Slováci radi bicyklujú, zíde sa to počas dňa bez áut

0
1146

Každoročne sa 22. septembra koná Svetový deň bez áut. Slováci podľahli bicyklovaniu, môžu sa tak zapojiť jazdou na bicykli. Kto ešte jeho kúpu len zvažuje, má dnes na výber z množstva druhov bicyklov – od mestských po profi bicykle. Záujem o nákup každoročne rastie, tento rok Heureka.sk zaznamenala nárast asi o 13 %. Zaujímavé je, že na internete sa predáva viac pánskych ako dámskych bicyklov.

Bratislava 21. septembra – Slováci by sa v utorok mali vybrať do práce či školy pešo, mestskou dopravou alebo na bicykli, je totiž Svetový deň bez áut. Práve cyklistika dnes slávi na Slovensku veľký úspech. Slováci bicyklujú radi a veľa, svedčia o tom štatistiky nákupného portálu Heureka. „Bicykle sú na Heureke silnou kategóriou. Medzi top 20 produktmi je však len pár dámskych bicyklov, väčšina najobľúbenejších produktov sú bicykle pánske,“ vysvetlila obsahová manažérka najnavštevovanejšieho nákupného portálu Heureka.sk Alexandra Čermáková. Predaje bicyklov navyše každým rokom rastú. „Tento rok sme zatiaľ zaznamenali na Heureke nárast zhruba o 13 %,“ dodala Čermáková.

Počas celého leta bolo na cestách množstvo cyklistov. Slováci najradšej nakupujú trekové bicykle, ktoré sú univerzálne a možno nimi jazdiť na cestách aj nerovných terénoch. Práve takéto typy bicyklov kupujú aj slovenskí rodičia najčastejšie svojim ratolestiam. Čoraz častejšie však vidno aj špeciálne mestské bicykle s praktickými košíkmi a inými doplnkami, ktoré sú skvelé na jazdu cez mesto. „Ceny bicyklov sa pohybujú najčastejšie od 300 do 600 eur. Štandardne sú ale v ponuke aj bicykle za 10-tisíc eur,“ dodala Alexandra Čermáková.

Cez internet nakupujú Slováci najčastejšie bežné bicykle. Tí, ktorí si potrpia na drahšie produkty, prípadne špecializované bicykle, radšej zájdu do obchodu. „Na Heureke kúpia zákazníci bicykle za dobré ceny, často lacnejšie ako v obchode. Do špecializovaných kamenných predajní idú Slováci nakupovať nákladné, špecializované a profesionálne bicykle. Trendom teda je kúpiť si bicykel na rekreáciu cez internet a skonzultovať kúpu špecializovanejších produktov osobne s odborníkmi,“ uzavrela Čermáková.

Slovenské mestá zápasia s dopravou ako každé iné väčšie mestá vo svete. Desiatky až stovky tisíc áut, ktoré každý deň prejdú slovenskými cestami, vytvárajú hluk, dopravné zápchy a sú aj výrazným znečisťovateľom. Práve preto sa už od roku 2000 každoročne 22. septembra koná Svetový deň bez áut, ktorý podporuje aj Európska komisia.