Domov Komerčné články Šampionátové chuťovky

Šampionátové chuťovky

Ktovie, či toto leto bude slnečné alebo horúce ako nikdy predtým. Na tom nezáleží, pretože jedna vec je istá – futbal bude v menu dňa! Majstrovstvá Európy vo Francúzsku si môžete dokonale užiť s chuťovkami do ruky – prinášame vám kolekciu lahodných jedál, do ktorej sa ľahko môžete zahryznúť kedykoľvek počas povzbudzovania vášho tímu. Pripravil ich pre vás šéfkuchár spoločnosti Weber David Izák:

KURACÍ SENDVIČ 

6 PORCIÍ

INGREDIENCIE: 

1 celé kurča

1 strúčik cesnaku

1 pohár červeného vína

Soľ

Čierne korenie

400 g šalotiek

1 bageta

Hlávkový šalát

1 červená cibuľa

POLEVA: 

2 lyžice roztopeného masla

1 lyžička mletej papriky

2 štipky soli

1 štipka cayenského korenia

1 citrón

BBQ OMÁČKA: 

1 lyžica soli

½ lyžice hnedého cukru

½ lyžice mletej papriky

¼ lyžice drveného koriandra

¼ lyžice rasce

¼ lyžice čili prášku

¼ lyžice cesnakového prášku

¼ lyžice cibuľového prášku

½ lyžičky čierneho korenia

½ lyžičky cayenského korenia

V KUCHYNI: 

1 Ochuťte vnútro kurčaťa soľou a čiernym korením.

2 Olúpte cesnak a roztlačte ho. Zmiešajte ho s červeným vínom v miske na pečenie hydiny. Položte navrch kurča. Očistite a nakrájajte šalotky na štvrtiny. Položte ich do základne roštu na hydinu.

3 Zmiešajte rozpustené maslo, papriku, soľ a cayenské korenie. Umyte citrón a nastrúhajte jeho kôru. Pridajte túto kôru do zmesi a potrite ňou kurča.

4 Umyte hlávkový šalát a očistite červenú cibuľu. Nakrájajte ju na plátky.

5 Zmiešajte ingrediencie na BBQ omáčku – uistite sa, že v nej nie sú žiadne hrčky.

PRI GRILE: 

1 Pripravte gril Weber na nepriame grilovanie, cca 180 °C.

2 Pečte kurča asi 1 hodinu, kým teplota vnútra kurčaťa nedosiahne okolo 80°C.

3 Kurča vyberte z roštu a nechajte ho odpočívať v miske asi 15 minút. Zakryte ho alobalom a nechajte ho odpočívať ďalších 15 minút. Medzitým opečte bagetu po dobu asi 4 minút.

4 Rozporcujte kurča a pre ochutenie ho natrite BBQ omáčkou.

5 Nakrájaj bagetu na 6 kusov. Rozpoľte ich a položte na nich šalát, porciu kurčaťa a šalotky.

GRILOVANÉ WRAPY 

4 PORCIE

INGREDIENCIE: 

1 jablko

1 mrkva

Listy bazalky

100 g žeruchy

100 g polotvrdého syra

100 g kyslej smotany alebo créme fraiche

2 lyžice oleja lisovaného za studena

2 lyžice balzamikového octu

Soľ

Čierne korenie

2 wrapy (placky)

100 g údeného lososa alebo vopred uvarených kreviet či kurčaťa

50 g vlašských orechov

V KUCHYNI: 

1 Umyte jablká a očistite mrkvu. Potom obe nastrúhajte. Umyte listy bazalky a žeruchu. Nastrúhajte syr.

2 Zmiešajte kyslú smotanu, olej, ocot, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite placky a navrch umiestnite lososa. Posypte nastrúhaným jablkom a mrkvou, listami bazalky a žeruchou, syrom a orechmi. Placky zrolujte.

PRI GRILE: 

1 Pripravte gril Weber na priamu metódu grilovania, cca 200 °C.

2 Vložte mriežku a nechajte predhriať. Wrapy z oboch strán opečte – potom zmeňte nastavenie na nepriame grilovanie a nechajte wrapy grilovať nepriamo po dobu 8-10 minút.

3 Potom ich zabaľte do papiera na pečenie a pre účely servírovania ich nakrájajte na šikmé pláty.

KLOBÁSKOVÝ MIX 

4 PORCIE

INGREDIENCIE: 

8 klobás – 200 g na osobu

2 lyžice oleja

1 lyžica cayenského prášku

2 lyžice kari korenia

800 g nakrájaných zemiakov (predvarených)

BBQ OMÁČKA: 

1 malá cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 lyžica repkového oleja

1 lyžička feniklových semienok

60 g hnedého cukru

75 ml ovocného octu

1 lyžica zelerovej soli

1½ lyžice cayenského prášku

1 lyžica čili vločiek

1½ lyžice worcestrovej omáčky

250 ml paradajkového pretlaku

50 ml bourbonu

Soľ

Čierne korenie

V KUCHYNI: 

1 Rozrežte klobásy na 5 rovnakých častí. Zmiešajte olej s cayenským práškom a kari korením. Potom v tejto zmesi kúsky klobásy obaľte a nechajte ich odstáť asi 20 minút.

2 Medzitým si pripravte BBQ omáčku. Ošúpte cibuľu a cesnak a natenko nakrájajte. Cibuľu nasypte do horúceho repkového oleja a prudko osmažte. Pridajte cesnak a feniklové semienka a tiež ich zľahka osmažte. Potom pridajte všetky ostatné ingrediencie pre BBQ omáčku okrem bourbonu a zahrejte ich. Omáčku nechajte postáť pri nízkej teplote okolo 15 minút. Potom pridajte bourbon a dochuťte soľou a čiernym korením. Pokiaľ chcete, aby mala BBQ omáčka príchuť údenia – naúďte omáčku grilovaním (viď nižšie).

PRI GRILE: 

1 Pripravte gril Weber na nepriame grilovanie, cca 200 °C. Nalejte BBQ omáčku do nádoby, ktorá dobre znáša teplo z grilu. Pridajte k briketám alebo do údiacej komory údiace lupienky a klobásy umiestnite na nepriame grilovanie, zatvorte poklop a klobásy úďte asi 10 minút. Potom ich vyberte z grilu a nechajte ich vychladnúť.

2 Pripevnite košík na ražeň. Kúsky klobásy osušte a položte ich do košíka spolu s nakrájanými zemiakmi. Zatvorte košík a umiestnite rošt na rotesériu. Zapnite gril a grilujte zmes klobás asi 20 minút, kým nebudú zemiaky a klobásky hnedé. Servírujte s BBQ omáčkou.

futbalové fakty

1. Oficiálny slogan turnaja Majstrovstiev Európy vo Francúzsku je „Le rendez-vous“ (Stretnutie) – a čo je lepšie miesto na stretnutie, než grilovačka?

2. Vedeli ste, že “La Furia Roja” – neoficiálny názov španielskeho národného tímu – bol prvým európskym tímom, ktorý vyhral trikrát? V roku 2008 Španieli vyhrali Majstrovstvá Európy, v roku 2010 Svetový pohár a v roku 2012 znovu Majstrovstvá Európy.

3. Vo finále roku 1984 francúzsky útočník Michel Platini strelil deväť gólov v prospech „Équipe Tricolore“. Žiaden iný hráč v celej histórii Majstrovstiev Európy už neskóroval toľkokrát, ako on.

4. Vedeli ste, že „Mannschaft“, ako sa nazýva nemecký národný tím, je jediný tím, ktorý sa dostal do finále trikrát za sebou – v roku 1972, 1976 a 1980?