RETINA SLOVÁKOV POVAŽUJE ZA KUTILSTVO AJ 
SLEDOVANIE PROGRAMOV O MAJSTROVANÍ V TV

0
3179

Až 65 % slovenských mužov si myslí, že sú manuálne zruční. Považujú ich však za takých aj ich polovičky? Budete zrejme prekvapení, ale je to tak. Až 75 % slovenských žien si o svojich partneroch myslí, že sú manuálne zruční a 60 % dokonca považuje svojich partnerov za kutilov. A to častejšie, ako by páni čakali. Niektorí by takú dôveru od partnerky považovali až za prehnanú. Vyplýva to z prieskumu realizovaného agentúrou ppm factum research.

Domáce majstrovanie prináša kutilom potešenie a pocit zadosťučinenia. Ako ďalšie dôvody, pre ktoré sa zatvárajú do dielne, uvádzajú pocit dobre vykonanej práce a tiež to, že urobia radosť sebe aj ostatným. Najlepšou materiálnou odmenou je však pre nich jednoznačne pivo. „Značka piva, ktorá sa Slovákom najviac spája s kutilstvom je Velkopopovický Kozel. V prieskume Kozlovi tento prívlastok prisúdilo 59 % slovenských kutilov,“ približuje výsledky prieskumu manažérka značky Kozel Katarína Hozáková a dodáva, že silnejšieho súpera našiel Kozel len na východe Slovenska, a to v podobe značky Šariš. „V tomto regióne je Šariš jasnou kutilskou dvojkou,“ doplnila K. Hozáková.

Muži si spájajú domáce majstrovanie väčšinou s budovaním, napríklad na záhrade alebo s výrobou či skladaním nábytku. Väčšina respondentov, až 90 %, sa zhoduje, že za domáceho majstra sa považuje ten, kto dokáže postaviť záhradný domček, pergolu, či búdu pre psa. Rovnako sa za kutila môže označiť ten, kto vie vyrobiť stoličku, stolík alebo poličku. Takmer dve tretiny mužov si myslia, že aj vymaľovanie izby sa dá označiť za kutilstvo a 20 % z nich považuje za domáce majstrovanie aj upevnenie vianočného stromčeka do stojanu. Prieskum však ukázal aj to, že až tretina opýtaných si myslí, že kutilstvom je tiež to, že si pozrú v televízii program o domácom majstrovaní, prípadne si prečítajú niečo na túto tému v časopise. Najviac inšpirácie na poli kutilstva prinášajú podľa prieskumu Časopis Urob si sám a relácia Postav dom, zasaď strom.

Inšpiráciu v podobe videotipov prináša aj značka Kozel, a to na stránke zrucnestrucne.sk. Domáci kutilovia si tu môžu pozrieť jednoduché videonávody, napríklad ako si vyrobiť hodiny z fliaš piva Kozel, minipaletkové podpivníky a tí skúsenejší si môžu trúfnuť aj na výrobu pivného pultu z paliet.

Prieskum realizovala agentúra ppm factum research, s.r.o., a to online na reprezentatívnej vzorke 800 respondentov. Otázky v dotazníku zodpovedali osoby vo veku od 18 do 65 rokov.