Prehľad platov v IT za rok 2014

0
1408

Viete aké sú výsledky veľkého prehľadu platov za rok 2014 pre oblasť IT a telekomunikácii? Personalisti Grafton Recruitment na začiatku roka 2015 prinášajú zaujímavé poznatky zo svojho minuloročného prehľadu platov, v ktorom sa venovali viacerým oblastiam. Všetkých milovníkov informačných technológií a inovácií bude určite zaujímať ako sa táto oblasť vyvíjala a koľko taký IT-čkár môže na tej-ktorej pozícii zarábať.

Už niekoľko rokov sa oblasť informačných technológií a telekomunikácií spája s nadpriemernými platmi, dopytom po odborníkoch a vyššou fluktuáciou zamestnancov. Ani rok 2014 nebol výnimkou. Mzdy v roku 2014 vzrástli priemerne o 4 až 7 % a IT odborníci boli takmer na celom Slovensku žiadaní. Ľudia z IT oblasti nemajú núdzu o zamestnanie, problém nastáva len ak uchádzaš o pracovnú pozíciu nemá vyžadovanú prax, pretože takmer všetky pozície vyžadujú minimálne 2 až 3-ročné skúsenosti pre danú oblasť. Tomuto problému je však možné predísť absolvovaním brigády či neplatenej stáže.

Požiadavka na ovládanie anglického jazyka je pre absolventov samozrejmosťou a stále častejšie sú dopytovaní absolventi so znalosťou nemčiny. Ak ste jazykovo zdatní, môžete si ako absolvent hravo nájsť aj pozíciu v oblastiach ako vývojárstvo, testing či analýzy.
Aký plat majú programátori?

Ak sa zaujímate o oblasti vývojárstva a programovania, s nájdením pracovných ponúk nebudete mať problém. Stále evidujeme veľký záujem o expertov, ktorí sa vyznajú v tradičných technológiách ako Java či .NET, nestratíte sa však ani so skúsenosťami s C++, SQL, Oracle alebo SAP. Platy sú však rôzne a záležia od rokov praxe a kraja, v ktorom sa chcete zamestnať. V oblasti vývoja a programovania sme zaznamenali medzi juniorskými a seniorskými pozíciami rozdiel v mesačnom plate až 600 €. Medzi top pozície patrí napríklad senior architekt. V hlavnom meste, kde je dopyt najvyšší, sa mzdy na tejto pozícii hýbu od 3000 € do 4000 €, v iných väčších mestách je to od 2300 € do 3200 €.

Tester, Windows administrátor alebo Helpdesk operátor? Kto zarába najviac?
Odborníci v oblasti testovania softvéru v Bratislave a v Košiciach zarobia v priemere 1500 €. V menších mestách ako Žilina, Prešov či Trenčín je to okolo 1300 €.

Medzi ďalšie vychytené pozície vo svete IT patria administrátori operačných systémov Windows alebo Linux. V praxi sa ukazuje, že každá väčšia firma potrebuje experta, ktorí dokonale ovláda možnosti konkrétneho systému. Správa operačných systémov vynesie skúsenejším zamestnancom z Bratislavy 1500 – 1800 €, v iných mestách okolo 1500 €.

K tým slabšie ohodnoteným vo svojom odvetví patria pracovníci helpdesku alebo hotline poradcovia. Na týchto pozíciách si priemerne zarobia 900 – 1600 €, avšak  zamestnávatelia od uchádzačov vyžadujú skúsenosti v danej oblasti.  Ak sa vypracujete na  vedúceho helpdesku, môžete očakávať zaujímavejšie ohodnotenie a oproti svojim podriadeným môžete mať plat vyšší približne o 200 €.

Za „hranie“ plat aj 2000 €

Neustále silnie dopyt po aplikáciách a zábavných hrách. V kurze je slovo gamifikácia, a ak neviete čo to je, rýchlo sa priučte. Nejde len o vytváranie hier pre koncových hráčov! Dôvodom rozvoja tejto oblasti je fakt, že čoraz viac firiem chce zaujať svojich zákazníkov prostredníctvom rôznych AdverGames alebo mobilných aplikácii.

Dnes patrí táto oblasť  IT k tým najlepšie plateným. Platy game play programátorov sa v Bratislave pohybujú okolo 2000 € mesačne, pričom v ďalších mestách sa táto hodnota pohybovala okolo 1500 €. Obdobné platové ohodnotenie mali aj web dizajnéri, programoví analytici či softvéroví inžinieri. Spokojnejšími v tomto odvetví môžu byť Senior Technology Architekti, ktorých platy sa pohybujú okolo 3000 € a viac.
Je reálne snívať o plate 5000 €?

O vysnívaných platoch v oblasti IT ste už určite neraz začuli. Ako je to naozaj? Mať viac ako 7000 € mesačne na výplatnej páske je možné iba v Nemecku? Nie je to síce pravidlo, ale aj u nás sa to môže stať  a to hlavne vo veľkých medzinárodných firmách.  Na Slovensku zarábajú nad 4000 € napríklad výkonní riaditelia na pozíciách ako Chief Technical Officer alebo Chief Information Officer.

Hľadáte si prácu v oblasti IT a telekomunikácií?
Pozrite si viac ako 120 aktuálnych pracovných ponúk. Ak by ste mali otázky, naši šikovní konzultanti vám radi poradia. Prípadne sa obráťte na našu kariérnu zónu. Veľa šťastia pri hľadaní novej práce!

foto:shutterstock.com