Projekt HITEA – Respiračné ochorenia si zaslúžia viac pozornosti v stavebnom priemysle

0
1569

Vzduch, ktorý naše deti dýchajú v školách a obytných budovách, môže byť príčinou rôznych respiračných a iných ochorení, ako je astma a alergie. Momentálne viac ako 30 miliónov ľudí v Európe má astmu a každoročne zomiera kvôli astmatickým záchvatom 15.000 ľudí. To je problém, ktorý si zaslúži viac pozornosti.

respiracne chorobyVýskumný projekt HITEA viedlo Fínsko, ktoré prostredníctvom terénnych skúšok vykonávaných v troch krajinách s rôznym podnebím (Španielsko, Holandsko a Fínsko) skúmalo vplyv vlhkosti, ktorému sú vystavované deti ako aj vplyv vlhkosti a plesní v interiéri. Výsledky ukázali, že problémy s vlhkosťou sú relatívne bežné, a že vlhkosť v školách bola spojená s príznakmi chorôb dýchacích ciest. Presný účinok silne závisí od krajiny alebo klimatickej oblasti. Analýza možných zdravotných účinkov expozície mikróbov v domácnostiach a školách prebieha a  poznatky nasvedčujú, že vnútroštátne a európske orgány by mali upozorniť na nutnosť zlepšiť stavebné podmienky.

logo_75_HITEAOkrem Fínska, ktoré je koordinátorom projektu, participujú účastníci z Holandska, Nemecka, Švédska, Veľkej Británie, Rakúska a Španielska.

zdroj fotiek: © National Institute for Health and Welfare (THL), Pentti Sormunen; shutterstock.com; http://www.hitea.eu/