Slováci jedia veľmi málo ovocia a zeleniny!

0
1056

Výskumom Millward Braun sa preukázalo, že Slováci ešte stále konzumujú príliš málo ovocia a zeleniny. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je minimálna denná dávka ovocia a zeleniny 400 g, ktorú je najlepšie rozdeliť do piatich porcií[1]. Aby sa vám podarilo splniť tento denný limit, existujú jednoduché a rýchle spôsoby, vďaka ktorým si môžete nedostatok zeleniny a ovocia doplniť.

Zelenina a ovocie sú dôležitou súčasťou prevencie mnohých ochorení vrátane rakoviny. Obsahujú látky dôležité pre ľudské telo ako je vláknina, vitamíny a minerály. Napriek tomu, že stále viac Slovákov si uvedomuje pozitívne vlastnosti zeleniny a ovocia, aj tak ich strava nie je v ovocí a zelenine dostačujúca. Iba 5% Slovákov konzumuje odporúčaných 4 až 5 porcií ovocia a 5% zeleniny. 2-3 denné porcie zeleniny skonzumuje len 34% Slovákov. Pri ovocí je to o 4% viac t.j. 38% Slovákov[2].

Podľa Slovákov hlavným dôvodom nízkej konzumácie ovocia a zeleniny je nedostatok času. Zdravé jedlá sú nahradené rýchlym a široko dostupným občerstvením. Slováci si ešte stále neuvedomujú, že aj zdravé produkty môžu byť ľahko dostupné. Sú nimi džúsy a pyré, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako ovocie a zelenina, nakoľko sú vyrobené práve z nich.

Svetová zdravotnícka organizácia potvrdzuje, že pohár ovocného alebo ovocno-zeleninového džúsu (200 ml) dostatočne nahrádza jednu dennú dávku ovocia alebo zeleniny[3]. Džúsy sú prírodné produkty získané výlučne z ovocia a zeleniny, bez pridaného cukru a konzervačných látok. Napríklad pohár pomarančového džúsu na raňajky dodá vášmu organizmu veľkú dávku vitamínu C, ktorý poskytuje energiu na celé doobedie.

Zdravá desiata môže byť aj ovocné a zeleninové pyré, ktoré ešte nie je veľmi známe na slovenskom trhu. K dispozícii je v praktických baleniach, ktoré si môžete vziať zo sebou kamkoľvek a kedykoľvek. Opäť si treba uvedomiť, že pyré sú prírodné produkty vyrobené zo 100% ovocia a zeleniny.

Keď zahrniete džúsy a pyré do dennej stravy je to šikovný spôsob, ako sa vyhnúť nedostatku zeleniny a ovocia.

[1] Svetový zdravotnícky report 2002. Znižovanie rizík, podpora zdravého života. Ženeva, Svetová zdravotnícka organizácia, 2002

[2] Štúdia vykonaná Inštitútom Millward Brown v marci a apríli 2015. Na vzorke 300 žien.

[3] Svetový zdravotnícky report 2002. Znižovanie rizík, podpora zdravého života. Ženeva, Svetová zdravotnícka organizácia, 2002