Domov Komerčné články SVETLÉ STRÁNKY TMAVÉHO PIVA

SVETLÉ STRÁNKY TMAVÉHO PIVA

O tmavom pive koluje viacero tvrdení, na pravdivosť ktorých sme sa opýtali sládka z pivovaru vo Velkých Popoviciach, odkiaľ pochádza obľúbené tmavé pivo Velkopopovický Kozel Čierny.

Tmavé pivo údajne vplýva na veľkosť ženského poprsia

Mnohé dámy, ale aj páni by sa určite potešili, ak by tmavé pivo malo vplyv
na ženské dekolty.Tmavé pivá bývajú prevažne sladšie a majú plnšiu a intenzívnejšiu arómu, z tohto dôvodu takéto typy pív obľubujú viac ženy. „To, že z tmavého piva, prípadne z pivnej peny rastú ženám prsia, je však len mýtus. Pivo neobsahuje žiadnu hormonálnu látku, ktorá by spôsobovala rast pŕs,“ s úsmevom vysvetľuje dôvody asi najrozšírenejšieho mýtu o tmavom pive velkopopovický sládok Vojtěch Homolka. 

Tmavé pivo sa výborne hodí k dezertom alebo čokoláde

Vo všeobecnosti sa síce k pivám konzumujú skôr slané jedlá, tmavé pivá však majú vyššiu plnosť chuti a vyšší podiel chuťovej sladkosti. Vďaka svojmu karamelovo-kávovému aromatickému profilu s tmavou sladovou až praženou príchuťou sa často kombinujú          s varením alebo pečením. Pri tmavých pivách však podľa odborníkov na pivo veľmi dobre vyniká aj kombinácia s dezertmi alebo čokoládou – horká a sladká chuť sa harmonicky dopĺňajú vo vyváženom kontraste.

Z tmavého piva sa vraj priberá

Môže to znieť neuveriteľne, ale pivo obsahuje menej kalórií ako väčšina iných
nápojov. „Energetická hodnota piva závisí od jeho stupňovitosti – čím viac
„stupňov“ pivo má, tým je aj vyšší obsah energie, pretože obsahuje viac cukru i alkoholu. Tmavý Kozel, ktorý varíme vo Velkých Popoviciach, má len 33 kalórií, čo je 140kJ          na 100 ml,“
objasňuje sládok. Pre porovnanie 100 ml svetlého piva 10 % má energetickú hodnotu približne 150kJ (36 kcal), kolové nápoje cca 180 kJ (43 kcal), džúsy cca 190 kJ (45 kcal), biele vína asi (96 kcal) a destiláty aj viac než 920 kJ (220 kcal). (Zdroj: Brewers of Europe) Navyše, pivo má 0 % tuku. „Je však pravda, že pivo podporuje trávenie a chuť do jedla. Preto môžu priaznivci piva pri nekontrolovanom pití a jedle nejaké to kilo pribrať“, prezrádza Vojtěch Homolka.

Pivo v plechovke je vraj menej chutné ako v sklenenej fľaši

Táto predstava už dávno nie je pravdivá. Pivo, ktoré sa plní do plechoviek alebo fliaš, je vždy rovnaké. Na výrobu plechoviek sa používajú najmodernejšie technológie, vnútorný povrch plechovky je ošetrený špeciálnym potravinárskym lakom, takže nehrozí kontakt nápoja s kovom a ovplyvnenie chuti. V plechovke či vo fľaši, pre kvalitu piva je dôležitá správna starostlivosť a správne skladovanie. Ak by sme však nechali pivo v teple, alebo dlho na svetle, môže sa jeho chuť narušiť. Pred podávaním netreba zabudnúť na jeho správne vychladenie.

Tmavé pivo sa údajne dofarbuje

Tradičný spôsob výroby tmavého piva sa zakladá na použití čistých prírodných surovín, akými sú voda, slad a chmeľ. Používajú sa kombinácie viacerých druhov sladu, napríklad okrem svetlého aj bavorský, karamelový a pražený. Čiže tmavá farba týchto pív pochádza z karamelizovaných prírodných cukrov z jačmenného sladu. Tmavé pivo vyrobené tradičným spôsobom, ako napríklad Velkopopovický Kozel Čierny, bude mať tmavšiu penu ako svetlé pivá. V dnešnej dobe sa však do niektorých pív pridávajú aj umelé farbivá. Spoznáte ich podľa toho, že dofarbené pivo má svetlejšiu až bielu penu. Výrobcovia sú samozrejme povinní tieto farbivá uvádzať aj v zložení.

Platí teda, že aj tmavé pivo má veľa svojich svetlých stránok, ak je varené poctivo a z tých správnych surovín. Odporúčame vyskúšať novinku, Velkopopovického Kozla Čierneho. Jeho jedinečnú chuť, zaručenú prípravou podľa tradičnej receptúry, od apríla prináša spotrebiteľom spoločnosť Pivovary Topvar. Toto najpopulárnejšie české tmavé pivo
je dostupné v obchodoch v 0,5 l plechovke. Dodnes sa pripravuje podľa tradičnej receptúry z roku 1874, ktorá je postavená na zmiešaní tmavých sladov. Pivo tak má rubínovú farbu a karamelovú chuť. „Získava sa zo zmesi jemného a aromatického chmeľu a na rozdiel od farbených pív je aj jeho pena tmavšia,“ dodáva Vojtěch Homolka, sládok z Velkopopovického pivovaru, kde sa Kozel Čierny varí.