Predlžujeme grilovaciu sezónu

0
1076

Grilovanie sa stalo obľúbenou formou prípravy jedál, najmä počas letnej sezóny. Vedeli ste však, že klasické záhradné grilovanie ako ho poznáme, môže byť za určitých okolností aj škodlivé? Pripaľovaním mäsa na vysokom plameni a odkvapkávaním prebytočného tuku do ohniska sa uvoľňujú karcinogénne látky, ktoré následne kontaminujú pripravovaný pokrm. Zdravšiu formu grilovania umožňuje elektrický či kontaktný gril. Ak to so zdravým stravovaním myslíte vážne, vyberajte na grilovanie chudé mäso či ryby. Najzdravším jedlom vašej kuchyne sa tak môže pokojne stať grilovaný losos so zeleninovým šalátom. Výhoda na nezaplatenie, kontaktný gril môžete využívať celoročne, bez ohľadu na počasie.
Zeleninu, huby, mäso každého druhu či ryby ugrilujete šetrne so zachovaním výživových hodnôt jedál v kontaktnom grile gorenje KR1800KDP.  Znamenité chute grilovaných špecialít ako z pravého roštu vytvoríte pomocou piatich teplotných stupňov, na platniach s odolným teflónovým povrchom. Či svieti slnko, prší alebo sneží, kontaktný gril je vždy k dispozícii. Navyše nemusíte zakaždým zháňať drevené uhlie či brikety na „rozkúrenie“.
Zopár užitočných tipov pri grilovaní:

  • mäso pred grilovaním vyberieme z chladu aspoň 30 minút vopred,
  • gril treba najskôr poriadne rozohriať, pričom teplotný stupeň volíme podľa druhu grilovanej potraviny,
  • počas grilovania nepicháme do mäsa vidličkou, obraciame ho kliešťami, aby z neho zbytočne nevytiekla šťava,
  • ryby je najlepšie grilovať v celku, keďže majú veľmi jemné mäso,
  • chrumkavosť a krehkosť zeleniny uchováme jej namočením na 15 minút do studenej vody. Jemnú zeleninu, ako baklažán alebo cuketu, pred grilovaním potrieme olivovým olejom,
  • ak sa rozhodneme mäso namarinovať, osvedčenou klasikou, ktorá nikdy nesklame je kombinácia oleja, horčice, cesnaku a papriky. Vhodnou bylinkou pre doplnenie a získanie arómy je tymián, bazalka, oregano či rozmarín. Mäso marinujeme minimálne 12 hodín.

Odporúčané časy grilovania pokrmov v kontaktnom grile:
kuracie krídelká – 30 až 40 minút
kuracie prsia – 8 až 12 minút
celé kurča – 120 až 160 minút
hovädzí a bravčový steak – 10 až 12 minút
ryby celé – 15 až 20 minút
rybie filé – 5 až 10 minút
baklažán či cuketa – 8 až 10 minút.
Ako si grilovanie uľahčiť?
Mäso, syry či chlieb nakrájate pomocou výkonného krájača potravín gorenje R606E v nerezovom vyhotovení. Jeho ostrá čepeľ je taktiež z nerezu, preto sa nemusíte obávať jej hrdzavenia. Tento šikovný pomocník dokáže krájať potraviny podľa potreby na plátky v hrúbke od 0 do 15 mm.
Ako príloha ku každému druhu grilovaného mäsa je jednoznačne vhodná zelenina. Plne nahradí varené či pečené zemiaky. Zeleninový šalát z uhorky, papriky, paradajky, mladej cibuľky, doplnený kockami balkánskeho syru, prípadne olivami, je obľúbenou a zdravou pochúťkou. Tento pravý šopský šalát pripravíte s použitím mini sekača gorenje S400B, ktorý obsahuje sklenenú nádobu a veľmi ostré a pevné sekacie nože. Ovláda sa veľmi jednoducho. Za pár sekúnd vyčaruje dokonale nasekanú zeleninu, ale aj orechy, ovocie či vajíčko. Zašpinené príslušenstvo sekača môžete umyť aj v umývačke riadu.

Špeciálny tip na dochutenie
Hrianky s cesnakom sú osvedčená a veľmi chutná klasika. Jemnejšiu a lahodnejšiu chuť však získate grilovaným cesnakom. Grilujte ho pokiaľ nenaberie hnedú farbu, čo je približne 10 minút. Potom ho olúpte a potrite ním pečivo podľa chuti.