Tipy ako udržať náklady na vykurovanie pod kontrolou

0
1073

Vykurovacia sezóna začala. Prinášame užitočné rady ako zabrániť zbytočným únikom tepla. Zabezpečte si doma tepelnú pohodu čo najvýhodnejšie a bez veľkej námahy. Radí Ing. Dušan Lašák, area sales manager spoločnosti Danfoss. 

  1. Vyplnenie všetkých škár 

Pravidlom číslo jeden je utesnenie všetkých otvorov, ktorými môže teplo z interiéru unikať. Skontrolujte tesnenia dverí a okien vo vašej domácnosti. Problémy s nedostatočným utesnením môžete vyriešiť pomocou izolačných pien, pások či tesniacich profilov.

  1. Vetrajte intenzívne a často

K veľkým únikom tepla dochádza pri vetraní, preto je treba vetrať efektívne. Typ vetrania „na vetračku“ patrí iba teplým dňom mimo vykurovacej sezóny. V zime vetrajte radšej často a krátko, iba niekoľko minút. Platí tiež, čím je vonku chladnejšie, tým rýchlejšie sa vzduch pri vetraní vymení. Pri intenzívnom vetraní nezabudnite stiahnuť teplotu radiátora.

  1. Radiátor v hlavnej úlohe

Ak vykurujete domácnosť radiátormi, dbajte na to, aby tieto vykurovacie telesá nič nezakrývalo. To znamená, že záclony a závesy by mali siahať iba po parapetnú dosku, a vypratá bielizeň patrí do sušičky alebo na sušiak, v žiadnom prípade nie na radiátor. Dodržaním tejto zásady dokážete ušetriť až 20 % energie na vykurovanie.

  1. Vymeňte staré za nové

Vymeňte staré radiátorové hlavice za termostatické hlavice. Výmenou starých termostatických hlavíc za elektronické termostatické hlavice môžete ušetriť od 23 % do 46 % využívanej energie. Pomerne nízka investícia do inteligentných termostatických hlavíc má rýchlu návratnosť v horizonte dvoch až piatich rokov.

  1. Zbytočne neprekurujte a dbajte na relatívnu vlhkosť

Vedeli ste, že každý stupeň, o ktorý sa zníži teplota v miestnosti, znamená úsporu nákladov na teplo vo výške 6 %? Znížiť spotrebu energie môžete aj zvýšením vlhkosti v interiéri. Pocit tepelnej pohody sa pri relatívnej vlhkosti 30 % dostavuje pri teplote 23°C. Pri 60 % vlhkosti sa cítite príjemne už pri 21°C.

  1. Regulácia podlahového vykurovania 

Ak ste majiteľom podlahového systému vykurovania, pravdepodobne viete, že ak je vykurovacím telesom celá podlaha, možno teplotu v priestore znížiť o 2 až 3°C, čím usporíte 12 až 18 % energie. Kľúčovou úlohou je však správna regulácia pomocou termostatu, ktorá sa pod tieto úspory podpisuje. Najnovšie digitálne termostaty sa ovládajú veľmi jednoducho pomocou dotykového displeja. Kľúčovou funkciou je nastavovanie časových úsekov podľa potreby a režimu využívania jednotlivých miestností. To napríklad znamená, že ak sa v spálni zdržiavate iba v noci, pomocou termostatu si tu nastavíte úspornú teplotu počas dňa. Zbytočne tak neplytváte energiou, keď ju nepotrebujete.

  1. Pozor na koberce

Krásny hustý koberec s dlhým vlasom je pekným doplnkom každej domácnosti, avšak v prípade podlahového kúrenia by ste mali byť pri jeho výbere opatrní. Priveľmi hrubé koberce nedokážu prepustiť teplo, pretože majú vysoký tepelný odpor. Dôsledkom je nedostatočne vykúrená miestnosť a zbytočná strata vynaloženej energie na kúrenie. Preto sú vhodné skôr tenšie typy kobercov, ale ani tie nepokladajte celoplošne. V tomto prípade by mal byť koberec iba estetickým doplnkom, nie funkčným.