Štandardným riešením býva, že prirodzené denné svetlo väčšinou osvetľuje pracovnú plochu zboku alebo z protiľahlej strany.

„V súčasnosti sú k dispozícii rôzne riešenia. Milovníkom kuchýň plných slnka vieme ponúknuť veľké okná až do šírky 3 metrov. Na druhej strane sú veľmi obľúbeným variantom aj úzke pásy, vďaka ktorým interiér aj exteriér pôsobí nielen zaujímavo, ale aj moderne. Ideálnymspôsobom je využiť ich najmä ako zdroj prirodzeného svetla medzi dolnými a hornými skrinkami v kuchyni,“ uviedol Juraj Koudela, obchodný riaditeľ pre Slovensko a Českú republiku.

Vhodné miesto pre okno?

Rohové riešenie

Pri dizajnovaní kuchyne existuje niekoľko možností, ktoré by ste mohli využiť. Presklená plocha poskytuje ideálnu príležitosť ako získať prirodzene osvetlené prostredie, vďaka ktorému kuchyňa pôsobí vzdušnejšie. Napríklad, ak umiestnime okno do rohu, pracovná plochapôsobiť priestornejšie, pretože na priľahlej stene už nemôžeme umiestniť horné skrinky. Iný variant je, ak použijeme rohové okno. Toto umiestnenievytvorí jedinečné presklené nárožie a zabezpečí prístup svetla hneď z dvoch svetových strán. Je to ideálny priestor na umiestnenie rohového drezu.

Strešné riešenie

Ak ste majiteľom podkrovných priestorov, vhodným riešením je presvetleniekuchyne cez strešné okno. Sú prirodzeným zdrojom svetla, ktoré prichádza zhora.

„Dôraz na kvalitné prirodzené svetlo sa v súčasnosti kladie vo všetkých moderne riešených priestoroch. Pre zákazníkov je najefektívnejšie využiť zdroj denného svetla. V našej ponuke je k dispozícii množstvo produktov, z ktorých si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník,“ uviedol Juraj Koudela.

Tipy

Viete, čo môžeme umiestniť pod a nad okno?

  • o umiestnenie skriniek pod okno – minimálna vzdialenosť medzi rámom okna a podlahou by mala byť aspoň 90 cm (odporúča sa 105 cm)
  • o umiestnenie kuchynského drezu pod okno – preverte si výšku batérie (môže brániť pri jeho otváraní). Napriek tomu vaša kuchyňa bude pôsobiť oveľa priestrannejšie a vzdušnejšie
  • o umiestnenie plynového sporáka pod okno – z bezpečnostných dôvodov to neodporúčame
  • o umiestnenie závesných skriniek medzi oknami, pod nimi alebo aj nad nimi –poskytuje neobvyklý kuchynský priestor a môže prispieť k zlepšeniu tepelnoizolačnej schopnosti obvodovej steny okolo okien
  • o umiestnenie spotrebičov (plynových s otvoreným ohňom) pod okno sa všeobecne neodporúča
  • o umiestnenie varnej dosky a digestora medzi dve okná je vhodné, pretože výpary pri varení môžete odvádzať priamo von.