PROJEKT OpriBIKE V AUGUSTE OPÄŤ OSLOVUJE CYKLISTOV

0
905

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu sa aj počas tohto leta zameriava na zvýšenie zodpovedného správania sa za volantom bicykla. Práve horúce mesiace prajú všetkým fanúšikom cyklistiky. Netreba však zabúdať, že pivo na bicykel jednoducho nepatrí a cyklisti musia dodržiavať rovnaké pravidlá cestnej premávky ako vodiči. Prehľad všetkých práv a povinností zodpovedného vodiča teraz nájdete v podobe „Kódexu cyklistu“. Do projektu sú navyše zapojené aj vybrané prevádzky, ktoré svojich zákazníkov na bicykloch po objednávke nealko piva odmenia za ich zodpovednosť.

„Nealkoholické pivo je výbornou voľbou pre chvíle oddychu aj športu a kto nevie odolať tradičnému pivu, môže si ho vychutnať, keď bicykel odloží“, hovorí Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. „Obzvlášť v lete sa cyklisti častejšie stávajú súčasťou cestnej premávky, no zároveň patria medzi tých najzraniteľnejších“, upozorňuje ďalej J. Hurná. Práve preto Združenie pripravilo prehľadný „Kódex cyklistu“, ktorý upozorňuje na výbavu a povinnosti všetkých na bicykloch. Základným pravidlom samozrejme je nesadať naň pod vplyvom alkoholu. Cieľom projektu je previesť základnú myšlienku „Na bicykli bezpečne“ aj na slovenské cesty a cyklotrasy. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu niekoľko rokov aktívne presadzuje podporu zodpovednej komunikácie aj konzumácie svojich produktov. Pivovarnícke spoločnosti sa od roku 2005 v rámci slušných, čestných a dobrých obchodných praktík riadia Kódexom obchodnej komunikácie. Okrem projektu OpriBike už štvrtý rok pripravujeme preventívno-vzdelávací projekt pod názvom Deň zodpovednosti. Zodpovedný totiž môže byť každý z nás a to nielen jeden deň, ale po celý rok“, dodáva prezidentka. Kódex cyklistu v elektronickej podobe a v celom znení nájdete tu: Kódex cyklistu.

OpriBIKE ALEBO NA PIVO BEZ BICYKLA

Aj tento rok si preto na cyklistov „posvietia“ strategicky rozmiestnené špeciálne označené prevádzky, napríklad bufet Bosorka na petržalskej hrázdi a Obrátka v Čuňove, prevádzky Vyza v Rusovciach, hostinec János v Gabčíkove, Depo Food&Bakery v Nitre či Csente csarda vo Vojke nad Dunajom. Počas celého leta budú svojim zákazníkom na dvoch kolesách ponúkať nealkoholickú ponuku piva. Rozmanitosť nealko piva je u nás taká vysoká, že určite ulahodí všetkým milovníkom tohto zlatistého moku. Do projektu OpriBIKE sa zapojili vybrané prevádzky členských pivovarov na obľúbených trasách v Bratislave a Nitre, kde sú pre cyklistov pripravené OpriBIKE cyklostojany aj už spomínaný Kódex cyklistu. Na všetkých, ktorí si vyberú osvieženie v podobe nealkoholického piva, čakajú aj malé odmeny v podobe bezpečnostných reflexných pások a letákov, plných užitočných rád a informácií.

ALKOHOL JE RIZIKOM NIELEN ZA VOLANTOM

V roku 2014 zavinili cyklisti 113 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo sedem ľudí, 23 sa zranilo ťažko a 60 ľahko. Alkohol u cyklistu – vinníka nehody – bol zistený v 25 prípadoch. „Alkohol v krvi cyklistu má rovnaké účinky ako v krvi vodiča motorového vozidla. Strata pozornosti, koordinácie i schopnosti pohotovo reagovať je porovnateľná, preto sa aj cyklista pod vplyvom alkoholu stáva v cestnej premávke veľmi nebezpečným“, zdôrazňuje prezidentka SZVPaS. Vedeli ste napríklad, že reakcia organizmu na alkohol je u človeka totožná, či sedí za volantom auta alebo bicykla? Teda s tým rozdielom, že udržať rovnováhu na dvoch kolesách môže byť oveľa náročnejšie! V prípade akútneho smädu je preto najlepšie siahnuť po vychladenom nealkoholickom pive či radleri – už aj pre fakt, že za „nafúkanie“ pri riadení bicykla hrozí bloková pokuta až do výšky 650 Eur!