Sprievodca svetom interiérových farieb

0
1068

Každá žena vie, že v červených šatách bude pôsobiť sebavedome a vyzývavo, v bielych naopak nevinne a v čiernych zasa elegantne a tajomne. Denne máme príležitosť ovplyvniť seba aj svoje okolie tým, do akej farby sa oblečieme. To isté platí aj o nálade, ktorú navodzuje naša obľúbená kaviareň, babičkina kuchyňa alebo spálňa, v ktorej denne zaspávame. Domov je miestom, kde môžeme voľbu farieb a zariadenia vziať na svoje plecia. Ak váhate, ako vybrať tie správne odtiene pre každú miestnosť, aby ste docielili príjemnej a jedinečnej atmosféry, prinášame rady Martina Brodského, Senior Brand Managera Dulux.

Rozlišujte teplé a studené odtiene

Farebnú paletu, v ktorej sa budeme v rámci kolorovania interiéru pohybovať, je možné rozdeliť na dve hlavné spektrá – teplé a studené. Ako názov napovedá, ide o protikladné skupiny odtieňov, ktoré rôzne pôsobia na naše vnímanie a pocity.

„Medzi teplé farby bežne radíme červenú, žltú, oranžovú a ich rozličné odtiene. Môže sem ale patriť aj zelená farba s prímesou žltej alebo modrá s výraznejšou prímesou červenej, teda purpurová. Už z ich názvov vyplýva, že interiér príjemne prehrejú a zútulnia,” vysvetľuje Martin Brodský. Teplé farebné kombinácie podnecujú k činnosti a aktivite a majú povzbudzujúce účinky. Svetlejšie odtiene pôsobia jemne a nežne, zatiaľ čo tmavšie dodajú priestoru intímnu atmosféru.

Studené farby naopak podporujú pokoj a duševné sústredenie. Nájdeme medzi nimi modrú, zelenú alebo fialovú a ich všemožné kombinácie. „Tieto odtiene navodzujú pocit pokoja, rovnováhy a zároveň nezaťažujú náš zrak. Vo svetlom prevedení pomôžu opticky oddialiť steny a zväčšiť tak priestor. Ich tmavšie tóny dodajú miestnosti hĺbku,” približuje Martin Brodský. „Ak je ich ale použitých priveľa naraz, môžu pôsobiť ťažko a smutne,” dopĺňa.

Vyberajte farbu podľa dispozícií a účelu miestnosti

Pri výbere odtieňa do konkrétnej miestnosti je dôležité vziať najprv do úvahy jej dispozície. Je v izbe dostatok svetla? Zaslúžila by si niektorá stena zvýrazniť? Myslite pritom i na základné zásady – v miestnosti nekombinujte viac než tri farby a odtieň vyberajte vždy v prirodzenom svetle. Pozorujte tiež vzorku farby nanesenú na kúsok steny, ako sa správa počas dňa. Inak bude pôsobiť ráno, keď do miestnosti prenikajú prvé ostré slnečné lúče a inak potom večer pri umelom osvetlení. Zvážte preto, akú časť dňa budete v miestnosti tráviť a k čomu ju budete využívať. „Myslite na to, že teplé farby budú vystupovať do popredia a opticky približovať steny alebo predmety k sebe, zatiaľ čo studené odtiene ich zatlačia do úzadia,” radí Martin Brodský. Zamerajte sa aj na voľbu materiálov a na farbu podlahy – svetlá priestor zväčší a presvetlí, tmavá ho pocitovo usadí a chôdza po nej bude pôsobiť istejším dojmom.

Ako na jednotlivé izby

Do miestností s dostatkom svetla je možné vybrať aj studenšie odtiene – rovnako ako tam, kde sa chystáme skôr relaxovať alebo sústrediť sa.

Spálňa môže byť ladená do tmavomodrej, petrolejovej alebo zelenej v spojení so sivou, skvele v nej budú vyzerať aj tmavé teplé odtiene, predovšetkým hnedá, purpurová alebo vínová v kombinácii s krémovo bielou. V prípade pracovní a učební postupujte podobne a zamerajte sa na tlmené farby, v ktorých prítomnosti sa dobre sústreďuje.

Detské kráľovstvo prehreje jasnejšia žltá, ktorá pôsobí radostne a navodzuje optimistickú náladu. Červenými doplnkami dodáte priestoru ešte viac energie, zelená naopak atmosféru mierne upokojí. Detská izba je ale vo všeobecnosti veľmi individuálnou záležitosťou, ktorú je vždy treba dôkladne prediskutovať s jej malým obyvateľom. Pripravte sa na odvážne detské želania, pretože v ich kráľovstve sa skrátka fantázii medze nekladú.

Obývacia izba je často najdôležitejšou miestnosťou v dome, kde sa schádza celá rodina a trávi tu spoločný čas. Pokúste sa preto nájsť odtiene, ktoré budú príjemné všetkým, alebo zvoľte neutrálne tóny bielej, sivej či krémovej. S tými takmer nikdy nešliapnete vedľa. Rodinnú pohodu podporíte oranžovou alebo žltou a skvele bude vyzerať aj horčicová alebo zlatá v kombinácii s hnedou farbou. Vyskúšať môžete aj tmavšie odtiene zelenej, ktoré mu dodajú svieži a pokojný nádych.