Somelierske majstrovstvá Slovenska Vitis Trophée Junior 2016 ovládli ženy somelierky

0
865
????????????????????????????????????

Prvé miesto na treťom ročníku súťaže pre somelierov do 21 rokov získala Karin Kovácsová z Nových Zámkov. Súťaže sa tento rok zúčastnilo rekordných 27 študentov zo štrnástich slovenských škôl. Konala sa od 4. do 5. apríla na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trenčíne.

Cieľom súťaže Vitis Trophée Junior je podporovať mladé somelierske talenty a dať im možnosť ukázať, čo v sebe skrývajú. Zúčastňujú sa jej študenti, pracovníci v gastronomii a somelieri do 21 rokov. Víťazkou tohtoročného ročníka Vitis Trophée junior sa stala mladá študenta z Nových Zámkov – Karin Kováczová, ktorá excelovala nielen v teoretických znalostiach, ale ukázala aj praktické zručnosti. „Každá jedna somelierska súťaž ma posúva ďalej, pretože mi pomáha zistiť, kde mám ešte rezervy a v čom sa musím zdokonaľovať. Tentokrát bolo pre mňa najväčšou výzvou finále, v ktorom sa súťažilo aj v slepej degustácii vína, pri ktorej treba správne určiť odrodu a ročník,“ hovorí víťazka súťaže Karin Kovácsová. Na striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili Dominika Kupcová a Nina Šallaiová.

Teoretická časť súťaže sa skladá z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preveruje schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v štyroch disciplínach – odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Odborná hodnotiaca komisia pozostávala zo šiestich členov. Boli medzi nimi Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, členovia prezídia Asociácie somelierov SR Róbert Páleník a David Winter, predseda dozornej rady Asociácie Somelierov SR Štefan Valovič a Juraj Kordiak, somelier spoločnosti Hubert J.E. Porote predsedala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. „Súťaž je pre mladých somelierov príležitosťou, ako správne ponúknuť a servírovať krásne vína, ktoré na Slovensku máme a byť tak akousi predĺženou rukou, ktorá spája výrobcu vína a zákazníka,“ povedala po oznámení výsledkov predsedníčka poroty Ingrid Vajcziková.

  1. miesto: Karin Kovácsová, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky
  2. 2.miesto: Dominika Kupcová, Mendelova univerzita, Záhradnícka fakulta – vinárstvo a vinohradníctvo, Brno
  1. miesto: Nina Šallaiová, Súkromná stredná odborná škola GOS-SK, Trnava