Strážte jej hmotnosť. Preplnená práčka skracuje životnosť motora

0
960

Pre zachovanie dlhej životnosti spotrebičov je nutné dodržiavať odporúčané užívateľské postupy. Že to nie je nič pre Vás? Vypínate spotrebiče zo zásuvky za chodu, resetujete počítač niekoľkokrát týždenne a váš vysávač sa pohybuje už len silou vôle keďže mu chýbajú obe kolieska? A čo pranie? Vhodíte oblečenie do práčky ako vám príde pod ruku, navolíte a spustíte program. Ostatné je ako sa hovorí v „rukách božích“. Robíte však chybu. Nešetrné zaobchádzanie neznesú ani tie najkvalitnejšie výrobky.

Proces pred spustením samotného prania by nemal spočívať iba vo vytriedení oblečenia podľa farby prípadne materiálu a odstránenia neželaných predmetov z vreciek nohavíc, ale aj v kontrole hmotnosti celkového „nákladu“. Pokiaľ práčka po spustení vydáva nezvyčajné zvuky, je veľmi pravdepodobné, že je preplnená.

Čo spôsobuje preplnená práčka:

–       Neželané posúvanie práčky v priestore kúpeľne

–       Znižuje frekvenciu otáčania bielizne v bubne

–       Znižuje účinnosť prania a odstreďovania

–       Zvyšuje opotrebovanie bielizne

–       Skracuje životnosť motora.

Ako však pred praním zistíte hmotnosť vloženej bielizne? Základnou pomôckou je jednoduchý úkon. Medzi voľne uloženým suchým oblečením a bubnom by mala byť medzera na šírku dlane. Alebo si môžete začať bielizeň fyzicky vážiť pomocou váhy a časom by ste mali vedieť odhadnúť jej približnú hmotnosť. Ťažko sa však na tieto „domáce“ rady spoliehať. Zaberajú čas a ich účinnosť samozrejme nie je stopercentná.

Existuje našťastie aj pohodlnejší a rýchlejší spôsob. Najnovšie modely práčok gorenje disponujú špeciálnou funkciou Total Weight Control. Ide o automatické rozoznávanie hmotnosti bielizne. To má na svedomí integrovaný snímač, ktorý nastaví prací program podľa skutočného množstva bielizne v bubne. Dômyselná funkcia šetrí nielen vodu, ale aj energiu, umožňuje tiež tichú prevádzku práčky a predlžuje jej životnosť. Tieto a mnoho ďalších výhod ponúka napríklad automatická práčka gorenje W9865E v klasickom bielom prevedení. Výrobca Gorenje nešetrí ani farbami, preto môžete zvoliť najvyššiu kvalitu a zároveň oživiť kúpeľňu či kuchyňu farebne vydarenými automatickými práčkami gorenje W7443LR v červenej alebo WS62SY2B v čiernej farbe.

Špeciálny tip: Vyberajte práčku podľa kapacity

Pri kúpe práčky je vhodné riadiť sa počtom obyvateľov v domácnosti. Páru bude stačiť 5 kilogramová kapacita, pre veľkú rodinu s deťmi odporúčame model so 7 až 8 kilogramovým limitom.